NRK Meny
Normal

Mener Anand omsider har nådd bristepunktet

SOTSJI (NRK): Vishy Anand har overlevd en psykologisk berg- og dalbane uten like i år. Men ekspertene frykter at den grusomme tabben på lørdag ble én mental utfordring for mye.

Vishy Anand

Viswanathan Anand så ut til å være langt nede på lørdagens pressekonferanse.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Peter Doggers

Peter Doggers i Chess.com mener Anands spill avslørte en preget mann allerede få minutter etter lørdagens tabbe.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg er redd dette kan bli et stort problem for Vishy videre. Spesielt på grunn av den emosjonelle bagasjen hans etter det siste året. Dette er en skikkelig psykologisk test for ham, sier Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com.

De færresten idrettsutøvere har nemlig hatt et like turbulent år som Viswanathan Anand. Bare sjekk denne lista:

Hver gang Anand møtte motgang, bestod han altså den psykologiske testen og slo tilbake.

Så kom det sjette VM-partiet. Og plutselig lå den definitive oppturen rett foran nesa hans. Magnus Carlsen gjorde et fryktelig tabbetrekk, og Anand var bare et enkelt trekk unna å koble et solid grep om VM.

Det var da han spilte trekket som kalles en av de største tabbene i VM-historien.

Vishy Anand

Sjakk kan være en ensom sport.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Frykter begeret er fullt

Nå frykter ekspertene at brøleren var dråpen som fikk begeret til å renne over, og at trekket kan komme til å knekke Anands psyke for godt.

– Jeg tror dette kommer til å påvirke Anand. Det tar nok vekk mye av utsiktene han hadde til å vinne, sier Ulrich Stock i den tyske avisen Zeit.

– Dette blir veldig vanskelig for Vishy. Han visste at han hadde to svarte partier på rad, og så snubler han sånn allerede i det første. Nå blir neste parti fryktelig ubehagelig, sier Dirk Jan ten Geuzendam i New in Chess.

– Det var åpenbart allerede rett etter tabben at Vishy var preget. Nivået på spillet hans falt kraftig, sier Peter Doggers i Chess.com.

– Mye tyder på at jeg ble påvirket

Anand selv ble spurt på pressekonferansen om han spilte dårligere etter tabbetrekket.

– Jeg vet ikke om det påvirket meg, men spillet mitt etterpå tyder vel på det, sa han oppgitt.

Torstein Bae mener Carlsens tabbe i det 26. trekket kan være en av VMs største tabber. Se analysen av denne tabben og det påfølgende som første til at Anand tapte.

VIDEO: Se Torstein Bae forklare de to tabbetrekkene.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal