Hopp til innhold

Medaljevinnerne stod på podiet. Så ble lyset slukket og seremonien utsatt

DOHA/OSLO (NRK): Mutaz Essa Barshim tok vertsnasjonens første gull. Men da medaljen skulle deles ut, var stadion i ferd med å tømmes.

45827838

Tribunene var nesten tomme da høydehopperne skulle få sine medaljer. Da utsatte arrangøren hele seremonien.

Foto: Mike Egerton / Mike Egerton

Foran flere tusen mennesker tok Mutaz Essa Barshim Qatars første gull i friidretts-VM.

Men da Barshim stilte seg opp ved seierspallen for å motta gullet, var stadion så godt som tømt. Dermed bestemte arrangøren seg for å utsette hele seremonien til lørdag.

– Jeg er glad for at de utsatte seremonien. Jeg var ikke klar i dag, beina mine var vonde. Jeg er klar for å dra hjem å la dette synke inn, så kommer jeg tilbake i morgen, sier Barshim til NRK.

– Tror du at publikum ikke visste det var seremoni?

– Ja. I utgangspunktet var det i morgen, så flyttet de den til i dag. Jeg tror ikke folk hadde fått med seg det. Men jeg er glad for at de flyttet den tilbake.

Her går medaljevinnerne ned fra podiet uten å ha mottatt sine medaljer.

Slukket plutselig lyset

Frem til torsdag hadde stadion stort sett vært svært glissen mens friidrettsstjernene konkurrerte. Torsdag var det plutselig langt flere på tribunen. Fredag var det flere tusen som fulgte med.

NRK var på plass utenfor en av inngangene rundt 45 minutter før løpsstart. Det strømmet stadig til folk, fra tilsynelatende hele verden. Noen store grupper kom sammen, en gutteskoleklasse med 8-9-åringer kom på rekke og rad sammen med det som antakelig var lærere, det var familier med Qatar-flagg som sang og i fanzone var det stappfult med mennesker som var i god stemning.

Men i det siste øvelse var ferdig, tømtes stadion raskt. Da steg medaljevinnerne opp på podiet i den ene svingen. De stilte seg opp og alt var klart for utdeling. Plutselig ble lyset slukket rundt podiet.

Qatar Athletics Worlds

VANT GULL: Hjemmefavoritt Mutaz Essa Barshim vant gull i høyde fredag kveld.

Foto: Hassan Ammar / AP

Der og da var det full forvirring rundt hva som skjedde. Den offisielle sendingen filmet ikke podiumseansen. Så kom beskjeden om at seremonien var utsatt til lørdag.

– Det betyr ikke noe for meg at de flyttet den. Om det er i dag eller i morgen, jeg skal få gull uansett, smilte Barshim til NRK.

Mister flyet hjem

For bronsevinner i høydekonkurransen, Ilya Ivanyuk, fører utsettelsen til en aldri så liten utfordring. Han hadde nemlig flybillett hjem til Russland på lørdag.

– Jeg er ikke lei meg. Det er ikke dumt. Når vi ikke kan ha medaljeseremonien i dag, kan vi gjøre det i morgen på et full stadion, sier Ivanyuk til NRK.

– Når har du fly hjem?

– Det er ikke mitt problem. Det er treneren og teamet min sitt problem. Jeg hadde planlagt å dra i morgen, men det kan jeg ikke på grunn av medaljeseremonien.

Også medaljeseremonien på 3000 meter hinder er utsatt til lørdag.

– Jeg bryr meg ikke om det. Jeg er verdensmester, så at det er utsatt gjør ikke noe for meg. På sånne arrangementer er det fint å motta medaljene når det er tilskuere tilstede, sier verdensmester Conseslus Kipruto.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal