Mener bare kunstgress kan redde tidlig seriestart

Dårlige baneforhold har tatt mye av fokuset i eliteseriestarten. Kunstgress er den eneste redningen, mener gress-ekspertene.

Lerkendal

HARD MEDFART: Naturgresset på Lerkendal fikk relativt store skader etter den første hjemmekampen mot Strømsgodset.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Ujevne, bløte og dårlige gressmatter har vært det store samtaletemaet etter at to runder av eliteseriesesongen er spilt. Flere av klubbene har påpekt at sesongen har startet altfor tidlig, mens toppfotballedelsen mener det bidrar til utvikling av norsk fotball.

– Ingen annen utvei

Gress-ekspertene NRK har snakket med, er klare: Skal det spilles fotball i Norge i mars, må klubbene ha kunstgress.

– Jeg ser ingen annen utvei hvis vi skal endre seriestrukturen og ønsker å starte sesongen tidligere. Det er den eneste løsningen, sier Per Ulseth, som har levert kunstgressbaner til ni eliteserielag.

Han får støtte av naturgress-leverandør, Johnny Trandem i Østfold Gress.

– Med så tidlig start, kan man glemme naturgress. Da er det bare kunstgress som gjelder, innrømmer han.

Molde Tromsø

GRØNT: Det er kunstgress på Aker Stadion, hvor Molde og Tromsø spilte 1-1 i serieåpningen.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB

Lønnsomt

Rosenborg fikk lagt ny gressmatte til 12 millioner kroner like før sesongen, etter årets første hjemmekamp mot Strømsgodset fikk den kritikk for å ha slått sprekker. Og Odd-trener Dag Eilev Fagermo kalte forholdene på Brann Stadion for en katastrofe.

Å skifte til kunstgress vil koste klubbene mellom fem og seks millioner kroner, mens driftskostnadene er fra 250.000 - 500.000 kroner. Det er en tredjedel av hva det koster å drifte en naturgressbane. I tillegg kan den brukes åtte til 10 ganger mer enn en med vanlig gress.

– Fordelene er også at du har et jevnt og stabilt underlag hele sesongen, spesielt på vinteren, mener Ulseth.

Uaktuelt for Rosenborg

I dag har ni av 16 klubber allerede kunstgress - Molde, Odd, Sogndal, Aalesund, Bodø/Glimt, Start, Tromsø og Strømsgodset.

For Rosenborg er det uaktuelt å skifte.

– Vi vil ha naturgress på Lerkendal og det er ikke aktuelt med noen kunstgressdebatt. Vi har hatt en fantastisk gressmatte år etter år, sier daglig leder Tove Moe Dyrhaug.

Bytte av gress på Lerkendal

NY MATTE: Rosenborg la nytt naturgress før sesongen. De vil ikke skifte til kunstgress.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Viking er derimot klare for å endre underlaget.

– Det er store muligheter for at vi bytter. Det for å utnytte stadion, ha økonomiske muligheter til å fortsette, og for å tilby optimale treningsforhold, forteller Gisle Osberg, driftssjef i Viking.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener temaet bør diskuteres.

– Det vil hele tiden være spørsmål om å tilpasse underlag til klima. Jeg vil ikke si at det ville være bedre med kunstgress her og nå, men det er viktig å ha en grunnleggende debatt rundt hva som funker best, sier han.

Sportsnyheter

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Gullballen gikk til Lionel Messi. Superstjernen sikret sin sjuende Ballon d'Or under mandagens prisutdeling. Ingen har vunnet prisen oftere enn argentineren.

Siste nytt

 • Klæbo nekter å gå med Viaplay-logo

  Langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo har ikke sans for Norges Skiforbunds kommersielle samarbeid med Viaplay.

  Derfor nektet han å gå med Viaplay-logoen på låret, slik de andre norske skiløperne gjorde, i helgens verdenscupåpning i Ruka. Det melder Adresseavisen.

  – Jeg mener at en slik avtale verken tjener skiforbundet eller Viaplay. I stedet kan den være skadelig, da det kan stilles spørsmål rundt temaet uavhengighet. Det er ikke bra for noen av partene, sier Klæbo til avisen.

  Viaplay-eier Nent Group har TV-rettighetene til verdenscupen i langrenn, og den norske skistjernen mener at det er problematisk at strømmetjenesten både skal dekke idretten journalistisk og være sponsor for skiforbundet.

  – Slikt kan det settes spørsmålstegn ved. Når spørsmål stilles rundt vår uavhengighet og troverdighet, må noen varsle. Det har jeg gjort, og jeg valgte å gå uten Viaplay-merke på konkurransedressen i Ruka fastslår Klæbo.

  Kommersiell sjef Børge S. Nielsen er uenig i begrunnelsen og sier at Viaplay skal ha et møte med skiforbundet om saken i løpet av de nærmeste dagene. (NTB)

  Høydetrening i Livigno
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Neymar ferdigspilt for i år

  Paris Saint-Germain må klare seg uten stjernespissen Neymar i seks til åtte uker som følge av en ankelskade.

  Det opplyser den franske storklubben på sitt nettsted. Neymar ble skadd i søndagens 3-1-seier over Saint-Étienne.

  – Tester utført i natt bekrefter at Neymar har fått en forstuet venstre ankel og leddbåndsskader. Det er ventet at han er utilgjengelig i seks til åtte uker. En ny undersøkelse skal gjøres om 72 timer, skriver PSG.

  France Soccer League One
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Nilsson ute av troppen

  Stina Nilsson er ute av Sverige-troppen når verdscupen i skiskyting held fram i Östersund torsdag. Ho skal i staden gå IBU-cuprenn på norsk snø.

  Den svenske landslagsleiinga vel denne veka å gi Johanna Skottheim sjansen i verdscupen.

  Nilsson stiller i staden til start i IBU-cupen på Sjusjøen. Der skal det gåast supersprint (onsdag), sprint (fredag) og fellesstart (laurdag).

  – På Sjusjøen får Stina sjansen til å gå tre nye renn mot hard internasjonal motstand. Det trur eg er perfekt for hennar vidare utvikling, forklarer Lukas.

  Nilsson blei nummer 43 og 55 i dei to premiererenna i Östersund i helga. Ho hoppa over frå langrenn til skiskyting vinteren 2020.

  Stina Nilsson
  Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal