skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Verdens heldigste

Om Ådne Søndrål er Donald Duck, så er Steven Bradbury Fetter Anton. Australias første gullvinner i olympiske vinterleker er rett og slett historiens heldigste OL-vinner.

Publisert 17.02.2002 06:30. Oppdatert 17.02.2002 11:10.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Se bildene fra løpet

- Dette er strålende, men det føles ikke riktig. Jeg var ikke like sterk som de andre i finalen, men jeg beholder gullmedaljen likevel, gliste 28-åringen fra Brisbane etter å ha innkassert lottogevinsten i 1000 meter skøyter kortbane.

Apolo Anton Ohno, USA, kolliderer med Koreas Ahn Hyun-Soo og Mathieu Turcotte, Canada, i finalen på 1000 m kortbane. Dermed var det fritt fram for Steven Bradbury. (AP Photo/Lionel Cironneau)
Han var sist i finalen hele veien, og gjorde ikke engang noe forsøk på å innhente de fire som kjempet en innbitt kamp om medaljene. 5. plass var uansett over all forventning. Men så falt alle de fire første på vei ut av siste sving. Dermed kunne Bradbury seile uhindret over målstreken til seier mens han slo ut med armene.

Like heldig var han i kvartfinalen og semifinalen. Også da var han egentlig slått da lederne satte hverandre ut av spill og åpnet veien for australieren. I alle andre heat lørdag gikk løperne som ble slått ut fortere enn det Bradbury gjorde i sine tre løp. Han kom ikke under 1.29 verken i kvartfinale, semifinale eller finale. Alle andre som holdt seg på beina gikk på 1.27 og 1.28.

Smilte eller lo?

– Jeg kom til disse lekene i håp om å gjøre opp for andre anledninger hvor jeg ikke fikk uttelling. Jeg innser at jeg er den heldigste mann på jorda. Av og til smiler Gud til deg, og dette er min dag, sa Bradbury.

Om noen der oppe så ned på OL-finalen, ble det nok ikke med smilet. For maken til lattervekkende avslutning har neppe noen OL-øvelse hatt. I finalen åpnet det seg for Bradbury da de fire beste sloss om posisjoner inn i siste sving. Den amerikanske favoritten Apolo Ohno, som håpet på fire gull i Salt Lake City, dyttet kinesiske Li Jiajun, som snublet og falt. I fallet var han borti sørkoreanske Ahn Hyun-Soo, som falt og rev med seg både Ohno og canadiske Mathieu Turcotte. De traff vantet fire-fem meter fra målstreken, og så Bradbury skli over mål. Ohno spratt raskest ut i banen igjen og fikk sølv, foran Turcotte.

Betaling

Australia er en av verdens sterkeste idrettsnasjoner i forhold til folketall, og en medaljegrossist i sommerleker, men sto med null i gullkolonnen i vinterleker.

Bradbury sørget for at Advance Australia Fair for første gang ble spilt i vinterlekene. Helt gratis fikk han ikke tittelen. Han hadde aldri kvalifisert seg for en individuell kvartfinale, men var med på å vinne stafettbronse i Lillehammer-lekene. Ikke lenge etter ble han kuttet opp av en skøyteegg og måtte sys med 111 sting. Han mistet fire liter blod.

For to år siden pådro han seg en bruddskade i nakken, men han var bestemt på å få med seg ett OL til, og angrer ikke på det. Flaksen til Bradbury er kanskje også betaling for uflaksen til fristilhopperen Jacqui Cooper, som ville vært stor favoritt om hun ikke hadde ødelagt kneet i et treningshopp. Dem australske kvinnen var villig til å gjøre hva som helst for å skaffe det historiske gullet, og drakk blant annet kakerlakkjuice for å bygge seg opp etter tidligere skader. Hun reiste hjem uten å få konkurrere.

(NTB)

LENKER
Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no