Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Tyskland vant åpningskampen

Tyskland jubler etter sin første scoring mot Costa Rica (Foto: REUTERS / SCANPIX)
Bursdagsbarnet Miroslav Klose feiret dagen med to mål. Paolo Wanchope scoret to for Costa Rica. Kampen vil likevel bli husket for drømmemålene til Philipp Lahm og Torsten Frings. Tyskland vant den utrolige åpningskampen 4-2.

Publisert 09.06.2006 17:43. Oppdatert 09.06.2006 20:14.
Miroslav Klose fylte 28 år fredag, og inviterte hele Tyskland til en uforglemmelig fødselsdagsfest med to mål i VMs åpningskamp.

Miroslav Klose scoret to mot Costa Rica (Foto: REUTERS / SCANPIX)
Bundesligas målkonge våkner til dåd når det handler om VM-sluttspill. Etter å ha senket Costa Rica i vertsnasjonens 4-2-seier er han oppe i sju mål på åtte kamper i VM-sluttspill. I 2002 hjalp han Tyskland helt til finale med sine fem VM-mål.

Jurgen Klinsmanns lag viste fram betydelig offensiv slagkraft fredag, og venstreback Phillip Lahm sørget for at VMs aller første scoring var av det vakre slaget. I det sjette minutt traff han stolpe-inn helt oppe i krysset.

Torsten Frings' knallperle fra 25 meter i det 87. minutt, som fastsatte resultatet, vil også bli husket lenge.

Tyskland viste samtidig fram de defensive svakhetene mange tror skal bli lagets bane i VM på hjemmebane. En grov plasseringsfeil av høyreback Arne Friedrich ga Paulo Wanchope sjansen til å utligne i det 12. minutt.

Friedrich lå feil plassert også da Wanchope skapte spenning med 3-2 et drøyt kvarter før slutt, men da var costaricaneren offside, og vi fikk se mesterskapets første betydelige dommerfeil.

Toget i fart

Innimellom hadde dagens jubilant vist seg fram. For fire år siden satte han fart i det tyske VM-toget med tre hodemål i lagets første kamp mot Saudi-Arabia. Denne gang brukte han beina da han satte toget i bevegelse mot cupspillet.

Torsten Frings scoret ett av kampens to vidunderlige mål. (Foto: REUTERS / SCANPIX)
I det 17. minutt tok Bernd Schneider seg fram på høyresiden. Helt nede fra hjørneflagget slo han skrått utover i feltet, der ballen ble plukket opp av Bastian Schweinsteiger. Han avanserte forbi et par motspillere og slo hardt mot lengste stolpe der Klose hadde sneket seg inn. Umarkert beinet han i tomt bur.

Det ga Tyskland en svært fortjent ledelse i en usedvanlig underholdende åpningskamp som bare i det første drøye kvarteret bød på like mange mål som den mest målrike åpningskamp de siste 30 årene.

Da Klose gjorde 3-1, var kampen i Munchen den mest målrike åpningskamp i VM siden 1962. Gode Lahm fikk god tid til å sikte med et innlegg fra venstre, via en forsvarer datt ballen ned på hodet til Klose, og han fulgte selv opp returen fra keeper Jose Porras.

Vakre mål

Lahm slo an tonen for tyskerne da han plukket opp en klarering ute på venstresiden, lurte to motspillere ved å skjære raskt inn på banen og ladet kanonen fra spissen av 16-meteren. Porras kunne bare se på da ballen forsvant inn i motsatt kryss.

Seks minutter senere flatet tre tyskere ut og så Wanchope forsvinne forbi til det som ville vært offsideposisjon dersom bare Friedrich hadde vært med på leken borte på motsatt side av banen. Costaricaneren fikk korrekt løpe, og alene med keeper sendte han ballen forbi den 36-årige VM-debutanten Jens Lehmann.

Tyskland var klart best, styrte kampen og skapte de fleste sjansene, men helt sikre var ikke de tre tyske poengene før Frings klinte til etter en tysk dødball og så ballen skru inn nesten i krysset.

Vertene ga VM en festlig start, men før man begynner å snakke om finale eller pokal må det tyske forsvaret vise noe som tyder på at det kan stoppe bedre motstandere enn Costa Rica.