Mellom 600 og 800 timer med blodslit venter Svindal

«Hele Norge» håper at vår største alpinstjerne skal komme tilbake for fullt etter skrekkfallet i Kitzbühel. Men det er få av oss som vet hva den jobben koster for Aksel Lund Svindal.

Svindal

LANG VEI TILBAKE: Aksel Lund Svindal må nok en gang belage seg på en lang periode med opptrening.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– En utøver på hans nivå som skal tilbake på samme nivå i sin idrett bør etterhvert trene fire timer om dagen. Det blir nærmere 25 timer i uken med en hviledag inkludert. Det kan ta mellom 600 og 800 treningstimer å trene seg opp etter en slik skade. Mellom øktene må utøveren også hvile, for å få overskudd til neste økt.

Lege ved Olympiatoppen Lars Engebretsen beskriver det beinharde blodslitet som venter Aksel Lund Svindal før han igjen kan kjempe i verdenstoppen.

MATTHIAS LANZINGER

LEGE: Lars Engebretsen har bred erfaring med idrettskader, og vet hva som venter Aksel Lund Svindal det kommende året.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Etter at Kjetil Jansrud gjorde comeback fra samme skaden så ringte en vanlig pasient oss og sa at han ville ha akkurat samme treningsopplegg som Kjetil. Vi svarte at det kunne han få, men at han da først måtte slutte i jobben sin, og kutte ut alt annet i livet, forteller Engebretsen, og gir med det et godt bilde på hvor mye som kreves for igjen å kunne stå på toppen av pallen etter en korsbåndskade.

Blodslit venter

Han har jobbet med utallige idrettsskader opp gjennom årene, og vet hva han snakker om når han forklarer hvordan det kommende året blir for Svindal.

– I den første fasen er det tre ting som gjelder. Det ene er å få opp bevegeligheten i leddet, det andre er å få opp nervefunksjonen. Deretter må han trene opp styrken og funksjonen i muskulaturen igjen, sier han.

Ifølge den erfarne idrettslegen tar denne delen rundt åtte uker. Når man er ferdig med den begynner blodslitet for fullt.

– Da kommer man mye mer over i en aktivitetsfase. Der gjør man alle de tre tingene samtidig gjennom aktiviteter som ligner idretten som utøveren bedriver. Det er alt fra tung styrke til utfordrende bevegelser. Dette gjøres sammen med trenere og spesialister på bevegelser i idrettene. Dette er ofte svært tøff trening, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen

Aksel Lund Svindal ble enda et offer for den farlige venstresvingen i Kitzbühel. Nordmannen kom seg heldigvis på beina og vinket til publikum.

FALT STYGT: Her faller Aksel Lund Svindal og ryker korsbåndet i den ekstreme utforløypa i Kitzbühel.

Rutinen blir viktig

Engebretsen forteller at toppidrettsutøvere i tillegg vil få en dedikert ernæringsfysiolog som hjelper han med riktig kosthold, samtidig som de også vil få tilbud om idrettspsykolog fra Olympiatoppen for å kunne stille best mulig forberedt foran et fremtidig comeback.

– Han har to fordeler som mange andre ikke har. Den ene er at han er rutinert. Den andre er at han har vært gjennom dette før.

For Aksel Lund Svindal kjempet seg nemlig tilbake på rekordtid fra akillesskaden han pådro seg i 2014, og tok en sterk 6.plass i comebacket under super G-rennet i VM i Beaver Creek i fjor - samme sted som han falt stygt og skadet seg i tilbake i 2009.

Nå venter en ny periode med blodslit - det i en alder av 33 år.

– Alderen spiller ingen rolle her. Det er hardt arbeid og mye erfaring som er det klart viktigste, forsikrer Engebretsen.

Siste nytt

 • Özil forlater Arsenal

  Mesut Özil forteller til tyrkisk TV at han blir Fenerbahçe-spiller. Han forlater Arsenal uten å ha spilt en klubbkamp siden mars.

  Özil snakket om Fenerbahçe-overgangen i et intervju med den tyrkiske TV-kanalen NTV søndag.

  – Jeg er veldig glad, veldig spent. Gud har gitt meg sjansen til å ta på meg Fenerbahçe-drakten. Jeg kommer til å bære den med stolthet og gi alt for laget, sier Özil. (NTB)

 • Ikkje pallplass for Lorentzen

  Håvard Holmefjord Lorentzen blei nummer fire i sprint-EM i Heerenveen. Han blei nummer fem på den avsluttande 1000-meteren.

  Thomas Krol og Hein Otterspeer sikra nederlandsk dobbelsiger, og tyske Joel Dufter tok bronsen.

  Verken Bjørn Magnussen eller Odin By Farstad fekk gå siste distansen på grunn av diskvalifikasjonar.

  Resultatlista ser du her.

  I kvinneklassa blei det også nederlandsk gull, ved Jutta Leerdam. Julie Nistad Samsonsen og Martine Ripsrud blei 12 og 14. Resultatlista.

  Håvard Lorentzen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Lindvik vann etter kjempehopp

  Marius Lindvik vann hopprennet i Zakopane etter eit kjempehopp på 145,5 meter i andre omgang. Anze Laniek, som leia etter første omgang, makta ikkje å svare, og blei slått med 2,3 poeng.

  – Eg hoppa bra i dag. Dette er ein prestasjon eg er veldig nøgd med, sa Lindvik.

  Robert Johansson fekk 141 meter i andre omgang, og enda på tredjeplass, ein plass han også hadde etter første omgang.

  Daniel André Tande blei nummer 10. Verdscupleiar Halvor Egner Granerud fekk det ikkje til og blei berre nummer 23. Han var nr 10 etter første omgang, men missa i den andre og fekk berre 128,5 meter.

  Granerud held likevel samanlagtleiinga i verdscupen, 140 poeng framfor Markus Eichenbichler, som blei nummer 8 i Zakopane.

  Johann Andre Forfang og Thomas Aasen Markeng kom ikkje til finaleomgangen.

  Marius Lindvik
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal