skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

OL-vinnere utskjelt av pressen

Det er vanskelig å gjøre alle til lags. Julija Berezjnaja og Anton Sikharulidze ble utskjelt av en russisk journalist fordi de snakket engelsk på pressekonferansen etter OL-gullet i parløp.

Publisert 13.02.2002 03:36.
- Dere bør skamme dere som ikke snakker deres eget språk, raste journalisten da paret begynte å besvare spørsmål på engelsk i stedet for å snakke russisk og overlate resten til tolken. Dere har ikke respekt for landet eller folket deres, ropte journalisten, og fikk Sikharulidze til å sprekke.

- Hvis du snakker til meg på den måten, så vil jeg aldri mer prate med deg, uansett språk, ropte han tilbake.

Stakkars Berezjnaja og Sikharulidze har det ikke lett. De har overvunnet alvorlige skader og mye motgang og sikret seg OL-gull, men våknet opp til avisoverskrifter som gjorde dem til tyver, ikke mestere. Både amerikanske og canadiske aviser mente det var et ran da dommerne snøt Jamie Sale/David Pelletier for seieren.

Treneren Tamara Moskvina, som nå har trenet fire OL-vinnere i parløp, var blant de få som talte russernes sak.

- Jelena og Anton har mye større hurtighet enn canadierne. De har bedre fotarbeid, flere variasjoner, og løftene er mer
kraftfulle, sa hun, og kommenterte også disputten med det
russiske pressekorpset.

Nå er vi i Nord-Amerika, og storparten av journalistene er fra USA eller Canada. Klart at de måtte snakke engelsk, sa Moskvina.

IOK dømmer ikke

Den internasjonale olympiske komite (IOK) legger seg ikke i dommerkontroversen i kunstløp.

- IOK blander seg ikke i resultatene. Ansvaret for den enkelte konkurranse ligger hos det internasjonale særforbundet, og vi respekterer deres autoritet i saken, sa IOK-direktør Francois Carrard på den daglige pressekonferansen.

Fem av ni dommere bestemte at Jelena Berezjnaja og Anton Sikharulidze skulle ha gullet i parløp, selv om alle mente at canadiske Jamie Sale og David Pelletier var klart best. Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har bestemt seg for å gjennomføre en intern gransking av stemmegivningen, for å sjekke om våre regler og prosedyrer er blitt respektert.

ISU har innkalt til pressekonferanse onsdag kveld norsk tid, men Pelletier har ingen forventninger til utfallet av granskingen.

- Det endrer ingenting. Jeg har drevet med kunstløp lenge, og aldri er en dommeravgjørelse blitt endret. Jeg orker ikke å bruke energi på dette, sa canadieren som truer med å legge opp etter det som skjedde i OL-hallen mandag.

Flere canadiske aviser hadde ordene tyveri over hele førstesiden tirsdag, og i motsetning til IOK som organisasjon legger IOKs høytstående canadiske medlem Richard Pound seg opp i avgjørelsen.

- Jeg var til stede, og så et gulløp som ga sølv. De leverte et prikkfritt friløp, det gjorde ikke russerne. Jeg så det, og det gjorde vi alle, sa Pound, som tidligere har tatt til orde for å bannlyse isdans fra OL på grunn av alle dommerskandalene. Nå er det parløpet som er rammet.
(NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no