Hopp til innhold

Ekspert slår ned på påstand om unggutt: – Han er ingen enhjørning

Odin Thiago Holm (19) har satt en ellevill prislapp på seg selv. Dag-Eilev Fagermo og sportssjefen legger lista enda høyere, men Vålerenga-sjefene møter motstand.

Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Viking (4-2)
Foto: Christoffer Andersen / NTB

Hva er prislappen?

Jeg har sagt 50, så jeg får stå for det.

Da kan du bli klubbens dyreste salg?

Det tenker jeg ikke så mye på, men det er jo artig, det er jo det.

Han har slitt mye med skader, men nå kjenner Vålerenga-talentet Odin Thiago Holm endelig at kroppen er som den skal. Han har holdt seg skadefri siden tidlig i juli og når han er skadefri er han ifølge treneren Eliteseriens beste spiller.

Det gjør at det kan bli ekstremt dyrt å kjøpe 19-åringen, skal vi tro både Fagermo og sportssjefen og NRKs ekspert.

Les også Fagermo meiner eigen 19-åring er Eliteseriens beste – det får supertalentet til å fnyse

Vålerenga

– Klubber sier de ikke har råd

Hvis han er skadefri over tid nå, så tror jeg det blir den høyeste prislappen som har på en måte blitt solgt av spillere ut av Norge, sier Fagermo til NRK.

Han mener han ikke kan se noe større talent enn Holm i Eliteserien. Eksempelvis drar han frem Erling Braut Haaland, som ble solgt for 60 millioner kroner til Salzburg, men som fikk det store gjennombruddet etter flyturen fra Molde til Østerrike.

Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Viking

JUVEL: Fagermo tror Vålerenga kan få mye for det unge talentet.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

Det er klubber som sier rett ut at de ikke har råd, fordi han er for god, sier Fagermo om Holm.

Men vi kan prate om det så mye vi vil, og det hjelper ikke det om spilleren ikke klarer å stå. Derfor er det veldig gledelig med fem kamper på rad, sier han.

Skal de klare å sette klubbrekord, må de selge Holm for over 30 millioner. Den norske rekorden er det dog et stykke opp til.

Erik Botheim ble nemlig tidenes dyreste spiller solgt fra en norsk klubb, da han gikk fra Bodø/Glimt til russiske Krasnodar for 80 millioner kroner.

Den forrige rekorden hadde stått siden 2000, da John Carew ble solgt fra Rosenborg til Valencia for 75 millioner kroner.

– Holm er ingen enhjørning

Christian Gauseth er fotballekspert for rettighetshaver Discovery. Han mener Fagermo tar helt feil i sin påstand.

– Odin Thiago Holm er ingen enhjørning. Han er ikke «one of a kind». Det er det derimot en mann som er i Eliteserien. Han heter Datro Fofana, sier Gauseth.

Fofana

TALENT: Molde-spiss Datro Fofana står med syv mål denne sesongen.

Foto: MARIUS SIMENSEN / NTB

Eliteserieeksperten har stor tro på talentet til Holm og tror at det er mulig at midtbanespilleren kan bli solgt for 50 millioner kroner.

Samtidig mener han at Fagermo er med på å skru opp prisen på egne spillere.

– Det er bare å se på keeperne han har hatt tidigere. Alle keeperne som Fagermo har hatt er det største keepertalentet han har sett, sier Gauseth.

Tror du Holm setter ny overgangsrekord?

Må grave dypt i lommeboka

Sportssjef Joacim Jonsson mener Holm er «helt eksepsjonell» og at det må mange titalls millioner på bordet for at Vålerenga skal selge.

På Holms prisforslag legger han på ytterligere 10 millioner.

Er det en plan om å gjøre ham til den dyreste VIF har solgt noensinne?

Ja, det er klart at det er en ambisjon. Samtidig vet vi at det er fotballens mekanismer. Så handler det om å holde seg skadefri. Det er litt marginer i kjøp og salg, og salgspris, og at de rette klubbene kommer og viser interesse. Men at vi kan få et stort, stort salg på Odin, selvfølgelig kan vi det, sier Jonsson til NRK.

Joacim Jonsson. 24. mai 2022.

SIKTER MOT REKORD: Sportssjef i Vålerenga, Joacim Jonsson.

Foto: Tore Linvollen / NRK

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp sier at alle forutsetninger tilsier at klubbrekorden kan ryke, men han tror også at Fagermos utspill om norsk overgangsrekord ikke er helt ute.

– Jeg tror ikke det er urealistisk. Mye skal klaffe, men ut ifra det talentet han har og hva han leverer i så ung alder så kan det skje. Man vet at det er klubber som er interesserte, sier Torp.

– Han blir utrolig spennende å følge, både i neste klubb, men også på banen for Vålerenga så lenge de får beholde han.

Les også Patrick Berg tilbake i Glimt etter ni måneder: – Litt overraskende

Patrick Berg

Merker interessen

19-åringen har nå spilt fem fulle kamper fra start i Eliteserien siden forrige skade. Og interessen for hans talent har ikke gått han hus forbi.

Jeg tror det er litt interesse ja, sier han, men legger til at han vil bli i Oslo-klubben ut sesongen.

Han forteller at interessen først og fremst har kommet fra Belgia, Nederland og Italia. Drømmen er jo som for de fleste å spille i utlandet, og han har et par ligaer han foretrekker.

Det må være en teknisk liga som Italia eller Spania.

Men før det skal signeres noe som helst, er det Vålerenga som er fokuset for unggutten, sier Fagermo:

Nå er det Norge som er viktigst for ham. Å spille langt flere eliteseriekamper og få mer ballast. Jeg tror det beste for Odin er å være i Norge frem til sommeren. Hvis han greier denne høsten her, en god preseason, og står vårsesongen og utvikler seg videre, så er han for god for å være i Norge.

Siste nytt

 • Norsk stjerne peker ut OL som hovedmål

  – Det er OL-sesong neste år og det henger høyt i garderoben min, så det er definitivt hovedmålet for meg neste sesong, sier Tobias Foss til NRK.

  Fjorårets tempoverdensmester har allerede festet blikket mot OL-tempoen i Paris neste sommer.

  – Som idrettsutøver er OL kjempestort. Spesielt etter at jeg vant VM-tempoen føler jeg at OL-medalje kan være oppnåelig, sier den ferske Ineos-rytteren og tror den kuperte løypeprofilen i den franske hovedstaden passer ham godt.

  – Ettersom alt foregår i sentrum i Paris er den ganske teknisk. Det er veldig, veldig bra for min del.

  26 år gamle Foss har også en lang rekke andre sterke resultater i karrieren. Vingrom-gutten fikk sitt store gjennombrudd i Grand Tour-sammenheng da han ble nummer ni sammenlagt i Giro d'Italia i 2021.

  2023-sesongen har i stor grad blitt preget av sykdom for Foss, som kun hadde 36 rittdager i 2023 og ble nummer elleve på VM-tempoen.

  Tobias Foss
  Foto: STRINGER / Reuters
 • Formidabelt OL-prishopp i Paris: Dobler prisene i kollektivtrafikken

  Tilreisende under sommerlekene i Paris neste år må belage seg på å betale det dobbelte for å komme seg rundt i byen med kollektivtrafikk.

  Borgermester Anne Hidalgo uttrykte sist uke frykt for at kollektivtilbudet ikke klarer å håndtere de enorme menneskemengdene i hovedstaden til sommeren.

  Tirsdag opplyser myndighetene at et nytt system er på plass før sommerlekene. Det medfører blant annet et prishopp.

  En dagsbilett vil koste 16 euro, mens en ukebillett vil koste opptil 70 euro. En enkeltbillett på T-banen vil redusere lommeboken med fire euro.

  De som bor i Paris og allerede har månedskort eller årlige pass, vil ikke måtte betale dobbel pris.

  Et månedskort koster normalt 84 euro.

  – Vi skal lage et nytt system som vil gi besøkende muligheten til å reise rundt i hele regionen, sier Valerie Pecresse, som er president i regionen Île-de-France, i en melding på X/Twitter.

  OL går fra 26. juli til 11. august, mens Paralympics arrangeres fra 28. august til 8. september.

  (©NTB)

  Wz6PdO2l360
  Foto: AP
 • Premier League-manager freser: – Hva er vitsen med VAR?

  Wolves-manager Gary O'Neil var mektig forbannet etter at det ene poenget mot Everton røk på overtid mandag. Han fyrte løs mot VAR.

  – Hva er vitsen med VAR? Spurte Wolves-sjefen etter at et sent straffespark ga 2-3-tap.

  VAR-dommerne sendte kampleder Michael Salisbury ut på sidelinjen for å se på situasjonen som resulterte i straffesparket som avgjorde kampen. Salisbury bedømte i utgangspunktet ikke episoden til å være en forseelse, men ombestemte seg etter å ha sett reprisen.

  Tidligere i omgangen hadde hvert av lagene fått et straffespark.

  – Jeg synes ikke VAR har vært til hjelp for fotballen, sa manager O'Neil etterpå.

  – Jeg mener dommeren ville ha gjort en bedre jobb på egen hånd. Jeg tror ikke VAR hjalp ham, men det var faktisk til hinder for ham, la han til.

  Han mener kontakten mellom Wolves-spiller Joao Gomes og Fulhams Harry Wilson, som ledet til det siste straffesparket, var minimal og ikke nok til å blåse.

  O'Neil opplyser at han snakket med dommer Salisbury etter kampen. Der skal sistnevnte ha innrømmet at det første straffesparket trolig ikke burde blitt idømt.

  – Det hjelper ikke meg. Det hjelper heller ikke alle supporterne som hadde reist hele denne veien for å se på laget. Det hjelper ikke spillerne som føler seg frustrerte igjen, sa O'Neil.

  – Jeg har hatt en skikkelig voksensamtale med ham (Salisbury), og jeg prøvde å holde meg rolig. Jeg er ikke sint på noen, la han til.

  O'Neil er ingen VAR-tilhenger.

  – Det kan ikke være sånn, med all teknologien som finnes og i den største ligaen i verden, at vi gjør så mange feil. Det kan ikke være greit, sa Wolves-sjefen.

  Han hevder han hele tiden har vært VAR-tilhenger, men at det endret seg mandag.

  (©NTB)

  FU76qsjg0eE
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal