NRK Meny
Normal

Mener Anands strategi er feilslått

SOTSJI (NRK): Den erfarne sjakkjournalisten Leontxo Garcia mener Vishy Anand burde tatt mer risiko – selv om han spilte med svarte brikker.

Vishy Anand

Vishy Anand har forsvart seg godt med svarte brikker, men sjakkjournalist Leontxo Garcia mener inderen bør ta mer risiko.

Foto: Mads Støstad / NRK

Leontxo Garcia

Sjakkjournalisten Leontxo Garcia mener Anand spilte feigt i det niende partiet.

Foto: Mads Støstad / NRK

– Han er ett poeng under! Hvis du vil slå Magnus Carlsen, må du ta risiko, sier veteranjournalist Leontxo Garcia engasjert.

Spanjolen har dekket alle sjakk-VM siden 1984 for avisa El Pais, og har sett alle mulige taktikker og strategier i VM-kamper.

Torsdag så han Viswanathan Anand og Magnus Carlsen spille en usedvanlig kort remis.

– Feil strategi

Anand valgte det nærmest ugjennomtrengelige Berliner-forsvaret, som gir ham gode remissjanser – og tilsvarende lave vinnersjanser.

Carlsen fikk ikke til noe særlig med hvite brikker, og de fleste regnet partiet som en seier for inderen. Men ikke den mest rutinerte journalisten som dekker kampen.

– Jeg mener Anand velger feil strategi. Hvis du vil bli verdensmester må du ta risiko selv med svarte brikker. Han trenger ikke gjøre noe ellevilt, men han må i det minste provosere fram litt dynamisk spill og ta lite grann risiko. Da kan man ikke bytte dronninger i åpningen på den måten, sier Garcia til NRK.

– Jeg forstår at det ikke ligger i Anands natur å ta spesielt mye risiko, men nå må han ta hensyn til situasjonen i matchen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Se analysen til Torstein Bae av det niende pariet her.

SE VIDEO: Her kan du se Torstein Baes analyse av det niende partiet.

Delvis uenig

Carlsen leder med ett poeng med tre partier igjen. Anand har hvite brikker i to av de siste partiene.

Sjakkjournalist Mike Klein i Chess.com er delvis uenig. Han mener Anand får bedre muligheter mot slutten av kampen.

Vishy Anand

Feig eller ikke feig? Det er det store spørsmålet.

Foto: Mads Støstad / NRK

– Personlig mener jeg det var helt greit å gå for remis. Dette var en stor psykologisk seier for Anand, for Magnus hadde en hel dag til å forberede seg, og fikk ikke til noe som helst. Så selv om jeg er enig i at Anand må ta mer risiko, så tror jeg ikke han trengte å gjøre det i dag, sier Klein til NRK.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae skjønner hva Garcia mener, men synes det er urealistisk at Anand skulle tatt mer risiko i dette partiet.

– Hvis Magnus spiller hvit og er fornøyd med remis, så er det nesten ikke mulig for Vishy å få til noe. Jeg skjønner at Garcia kan mene dette i sin drømmeverden, men Vishy må nesten bare akseptere remis i dag og komme knallhardt tilbake med hvit, sier Bae.

Fornøyd Anand

Magnus Carlsen beskriver partiet som «skammelig kort» og erkjenner at han trolig må bruke alle 12 partiene på å slå rivalen.

– Det er ikke heldig med remis i dag. Men med tanke på matchsituasjonen er det mindre krise enn det ville vært ellers. Jeg må bare vurdere stillingen og gjøre en objektiv vurdering ut ifra det. Det har mer med stillingen på brettet å gjøre, enn noe annet, sier 23-åringen.

Den indiske motstanderen virket lettet etter det korte partiet og tilfreds med eget spill.

– Jeg er godt fornøyd med resultatet. Man prøver å være forberedt for alt, men jeg visste at dette var en komfortabel stilling for svart, sier Anand.

Magnus Carlsen og Viswanathan Anand

SE VIDEO: Her kan du se hele pressekonferansen med Magnus Carlsen og Vishy Anand.

Siste nytt

 • Dodgers til World Series

  Los Angeles Dodgers er klar for world series for første gang siden 1988 etter 11-1 mot Chicago Cubs.

  Med 4-1 sammenlagt i best av sju kamper-serien tok Dodgers seg til den store finalen.

  Der venter New York Yankees eller Houston Astros. World series innledes 24. oktober.

  Kenley Jansen
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal