NRK Meny
Normal

Mener Anands geniale trekk var «umenneskelig»

SOTSJI (NRK): Det var bare ett trekk som kunne redde Vishy Anand. Og det trekket var nesten umulig å finne for andre enn datamaskiner.

Anand

Viswanathan Anand tenkte som en datamaskin under det imponerende forsvaret mot Magnus Carlsen på mandag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Anand Carlsen

Magnus Carlsen sa på pressekonferansen etter partiet at han var imponert over forsvarsspillet til Anand. Her tenker han i starten av partiet.

Foto: Mads Støstad / NRK

– Jeg tar av meg hatten for Vishy, skriver stormester og sjakk-kommentator Jan Gustafsson på Twitter.

Maratonpartiet mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand stod og vippet i det 70. trekket, og inderen satt og tenkte i flere minutter.

Stormestere med sjakkcomputere hjemme i sofaen visste hva som stod på spill: Det fantes ett genialt trekk, bonden til c4. Alle andre trekk ville gi Magnus Carlsen et solid overtak.

Problemet var bare at trekket var det sjakkfolket kaller et typisk «computer-trekk».

– Det skal mye til for at et menneske i det hele tatt vurderer å spille et sånt trekk, skriver stormester Gustafsson.

Noen trekk er «umulige» for mennesker

Det finnes nemlig noen sjakktrekk som er nesten umulige å oppdage for mennesker, men som datamaskiner oppdager relativt greit.

Årsaken er at maskinene vurderer alle mulige trekk, mens mennesker som regel bare regner på de trekkene som «føles» riktige.

Hvis et trekk ser helt idiotisk ut ved første øyekast, vil vanligvis ikke mennesker bruke tid på å kalkulere om det kan fungere.

Imponerende nok greide Vishwanathan Anand å finne «idiottrekket», og partiet endte i remis.

– Vanligvis er det trekket helt elendig, helt håpløst, for det ødelegger hele bondestillingen til Vishy. Derfor er det et trekk som ikke faller en inn. Men så viser det seg at det er veldig lurt i akkurat den situasjonen. Kreativt og originalt av Vishy, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

Viswanathan Anand

Viswanathan Anand måtte innrømme på pressekonferansen at han var rimelig fornøyd med trekket sitt.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det var... veldig presist

Peter Svidler, en av verdens 20 beste spillere, kommenterer kampen for arrangøren. Han vurderte ikke trekket i det hele tatt, og avfeide det da en seer prøvde å tipse ham.

– Det er stort av Vishy å komme uskadd fra dette. Han er kanskje den beste i verden til å kalkulere presist i sånne situasjoner, sa Svidler på sjakksendingen.

NRK spurte Anand selv hva han syntes om trekket. Veteranen ville ikke gå med på at det var umenneskelig, men det nærmest glimtet i øynene til inderen.

– Det var... veldig presist. Som Magnus sier, ble det veldig tøft for ham å vinne, og det trekket avgjør det. Jeg synes den var presis, ja, sier Anand og holder tilbake et smil.

Se Torstein Baes analyse av det 7. partiet.

VIDEO: Se Torstein Baes gjennomgang av det syvende partiet.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin