skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55
 

Gull til Australia

Dale Begg-Smith ble millionær som tenåring. Onsdag skaffet han seg mer gull da han vant mennenes kulekjøring i OL.

Publisert 15.02.2006 18:26. Oppdatert 16.02.2006 17:56.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Jeg er svært lykkelig. Jeg regnet ikke med dette, sa 21-åringen etter finalen der han særlig imponerte med svingteknikken.

Begg-Smith hentet Australias tredje gullmedalje i olympiske vinterleker gjennom tidene da han danset nedover kulene i OL-bakken i Sauze d'Oulx. Etter å ha vunnet kvalifiseringen
startet han sist i finalen, og han snek seg 0,15 poeng foran den finske sølvvinneren Mikko Ronkainen.

Begg-Smith er født i neste OL-vertsby Vancouver i Canada, men byttet statsborgerskap da canadiske fristilledere klaget over at forretningsvirksomheten hans gikk ut over treningsframmøtet.

Dale og broren Jason, som ble slått ut i kvalifiseringen onsdag, startet nemlig et internettselskap da foreldrene oppfordret dem til å tjene penger selv for å finansiere idrettssatsingen. Firmaet, som driver med popup-reklame på nettsteder, ble en suksess, og Dale var millionær som 13-åring. I dag er firmaet verdsatt til 40 millioner dollar.

Dale Begg-Smith i fri utfoldelse (Foto: REUTERS/Dylan Martinez )
- Det er egentlig ikke så svært som folk skal ha det til. Jeg har bygd det ned de siste årene for å få tid til skikjøring, sa Begg-Smith på pressekonferansen etter gulløpet, før han motvillig gikk i detalj om firmaet alle ville vite mer om.

- Det er komplisert. Det er teknologi for firmaer som vil overvåke reklamekampanjer. Jeg lager ikke popup-reklame, jeg lager software, sa mannen som i australske medier kalles the Spam Man.

Jevn duell

Ronkainen var bare nummer 13 i kvalifiseringen, men gjorde en sterk finale til 26,62 poeng og kunne se at den ene etter den andre utfordreren havnet bak ham på resultatlisten. Til sist sto det om gullet, og Begg-Smith snek seg 0,15 poeng foran. Det var på stilpoengene for svinger at gullvinneren var bedre enn Ronkainen, som scoret høyere på hopp og tid.

Toby Dawson fra USA sikret seg bronse ytterligere 0,32 poeng bak.

Begg-Smith ble Australias tredje gullvinner i olympiske vinterleker, etter regjerende fristil-hoppmester Alisa Camplin og kortbaneskøyteløpets fetter Anton Steven Bradbury, som vant gull da alle konkurrentene både i semifinale og finale snublet i hverandre og falt.

NFL neste

Mens Begg-Smith allerede har tjent millioner, kommer en annen av onsdagens finalister til å gjøre det. Jeremy Bloom fra USA, som er en toppspiller i amerikansk fotball med NFL-karriere foran seg, endte på en skuffende sjetteplass. Han reiser rett fra OL til en treningsleir der lovende spillere viser seg fram for
NFL-trenere.

Bloom droppet siste året i universitetsligaen i håp om å vinne OL-gull. (NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 6 7 8 9 10 11 12
7 13 14 15 16 17 18 19
8 20 21 22 23 24 25 26
10 SISTE SPORT
50 SISTE TORINO-OL
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no