– En utøver på hans nivå som skal tilbake på samme nivå i sin idrett bør etterhvert trene fire timer om dagen. Det blir nærmere 25 timer i uken med en hviledag inkludert. Det kan ta mellom 600 og 800 treningstimer å trene seg opp etter en slik skade. Mellom øktene må utøveren også hvile, for å få overskudd til neste økt.
Lege ved Olympiatoppen Lars Engebretsen beskriver det beinharde blodslitet som venter Aksel Lund Svindal før han igjen kan kjempe i verdenstoppen.
LEGE: Lars Engebretsen har bred erfaring med idrettskader, og vet hva som venter Aksel Lund Svindal det kommende året.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX– Etter at Kjetil Jansrud gjorde comeback fra samme skaden så ringte en vanlig pasient oss og sa at han ville ha akkurat samme treningsopplegg som Kjetil. Vi svarte at det kunne han få, men at han da først måtte slutte i jobben sin, og kutte ut alt annet i livet, forteller Engebretsen, og gir med det et godt bilde på hvor mye som kreves for igjen å kunne stå på toppen av pallen etter en korsbåndskade.
Blodslit venter
Han har jobbet med utallige idrettsskader opp gjennom årene, og vet hva han snakker om når han forklarer hvordan det kommende året blir for Svindal.
– I den første fasen er det tre ting som gjelder. Det ene er å få opp bevegeligheten i leddet, det andre er å få opp nervefunksjonen. Deretter må han trene opp styrken og funksjonen i muskulaturen igjen, sier han.
Ifølge den erfarne idrettslegen tar denne delen rundt åtte uker. Når man er ferdig med den begynner blodslitet for fullt.
– Da kommer man mye mer over i en aktivitetsfase. Der gjør man alle de tre tingene samtidig gjennom aktiviteter som ligner idretten som utøveren bedriver. Det er alt fra tung styrke til utfordrende bevegelser. Dette gjøres sammen med trenere og spesialister på bevegelser i idrettene. Dette er ofte svært tøff trening, sier han.
Artikkelen fortsetter under videoen
FALT STYGT: Her faller Aksel Lund Svindal og ryker korsbåndet i den ekstreme utforløypa i Kitzbühel.
Rutinen blir viktig
Engebretsen forteller at toppidrettsutøvere i tillegg vil få en dedikert ernæringsfysiolog som hjelper han med riktig kosthold, samtidig som de også vil få tilbud om idrettspsykolog fra Olympiatoppen for å kunne stille best mulig forberedt foran et fremtidig comeback.
– Han har to fordeler som mange andre ikke har. Den ene er at han er rutinert. Den andre er at han har vært gjennom dette før.
For Aksel Lund Svindal kjempet seg nemlig tilbake på rekordtid fra akillesskaden han pådro seg i 2014, og tok en sterk 6.plass i comebacket under super G-rennet i VM i Beaver Creek i fjor - samme sted som han falt stygt og skadet seg i tilbake i 2009.
Nå venter en ny periode med blodslit - det i en alder av 33 år.
– Alderen spiller ingen rolle her. Det er hardt arbeid og mye erfaring som er det klart viktigste, forsikrer Engebretsen.