skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Delt gull etter skandale

Det canadiske paret Jamie Sale og David Pelletier er tildelt gullmedaljen i parløp.

Publisert 15.02.2002 19:08. Oppdatert 15.02.2002 20:14.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Var det riktig å dele gullet? Stem på OLs hjemmeside
Det bekreftet IOK-president Jacques Rogge og ISU-president Ottavia Cinquanta på en felles pressekonferanse fredag. Fabrikanten av OL-medaljene har sagt at sølvmedaljene kan overtrekkes med gull på 24 timer.

Bråket startet da fem av ni dommere holdt det russiske paret Jelena Berezjnaja og Anton Sikharulidze som vinner i parløpskonkurransen. Da karakterene ble kunngjort, reagerte de fleste med vantro, for nesten alle mente at Sale og Pelletier hadde vært klart best.

Canadiske og amerikanske medier ville ikke slå seg til ro med resultatet, gravde i hva som lå bak og avdekket en stor skandale der avtalt spill og bytte av stemmer er ingredienser. Skandalen har overskygget konkurransene de siste dagene, noe som ergrer Den internasjonale olympiske komité (IOK).

Jamie Sale/David Pelletier trodde ikke det de så da karakterene etter friløpet deres kom opp.

Dommer suspendert

IOK-ledelsen maste på Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) om å finne en løsning, og fredag holdt de felles pressekonferanse. Der ble det avslørt at både Sale/Pelletier og Berezjnaja/Sikharulidze skal stå som gullvinnere.

Den franske dommeren Marie-Reine La Gougne, som skal ha blitt presset til å støtte russerne mot et løfte om russisk dommerhjelp til Frankrikes isdansere, er suspendert med øyeblikkelig virkning.

ISU-president Ottavia Cinquanta ville ikke bekrefte at stemmebytte har funnet sted.

- Men vi fikk tilstrekkelig bevis for at denne personen var skyldig i brudd på reglene, og at dette bruddet førte til at ikke alle deltakere ble bedømt rettferdig, sa han.

Forslag fra ISU

- På et styremøte i IOK fredag la jeg fram et forslag jeg hadde mottatt fra ISU om at også canadierne skulle få gullmedaljer etter parløpet. Dette forslaget vant støtte i IOK, og derfor kommer også Sale og Pelletier til å få olympiske gullmedaljer, sa Rogge på pressekonferansen i OL-byen fredag.

ISU-styret vedtok forslaget med sju stemmer for, en mot og en blank stemme. Det handler om rettferdighet for de involverte utøverne, sa Rogge, som dermed også får sitt eget ønske innfridd: Fokus på andre utøvere i OL.
Jelena Berezjnaja og Anton Sikharulidze må dele gullet.

Canada hadde varslet en offisiell protest, og ISU sa at den tidligst kunne behandles mandag. Tidligere fredag ble det også bestemt å koble inn Idrettens voldgiftsrett, noe som ville ført til at saken hadde fortsatt å rulle.

Anstendig avgjørelse

- Dette er en avgjørelse som gjør alle til vinnere, sa Canadas OL-president Mike Chambers.

- Jamie og David ville ikke ramme konkurrentene sine, og nå gjør vi ikke det. Men dette fikser bare de siste symptomene på problemet kunstløpsporten sliter med. Den kroniske sykdommen må kureres, sa Chambers med henvisning til alle dommerskandalene i sporten.

- Dette var den eneste anstendige avgjørelsen, sa visepresidenten i IOK, Thomas Bach. Han sa seg svært fornøyd med måten saken er løst på.

Første gang

Det er aller første gang at en gullmedalje er delt i et stort internasjonalt mesterskap. Det ble gjort på den måten at den franske dommerens karakterer rett og slett ble strøket.

Dermed var det fire dommere som holdt på russerne og fire som holdt på canadierne. Denne saken vil ikke bety noe for den olympiske bevegelsen.

- Jeg ser det slik at den ble raskt løst, og den ble løst på en ordentlig og fin måte, sa Jacques Rogge på pressekonferansen i Salt Lake City fredag.

(NTB-Reuters)

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no