– Vishy var på randen av sammenbrudd. Dette forandrer alt

SOTSJI/OSLO (NRK): Ekspertene er forbløffet over at Viswanathan Anand (44) greide å komme tilbake fra en dyp mental bølgedal.

Anand

Smilet er tilbake hos Viswanathan Anand.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRKs sjakkekspert Atle Grønn

Atle Grønn, her i NRKs OL-studio, mener Magnus Carlsen og sekundantene hans må forberede seg på mye hodebry i alle de gjenstående partiene med svart.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Vishy Anand er et geni, sier El Pais-journalist Leontxo Garcia til NRK.

Spanjolen var en av mange eksperter som mente Viswanathan Anand var i ferd med å miste muligheten til å vinne VM. Inderen lå under mot Carlsen etter bare to partier, og hadde ikke slått nordmannen i et vanlig parti på fire år.

I sjakkmiljøet begynte man å hviske om at det kunne bli enda et VM uten en eneste seier til Anand.

møtte veteranen opp til det tredje partiet og feide Carlsen av brettet.

Anand, en av historiens beste åpningseksperter, hadde forberedt en så god åpning at Carlsen var hjelpeløs.

– Dette var ekstremt viktig for Anand. Etter det andre partiet var han på randen av sammenbrudd, spesielt mentalt. Så greier han å slå Magnus for første gang på fire år. Dette er en avgjørende seier for ham psykologisk, sier Garcia.

Tror kampen har snudd

Nå advarer han seierssikre nordmenn: Vishy Anand er ikke lenger den tafatte motstanderen som vi synes litt synd på.

Nå er inderen en reell trussel om VM-tittelen.

– Dette forandrer alt. Man kunne sagt at vi begynner fra start igjen nå som det er uavgjort, men det er ikke så enkelt. Den psykologiske forutsetningen for kampen er radikalt forandret. Vishy er endelig overbevist om at han kan vinne, sier sjakkjournalisten.

Også internasjonal sjakkmester Atle Grønn advarer om at VM kan bli langt tøffere enn folk tror.

– Dette tapet forteller oss at alle svartpartiene kommer til å bli tunge for Magnus. Det er dette sjakkverdenen har snakket om i et år, at Anand er livsfarlig i åpningen. Nå står Magnus og sekundantene overfor en vanskelig situasjon her, sier Grønn til NRK.

Carlsen og Anand

Det tredje partiet kan ha vært vendepunktet for Vishy Anand.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Endelig ute av startblokkene

I fjor var aldri Anand seg selv igjen etter det første tapet mot Carlsen. Denne gangen bestod han den mentale testen og slo tilbake allerede i første parti etter tapet.

– Det var ekstra ydmykende i fjor at han ikke vant et eneste parti, men nå er det verste over. Han kan trygt si at det ikke blir en fullstendig reprise av tragedien i Chennai, sier Grønn.

Anand selv sier han er usikker på hva som er forskjellen på forrige VM og dette.

– Ærlig talt vet jeg ikke. Jeg er åpenbart glad for hvordan det gikk i dag. Hovedpoenget er vel at jeg hadde en god idé jeg kunne bruke på brettet, og jeg spilte rimelig godt etter det, sier Viswanathan Anand til NRK - sedvanlig beskjeden, men med et genuint glis som avslørte hvordan han virkelig følte seg.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • «Mos» legger opp

  Sarpsborg-spissen Mustafa Abdellaoue (33) gir seg etter sesongen. Den tidligere toppscoreren i Eliteserien sliter med kneet.

  – Kort fortalt så blir det her min siste sesong. Kneet har vært gjennom to operasjoner i år, og jeg trener meg opp nå, men basert på det fysioterapeut og lege sier, sammen med det jeg selv føler, så tåler ikke kneet mitt mer toppidrett, sier «Mos» til Discovery.

  Angriperen var på banen sist i september i fjor. I juni trente han igjen etter en operasjon, men like etter måtte han gjennom nok et inngrep.

  Abdellaoue startet i Skeid og har siden vært i Lillestrøm, Vålerenga, Tromsø, Aalesund og Strømsgodset. I tillegg har han spilt i FC København og OB i Danmark.

  I 2011 ble «Mos» toppscorer i Eliteserien da han scoret 17 mål for Tromsø.

  – Akkurat nå handler det om å få en hverdag uten smerter, å komme dit at man kan ta seg en joggetur. Nå skal jeg jobbe for å få et kne som fungerer i hverdagen, sier 33-åringen.

  ALyY160ejMo
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Zachariassen åpnet målkontoen

  Kristoffer Zachariassen scoret sine to første mål for Ferencvaros i 7-0-seieren over amatørlaget Tököl i den ungarske cupen.

  Ferencvaros ledet 6-0 til pause, og sotraværingen gjorde bortelagets fjerde og sjette mål. Også Oleksandr Zubkov og Myrto Uzuni (to straffespark) ble tomålsscorere i første omgang.

  Annen omgang ble av det mer målfattige slaget. Innbytter Róbert Mak gjorde 7-0 snaut ti minutter før slutt.

  Før kampen sto Zachariassen med én assist som eneste målpoeng etter overgangen fra Rosenborg til Ungarn i sommer.

  Tokmac Nguen spilte ikke onsdagens kamp i den ungarske cupens 2. runde. Ferencvaros tok seg kontrollert til åttedelsfinale uten den norske profilen.

  Eliteserien 2021: Rosenborg - Stabæk (4-2)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Ber Bayern-stjerne ta vaksinen

  En av Tysklands ledende politikere kommer med en innstendig oppfordring til Bayern München-stjernen Joshua Kimmich om å la seg vaksinere mot koronaviruset.

  Kimmich var kaptein for Tysklands landslag i VM-kvalifiseringskampen mot Romania tidligere i måneden. Det skapte voldsom debatt da han sist helg avslørte at han er uvaksinert, på grunn av «personlige bekymringer».

  – Tenk deg om en gang til og ta vaksinen, sier Horst Seehofer, som er innenriksminister i Angela Merkels avtroppende regjering, til Bild i en beskjed til Kimmich.

  – Du er en personlighet med eksemplarisk oppførsel. Dersom du tar vaksinen, vil andre si «da gjør jeg det også». Vaksinasjon er vårt fremste våpen mot pandemien.

  Flere medisinske eksperter har kritisert Kimmich for ikke å være seg bevisst sitt ansvar som rollemodell.

  4RPB2OsgVoc
  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal