Hopp til innhold

– Vishy var på randen av sammenbrudd. Dette forandrer alt

SOTSJI/OSLO (NRK): Ekspertene er forbløffet over at Viswanathan Anand (44) greide å komme tilbake fra en dyp mental bølgedal.

Anand

Smilet er tilbake hos Viswanathan Anand.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRKs sjakkekspert Atle Grønn

Atle Grønn, her i NRKs OL-studio, mener Magnus Carlsen og sekundantene hans må forberede seg på mye hodebry i alle de gjenstående partiene med svart.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Vishy Anand er et geni, sier El Pais-journalist Leontxo Garcia til NRK.

Spanjolen var en av mange eksperter som mente Viswanathan Anand var i ferd med å miste muligheten til å vinne VM. Inderen lå under mot Carlsen etter bare to partier, og hadde ikke slått nordmannen i et vanlig parti på fire år.

I sjakkmiljøet begynte man å hviske om at det kunne bli enda et VM uten en eneste seier til Anand.

møtte veteranen opp til det tredje partiet og feide Carlsen av brettet.

Anand, en av historiens beste åpningseksperter, hadde forberedt en så god åpning at Carlsen var hjelpeløs.

– Dette var ekstremt viktig for Anand. Etter det andre partiet var han på randen av sammenbrudd, spesielt mentalt. Så greier han å slå Magnus for første gang på fire år. Dette er en avgjørende seier for ham psykologisk, sier Garcia.

Tror kampen har snudd

Nå advarer han seierssikre nordmenn: Vishy Anand er ikke lenger den tafatte motstanderen som vi synes litt synd på.

Nå er inderen en reell trussel om VM-tittelen.

– Dette forandrer alt. Man kunne sagt at vi begynner fra start igjen nå som det er uavgjort, men det er ikke så enkelt. Den psykologiske forutsetningen for kampen er radikalt forandret. Vishy er endelig overbevist om at han kan vinne, sier sjakkjournalisten.

Også internasjonal sjakkmester Atle Grønn advarer om at VM kan bli langt tøffere enn folk tror.

– Dette tapet forteller oss at alle svartpartiene kommer til å bli tunge for Magnus. Det er dette sjakkverdenen har snakket om i et år, at Anand er livsfarlig i åpningen. Nå står Magnus og sekundantene overfor en vanskelig situasjon her, sier Grønn til NRK.

Carlsen og Anand

Det tredje partiet kan ha vært vendepunktet for Vishy Anand.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Endelig ute av startblokkene

I fjor var aldri Anand seg selv igjen etter det første tapet mot Carlsen. Denne gangen bestod han den mentale testen og slo tilbake allerede i første parti etter tapet.

– Det var ekstra ydmykende i fjor at han ikke vant et eneste parti, men nå er det verste over. Han kan trygt si at det ikke blir en fullstendig reprise av tragedien i Chennai, sier Grønn.

Anand selv sier han er usikker på hva som er forskjellen på forrige VM og dette.

– Ærlig talt vet jeg ikke. Jeg er åpenbart glad for hvordan det gikk i dag. Hovedpoenget er vel at jeg hadde en god idé jeg kunne bruke på brettet, og jeg spilte rimelig godt etter det, sier Viswanathan Anand til NRK - sedvanlig beskjeden, men med et genuint glis som avslørte hvordan han virkelig følte seg.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Det internasjonale roforbundet åpner for russisk deltakelse: – Ikke veldig overraskende

  Det internasjonale roforbundet (World Rowing) offentliggjorde onsdag at de åpner opp for at russiske og belarusiske utøvere kan konkurrere under nøytralt flagg under ulike VM (junior-VM, U23-VM og senior-VM)

  For utøverne kan få klarsignal til å delta, vil en ekstern part gjøre en grundig bakgrunnssjekk, for å forsikre seg at utøvere som er knyttet til krigen eller har støttet krigen på noe vis, ikke kan få plass. De vil også måtte gå gjennom en forsterket antidoping-prosess.

  Det er også lagt opp til at det vil gjelde et utvalg av klasser. I alle de tre verdensmesterskapene vil det åpnes for singlesculler og toer uten styrmann, som et minimum.

  – Det er ikke veldig overraskende med tanke på de signalene som har kommet tidligere. Hva IOC sier og gjør, har tradisjonelt sett en tung effekt på World Rowing. Det var egentlig forventet at de ville følge IOCs anbefalinger, sier den norske roeren Birgit Skarstein.

  – Det er forståelig at Russland vil inn nå, siden VM er en kvalifisering til OL og Paralympics. Men det er også en kvalifisering på våren, så det er ingenting som haster med å avklare det, mener hun.

  Kjetil Borch er heller ikke overrasket.

  – Det sa jeg egentlig ganske tidlig i debatten at IOC har såpass mye makt at det kan bety innskrenkninger for et internasjonalt særforbund, som Det internasjonale roforbundet, hvis man ikke etterleve IOCs retningslinjer, sier han.

  Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Her er City-eieren på kamp for første gang på 13 år

  Manchester City-eieren Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan har glimret med sitt fravær i hele 13 år, men under lørdagens mesterligafinale i Istanbul er eieren omsider «ringside» under en City-kamp.

  Sjeik Mansour, som også er visestatsminister i Abu Dhabi, sitter på samme rekke som blant annet Tyrkia-president Tayyip Erdogan, statsoverhode i Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed Al Nayhan, og City-styreleder Khaldoon al-Mubarak.

  På spørsmål fra NRK om hvorfor Sjeik Mansour sjelden er på City-kamp, svarer forsker og Midtøsten-ekspert Kristian Coates Ulrichsen:

  – Det er ikke så godt å si, men det sies at han rett og slett ikke er så interessert i fotball.

  Eierskapet til City er svært omdiskutert. Amnesty International Norge skriver på sine nettsider at «De forente arabiske emirater er blant landene i verden hvor sivilsamfunnet er mest undertrykket».

  Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyans
  Foto: Molly Darlington / REUTERS
 • Nordås klarte VM-kravet i Paris etter superløp

  Narve Gilje Nordås har hatt en strålende sesong og i et stevne i Paris lørdag kveld klarte han VM-kravet med et strålende løp på 3.32,39.

  Før sesongen hadde Nordås en personlig rekord på 3.36,23.

  Det er en tid han har forbedret to ganger tidligere i sesongen, før han lørdag altså kom under VM-kravet på 3.34,20 med det strålende løpet på 3.32,39.

  – Et meget sterkt resultat, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

  Det er også to tideler under Jakob Ingebrigtsens sesongbeste på 1500 meter og dermed den beste norske tiden på 1500 meter i år.

  Nordås vant også løpet i Paris.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste