Mener bommen var så nær at en annen patron kunne gitt gull

HOLMENKOLLEN (NRK): Kanttreffet fra Johannes Thingnes Bø (22) var så hårfint at en annen patron kunne fått blinken ned, mener skytterkonge Vebjørn Berg.

Her får Johannes Thingnes Bø se hvor nærme han var et VM-gull.

Fourcade

VERDENS BESTE: Her sikrer Martin Fourcade sitt fjerde VM-gull på fjerde forsøk i Kollen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den skjelvende blinken fikk frem VMs dypeste sukk fra Johannes Thingnes Bø da han fikk se kanttreffet på NRK.

Blinken ble nemlig stående, og 22-åringen måtte konstatere at han bokstavelig talt var et hårstrå fra å bli kronet til verdensmester på hjemmebane.

Så nær var han, ifølge Berg, at en annen kule kunne vippet gullet til Norge.

– Det er ufattelig nærme, det er det. Det er større egenspredning i ammunisjonene enn det der, sier Berg.

Den doble skytterkongen, som også har fire VM-gull, fulgte millimeter-dramaet i Holmenkollen fra NRKs studio.

Kollen-publikummet holdt pusten da lillebror Bø skulle skyte om gullet, men så ble det altså avgjort på verst tenkelig måte.

Kant ut.

Gjelland: – Kunne gått inn med høyt treff

– Han kunne valgt et annet skudd fra den samme ammunisjonspakka, og så hadde han kanskje fått en treff på det skuddet i stedet for en bom, mener rifleskytter Berg.

Når det gjelder type ammunisjon, forteller landslagstrener Egil Gjelland at Johannes Thingnes Bø bruker samme type gjennom sesongen.

Han forklarer at patronene påvirker anslagsenergien på blinken, men det er umulig å si om en annen type kunne gitt et annet utfall, påpeker treneren.

Gjelland har riktig nok ikke sett en hårfin bom i mesterskap tidligere.

– Hadde det vært høy kant(treff), hadde den heller gått inn, sier Gjelland.

Årsak: Slik selvanviserne i Holmenkollen er konstruert, blir det en lengre vektarm når skuddet treffer høyt på blinken, og dermed vil den falle lettere ned.

Fourcade: – Kan komme nærmere

Men en som ikke brydde seg nevneverdig om marginene, er gullvinner Martin Fourcade.

Franskmannen forteller at han så bommen på storskjerm i løypa.

– Jeg vet ikke hvor nær han var, men skiskyting er enkelt: når du skyter innenfor målet er det bra, gjør du ikke det er det bom. Det spiller ingen rolle hvor nærme du er. Du kan komme nærmere enn det, sier VM-kongen.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener bommen først og fremst handler om et dårlig avtrekk.

22-åringen var noen tideler, eller hundredeler, for rask.

– Patronen er 5,56 millimetre i diameter, mens blinken er 11,5 centimetre i diameter, påpeker Lunde.

Til tross for at kantskuddet ga Bø hans tredje 4.-plass i mesterskapet på hjemmebane, klarte stryningen å smile av hele situasjonen.

Han innrømmer likevel at det var bittert å se blinken bli stående.

– Jeg må være den i verdenshistorien som er nærmest et gull og ikke får medalje en gang, sier 22-åringen.

Så slo han nøkternt fast at Oslo-VM ikke er hans mesterskap.

Igjen med et smil på lur.

Siste nytt

 • Fire personer pågrepet i Bulgaria

  Bulgarsk politi har gått til pågripelse av fire personer mistenkt for å stå bak de rasistiske tilropene på tribunen i kampen mellom Bulgaria og England mandag.

  – Det jobbes med å identifisere de øvrige personene som sto bak opptrinnet, opplyser det bulgarske politiet til Sky Sports.

  EM-kvalifiseringskampen ble avbrutt to ganger av kampens dommer i 1. omgang på grunn av publikums rasistiske tilrop mot engelske spillere. I tillegg viser bilder fra kampen at flere bulgarske tilhengere gjorde nazihilsen under kampen.

  Den ubehagelige episoden i kampen fikk allerede tirsdag følger. Den bulgarske fotballpresidenten valgte å gå av som følge av hendelsen i Sofia etter at Bulgarias statsminister anmodet om det. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har dessuten startet sin egen etterforskning mot det bulgarske fotballforbundet. (NTB)

  Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Skadetrøbbel for Solskjær

  Ole Gunnar Solskjær får hektiske dager med å stable et slagkraftig lag på beina til Manchester Uniteds hjemmemøte mot serieleder Liverpool søndag. Skadelisten er lang. Elleve spillere er enten definitivt ute eller usikre foran stormøtet søndag.

  Paul Pogba, Anthony Martial, Aaron Wan Bissaka, Luke Shaw, Victor Lindelöf, Jesse Lingard, Phil Jones og Eric Bailly er enten ute eller usikre. Alle manglet i troppen mot Newcastle forrige runde, viser opptellingen Manchester Evening News har gjort.

  Diogo Dalot startet i Newcastle, men haltet av banen i annen omgang. 17-åringen Mason Greenwood måtte melde forfall til Englands U21-tropp dagen etter. (NTB)

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Uavgjort mellom Sverige og Spania

  Sverige hadde lenge seieren i sin hule hånd etter at veteranen Marcus Berg satte inn 1-0 for svenskene i starten av andreomgang. Robin Olsen hadde en strålende kamp i Sveriges mål, men på overtid utlignet Rodrigo til 1-1 for Spania

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Sweden v Spain
  Foto: Tt News Agency / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal