Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Italia til semifinale

Luca Toni feirer sitt første mål mot Ukraina. (Foto: AFP / SCANPIX)
Italia slo Ukraina 3-0 og vil møte Tyskland i VMs semifinale. Gianluca Zambrotta og Luca Toni (2) scoret målene for Italia.

Publisert 30.06.2006 22:49.

Kampfakta

Se bildegalleri fra kampen

Omsider scoret Luca Toni sine første VM-mål. Dermed var det farvel til Ukraina - og spissens hår.

Gianluca Zambrotta ga Italia ledelsen i det 6. minutt, men Gli Azzurri levde svært farlig i VM-kvartfinalen helt til Toni doblet ledelsen etter en snau time. Da han ti minutter senere gjorde 3-0, kunne italienerne begynne å glede seg til semifinale mot Tyskland.

29-åringen øste inn mål for Fiorentina i serie A hele sesongen, men i Tyskland ble han rammet av akutt måltørke. Alle Italias andre spisser scoret: Alberto Gilardino, Vincenzo Iaquinta, Filippo Inzaghi. Bare ikke Toni, som skjøt i tverrligger, stolpe eller over, bare ikke i nettet.

Likevel var Toni den som fikk tillit fra start, og i det 59. minutt var det slutt på 254 minutters personlig VM-tørke. Francesco Tottis innlegg etter frispark gikk over Fabio Cannavaro, men landet rett på den svarte manken til Toni. Etter å ha nikket inn 2-0 gjorde han lykkelige snauebevegelser over hodet.

Han har nemlig lovet at den dagen han scorer i VM, forsvinner håret.

Tiden inne

Midt oppe i Italias problemer med skader, utelukkelser, en korrupsjonssak som kan sende halve troppen ned en divisjon og Juventus-manager Gianluca Pessottos tragiske selvmordsforsøk, fant Juventus-spiller Gianluca Zambrotta tiden moden til å score sitt annet landslagsmål.

Det var spilt bare fem minutter i Hamburg da han spilte vegg med Totti, satte fart innover på banen og fyrte løs fra kanten av 16-meteren. Skuddet gikk mellom beina på Andrej Rusol og forsvant inn i straffehelten Aleksander Sjovkovskijs nærmeste hjørne. I sin 56. landskamp fikk Zambrotta mål nummer to.

Han var en av dem som fløy hjem til Italia for å besøke Pessotto på sykehuset, og lovet å spille for ham i kvartfinalen.

Ukraina yppet seg sjelden i første omgang, men det endret seg etter pause. Da var ukrainerne plutselig svært farlige, og i det 54. minutt greide Gianluigi Buffon så vidt å slå Andrej Gusins nikk i stolpen. Keeperen kolliderte selv med stolpen da han reddet.

I det 58. minutt fikk Oleg Gusev ballen til høyre i straffefeltet og fyrte løs. Buffon reddet, og returen fra Maksim Kalinitsjenko ble reddet på streken av Zambrotta.

Uten tap

Minuttet senere scoret Toni sitt første mål, men Ukraina ville ikke gi seg, og i det 62. minutt nikket Andrej Gusin i tverrliggeren. Andrej Sjevtsjenko hadde også sine muligheter, men lyktes ikke med avslutningene.

I det 69. minutt ble kampen punktert ved samarbeid mellom de to største italienske heltene. Zambrotta brøt gjennom i feltet og kunne avsluttet selv, men spilte til en bedre plassert Toni som kunne beine ballen i tomt nett.

Dermed er Italia klar for semifinale mot Tyskland, et lag de aldri har tapt for i VM. Mest kjent er semifinalen i 1970 (4-3) og finalen i 1982 (3-1), mens det også er blitt to 0-0-kamper i gruppespill. Det er en statistikk Marcello Lippis lag gjerne pynter ytterligere på tirsdag.

Og Lippi, som torsdag innbitt påsto at Italia absolutt ikke har hatt flaks i dette VM, vil kanskje moderere den uttalelsen litt.