skilleResultaterskille_slutt
Torino OL 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Torino 2006 Sist oppdatert 08:55
 

Om øvelsene – bob

Bob kom på det olympiske programmet i 1932, men det var først i 2002 at kvinnene fikk delta i bob i OL.

Publisert 07.02.2006 14:09.
På det olympiske programmet er bobsleigh delt opp i tre øvelser:
- slede med to menn
- slede med fire menn
- slede med to kvinner

Øvelsen med to menn i sleden har vært på det olympiske program helt siden 1932, untatt Squaw Valley i 1960 da bobsleigh ikke var med i det hele tatt. Øvelsen med fire menn i sleden har vært på programmet siden lekene i 1924, og har bortsett fra 1960 vært med siden.


Mennenes øvelser

Øvelsene for menn avvikles over to dager, med to øvelser hver dag. Tiden i de fire omgangene måls i 100-dels sekunder. Vinner gjør den sleden som har lavest totaltid.

Mennenes startrekkefølge avgjøres på følgende måte:

I første omgang deles utøverne inn i fire startgrupper. Hver gruppe har maksimum ti sleder. Gruppene er basert på hver nasjons resulater i Verdenscupen på det tidspunkt olympiaden avvikles. Første gruppe omfatter de ti beste fra Verdenscupen, andre gruppe de ti neste, og så videre. Innbyrdes startrekkefølge i gruppene avgjøres ved loddtrekning.

I andre omgang deles deltagerne inn i to grupper, basert på tidene fra første omgang. Første gruppe består av sledene med de 15 beste tidene og andre gruppe med resten av sledene. Deltagerne i første gruppe starter i omvendt rekkefølge, med den sleden med høyest tid som første startende. I andre gruppe starter sledene utfra tidene i første omgang, med sleden med lavest tid først.

I tredje omgang, som altså avvikles på dag to av konkurransen, plasseres sledene tilbake i sine opprinnelige startgrupper. Startrekkefølgen er imidlertid basert på tidene fra første omgang, og med omvendt rekkefølge. Den sleden som kom på sisteplass i første omgang starter altså først i tredje omgang.

I fjerde omgang deles sledene igjen inn i to grupper. Startrekkefølgen avgjøres på samme måte som i andre omgang, men er basert på totaltidene fra de tre første omgangene.

Kvinnenes øvelser

Øvelsene for kvinner avvikles med to omganger på en dag. Også her måles tiden i 100-dels sekunder, og vinner er den sleden som har lavest totaltid.

Kvinnenes startrekkefølge avgjøres på følgende måte:

I første omgang deles utøverne inn i tre grupper, hver med 10 sleder. Gruppene er basert på hver nasjons resultater i Verdenscupen fram til det tidspunkt olympiaden avvikles. Første gruppe består av de 10 beste nasjonenes resulater i Verdenscupen, andre gruppe de ti neste og så videre. Startrekkefølgen innen hver gruppe avgjøres ved loddtrekning.

I andre omgang deles sledene inn i to grupper basert på tidene fra første omgang. Første gruppe har sledene med de 15 beste tidene, resten starter i andre gruppe. Første gruppe starter utfra tidene i første omgang, men med omvendt startrekkefølge. Andre gruppe starter utfra tidene i første omgang, med raskeste tid først.

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 6 7 8 9 10 11 12
7 13 14 15 16 17 18 19
8 20 21 22 23 24 25 26
10 SISTE SPORT
50 SISTE TORINO-OL
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no