– Vishy var på randen av sammenbrudd. Dette forandrer alt

SOTSJI/OSLO (NRK): Ekspertene er forbløffet over at Viswanathan Anand (44) greide å komme tilbake fra en dyp mental bølgedal.

Anand

Smilet er tilbake hos Viswanathan Anand.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRKs sjakkekspert Atle Grønn

Atle Grønn, her i NRKs OL-studio, mener Magnus Carlsen og sekundantene hans må forberede seg på mye hodebry i alle de gjenstående partiene med svart.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Vishy Anand er et geni, sier El Pais-journalist Leontxo Garcia til NRK.

Spanjolen var en av mange eksperter som mente Viswanathan Anand var i ferd med å miste muligheten til å vinne VM. Inderen lå under mot Carlsen etter bare to partier, og hadde ikke slått nordmannen i et vanlig parti på fire år.

I sjakkmiljøet begynte man å hviske om at det kunne bli enda et VM uten en eneste seier til Anand.

møtte veteranen opp til det tredje partiet og feide Carlsen av brettet.

Anand, en av historiens beste åpningseksperter, hadde forberedt en så god åpning at Carlsen var hjelpeløs.

– Dette var ekstremt viktig for Anand. Etter det andre partiet var han på randen av sammenbrudd, spesielt mentalt. Så greier han å slå Magnus for første gang på fire år. Dette er en avgjørende seier for ham psykologisk, sier Garcia.

Tror kampen har snudd

Nå advarer han seierssikre nordmenn: Vishy Anand er ikke lenger den tafatte motstanderen som vi synes litt synd på.

Nå er inderen en reell trussel om VM-tittelen.

– Dette forandrer alt. Man kunne sagt at vi begynner fra start igjen nå som det er uavgjort, men det er ikke så enkelt. Den psykologiske forutsetningen for kampen er radikalt forandret. Vishy er endelig overbevist om at han kan vinne, sier sjakkjournalisten.

Også internasjonal sjakkmester Atle Grønn advarer om at VM kan bli langt tøffere enn folk tror.

– Dette tapet forteller oss at alle svartpartiene kommer til å bli tunge for Magnus. Det er dette sjakkverdenen har snakket om i et år, at Anand er livsfarlig i åpningen. Nå står Magnus og sekundantene overfor en vanskelig situasjon her, sier Grønn til NRK.

Carlsen og Anand

Det tredje partiet kan ha vært vendepunktet for Vishy Anand.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Endelig ute av startblokkene

I fjor var aldri Anand seg selv igjen etter det første tapet mot Carlsen. Denne gangen bestod han den mentale testen og slo tilbake allerede i første parti etter tapet.

– Det var ekstra ydmykende i fjor at han ikke vant et eneste parti, men nå er det verste over. Han kan trygt si at det ikke blir en fullstendig reprise av tragedien i Chennai, sier Grønn.

Anand selv sier han er usikker på hva som er forskjellen på forrige VM og dette.

– Ærlig talt vet jeg ikke. Jeg er åpenbart glad for hvordan det gikk i dag. Hovedpoenget er vel at jeg hadde en god idé jeg kunne bruke på brettet, og jeg spilte rimelig godt etter det, sier Viswanathan Anand til NRK - sedvanlig beskjeden, men med et genuint glis som avslørte hvordan han virkelig følte seg.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Svensson og Midtsjø vant duell

  AZ Alkmaar-spillerne Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø vant den norske duellen mot Martin Ødegaards Vitesse i kvartfinalen i den nederlandske cupen onsdag. Svensson var nest sist på hjemmelagets 1-0-scoring, mens Midtsjø var tredje sist. AZ vant 2-0.

  Landslaget fotball
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • RBK betaler fire millioner for Åsen

  Etter det NRK erfarer måtte Rosenborg ut med fire millioner kroner for å hente Gjermund Åsen fra Tromsø. Ranheim, som var klubben Tromsø i sin tid hentet Åsen fra, har i henhold til en videresalgsavtale krav på én million kroner av overgangssummen.

  Laster Twitter-innhold
 • Bolt legger fotballskoene på hyllen

  Usain Bolt har fra før av lagt løpeskoene på hyllen. Nå gir han også opp drømmen om en karriere på fotballbanen. – Det var moro så lenge det varte, sier verdensrekordholderen på 100 m og 200 m til Reuters. I fjor sommer trente han med Strømsgodset.

  Usain Bolt i Strømsgodset
  Foto: Christian Hellumsand/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal