skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Russland raser mot arrangørene

Storfavoritten Russland fikk ikke gå OL-stafetten i langrenn for kvinner torsdag, etter at to av deres løperer hadde for høye blodverdier, og raste mot arrangørene mens Tyskland og Norge gjorde opp om gullet.

Publisert 21.02.2002 22:00.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Årsaken til at russerne uteble fra start er at minst en løper, Larissa Lazutina, hadde for høye blodverdier i testen før start.

Det ble ikke gitt opplysninger om årsaken, og derfor ble det stor forfjamselse på langrennsarenaen i Soldier Hollow.

-Vi fikk beskjed kort tid før start om at to av våre løpere
ikke ble tillatt å starte, sa det russiske IOK-medlemmet Sjamil Tarpitsjev til NTB mens stafetten pågikk.

-Jeg hører at den ene er Larissa Lazutina, og at hun skal ha hatt for høyt hemoglobinnivå i blodtesten. Blodverdien til de to løperne skal ha vært bare så vidt over grensen, fortalte Tarpitsjev.

Russisk protest

-Jeg kan ikke gi noen god forklaring. Dette er en stor skuffelse for oss. Vi har ikke så mange gull i disse lekene, og i denne øvelsen regnet vi gullet for nesten klart, sa han til NTB.

Det er en skuffelse russerne ikke vil avfinne seg med.
IOK-visepresident Vitalij Smirnov sa at det vil bli levert inn protest.Blodtesten ble tatt bare en time før stafetten. Da verdien var for høy, var det for sent å sette inn en reserve, ettersom det må skje senest to timer før start.

-Det er grunnlaget for at vår skipresident Anatolij Akhatijev leverer en offisiell protest til FIS og IOKs medisinske kommisjon. Jeg har selv vært i kontakt med Jacques Rogge (IOK-presidenten) og spurt hva som foregår. Jeg venter på svar, sa en opprørt Smirnov.

-Jeg har selv vært i kontakt med Jacques Rogge (IOK-presidenten) og spurt hva som foregår. Jeg venter på svar, sa en opprørt Smirnov.

Ingen kommentar

Norges dopingekspert Rune Andersen er i OL som observatør for antidopingbyrået WADA, og han ville i likhet med FIS-ledere si lite om det dramatiske som skjedde før start.

-Jeg vil ikke kommentere noe som helst nå. WADA er i OL for å ha en observatørrolle, og vi vil rapportere i etterkant. De som kan opplyse om dette er særforbundet (FIS) og eventuelt IOK, sa han.

Russiske journalister sa at Lasutina skal ha hatt blodverdi
16,5, mot grensen på 16,0. Dermed fikk ikke russerne noen sjanse til å gå for sitt femte strake OL-gull i langrennsstafett.

Lasutina har to OL-sølv fra disse lekene, og står i alt med fem gull, tre sølv og en bronse. Hun lå an til å avansere inn blant de helt store på alle tiders liste over de største vinterolympiere.

En annen av russerne, Ljubov Jegorova, ble nektet start i et verdenscuprenn i Brusson før jul på grunn av en blodtest. For høy verdi medfører startnekt i 14 dager av helsemessige årsaker.

(NTB)


212149 FEB 02

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no