skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55
 

Å hoppe etter Wirkola

Å hoppe etter Wirkola. Historien om noen av våre mest kjente uttrykk fra idrettsverdenen.

Publisert 10.02.2006 13:08. Oppdatert 10.02.2006 14:29.
Av Geir Helljesen

Det er en rekke uttrykk hentet fra idrettsverdenen som har blitt stående som velkjente og velbrukte vendinger. Ofte brukes de også ofte i andre sammenhenger enn i idretten. Et eksempel er uttrykket "å hoppe etter Wirkola", som kanskje er blitt det aller mest kjente og mest brukte begrepet.

Her er noen slike begreper:

"Vi viste verden vinterveien"

Dette var en hovedtittel i sportsavisen "Idrettsliv" i forbindelse med de første vinter-OL i Chamonix i 1924. Norge gjorde en svært god innsats. Uttrykket ble satt på trykk av journalisten Per Foss. Det var i første rekke Thorleif Haug som viste verden vinterveien. Sportavisen "idrettsliv" kom i mange år ut ved siden av "Sportsmanden", men ble så kjøpt opp av "Sportsmanden".

"Samling i bånn, gutter"

Ole Reistad leder an for det norske laget under militært langrenn m/skyting under Vinter-OL i St.Moritz i de sveitsiske alper i 1928. Bak Reistad de øvrige på laget; sersjant Leif Skagnæs, menige Ole Stenen og Reodar Ødegaard. (Foto: Scanpix)

Dette er en replikk av Ole Reistad som var med på det norske laget i patruljeløp under vinterlekene i St. Moritz i 1928. Patruljeløp var med som oppvisningsgren. Patruljeløp var også en slags forløper for skiskyting som i dag er så populært, og der nordmenn hevder seg godt.

Per Jorsett skriver i sin bok "100 år med olympiske leker:
"Løpet skulle bli en av de mest omtalte og omskrevne idrettsbegivenheter i vårt land. Starten gikk 2108 meter over havet, og løypa gikk brutalt opp til 2877 meter over havet. Senere gikk det utfor med et fall på 1000 meter. Det var før denne forseringen Ole Reistad kom med sin berømte replikk: "Samling i bånn, gutter", og nettopp i disse bakkene ble grunnlaget for seiren lagt."

Jorsett skriver også at de fire norske deltagerne i sannhet hadde fortjent å få offisielle olympiske gullmedaljer.

"To etter Liaklev"

Reidar Liaklev på toppen av seierspallen etter å ha vunnet 5000m skøyter i OL i St. Moritz 1948. (Foto: Scanpix)
Reidar Liaklev vant gull på 5000 meter skøyter under vinterlekene i St. Moritz i 1948. Løpet ble overført i radio med "Niff", Finn Amundsen, som kommentator.

Reidar Liaklev forteller selv at han gjennom sesongen 1947/48 hadde levert en rekke gode løp både på 5000 meter og 10 000 meter. Han startet ofte i et tidlig par. Når "Niff" sammenlignet rundetidene for de andre løperne med Liaklevs hendte det ikke sjelden av det var "to etter Liaklev". Det skjedde så pass mange ganger at uttrykket ble et begrep. På sett og vis ble det skøytesportens forløper for "å hoppe etter Wirkola". Begrepet "to etter Liaklev" var en honnør til en flott langdistanseløper.

"Å hoppe etter Wirkola"

Bjørn Wirkola selv sier at han ikke er helt sikker på hvordan uttrykket ble til. Han har hørt flere varianter.

Uttrykket "Å hoppe etter Wirkola" oppstod under VM i Oslo i 1966, forteller Arne Scheie. Her har Bjørn Wirkola akkurat vunnet storbakkerennet. Han fikk tre ganger 19,5 i stil og to ganger 19. (Foto: Scanpix)
NRKs hoppekspert Arne Scheie mener uttrykket første gang ble brukt i forbindelse med verdensmesterskapet i Oslo i 1966. I normalbakke-rennet hadde øst-tyskeren Dieter Neuendorf blitt nummer to etter Bjørn Wirkola. Før rennet i storbakken ble Neuendorf spurt om hvordan han vurderte sin sjanser i den bakken. Da skal han ha sagt at det ikke var så lett å hoppe etter Wirkola. Bjørn Wirkola vant også rennet i stor bakke, mens Dieter Neuendorf ikke fikk medalje i det rennet. Han bommet grovt i sitt første hopp.
Noen mener også at Bjørge Lillelien hadde fanget opp uttrykket og brukte det flere ganger i sine sendinger.

"To indre og vekk me`n"

Knut Kuppern Johannesens legendariske 15.46,6 på 10.000 meteren fra OL i Squaw Valley ga OL-gull til Oslogutten, hans første. (Foto: Scanpix)

Skøyteløperen Knut "Kuppern" Johannesen er en av våre aller største skøyestjerner, først og fremst på de lange distansene. Han forteller at uttrykket oppsto i forbindelse med en landskamp en gang på 1950-tallet. Det var Kjell Trystad som først kom med uttrykket. Trystad var medlem av, og en tid også formann for, hurtigløpskomiteen fra 1958 og flere år framover. I en samtale med Kuppern om hvordan han skulle slå en hard konkurrent i landskampen uttalte Kjell Trystad at du kjører to indre, - - og vekk me`n.

"Sølv er nederlag"

Fred Anton Maier i aksjon på 5000m skøyter i OL i Grenoble 1968 der han vant. (Foto: Scanpix)
Uttrykket stammer også fra Kuppern. Han forteller at uttrykket stammer fra OL i 1968. Foran 10 000 meter var det diskusjon om Fred Anton Maiers sjanser. Da sa Kuppern at han trener ikke for å bli nummer to. Han trener for å vinne. Sølv er nederlag.
Maier vant 5000 meteren men på 10 000 meter ble han slått av svenske Jonny Høglin med 3/10. Sølv ble altså nederlag, - den gangen.

"Det viktigste er ikke å vinne, men å delta."

Biskop Ethelbart Talbot, Pennsylvania, sa i St. Paul-katedralen i London i 1908:

"Det viktigste ved de olympiske leker er ikke å vinne, men å delta. Det vesentlige i livet er ikke å seire, men å kjempe redelig."

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 6 7 8 9 10 11 12
7 13 14 15 16 17 18 19
8 20 21 22 23 24 25 26
10 SISTE SPORT
50 SISTE TORINO-OL
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no