Medaljevinnerne stod på podiet. Så ble lyset slukket og seremonien utsatt

DOHA/OSLO (NRK): Mutaz Essa Barshim tok vertsnasjonens første gull. Men da medaljen skulle deles ut, var stadion i ferd med å tømmes.

45827838

Tribunene var nesten tomme da høydehopperne skulle få sine medaljer. Da utsatte arrangøren hele seremonien.

Foto: Mike Egerton / Mike Egerton

Foran flere tusen mennesker tok Mutaz Essa Barshim Qatars første gull i friidretts-VM.

Men da Barshim stilte seg opp ved seierspallen for å motta gullet, var stadion så godt som tømt. Dermed bestemte arrangøren seg for å utsette hele seremonien til lørdag.

– Jeg er glad for at de utsatte seremonien. Jeg var ikke klar i dag, beina mine var vonde. Jeg er klar for å dra hjem å la dette synke inn, så kommer jeg tilbake i morgen, sier Barshim til NRK.

– Tror du at publikum ikke visste det var seremoni?

– Ja. I utgangspunktet var det i morgen, så flyttet de den til i dag. Jeg tror ikke folk hadde fått med seg det. Men jeg er glad for at de flyttet den tilbake.

Her går medaljevinnerne ned fra podiet uten å ha mottatt sine medaljer.

Slukket plutselig lyset

Frem til torsdag hadde stadion stort sett vært svært glissen mens friidrettsstjernene konkurrerte. Torsdag var det plutselig langt flere på tribunen. Fredag var det flere tusen som fulgte med.

NRK var på plass utenfor en av inngangene rundt 45 minutter før løpsstart. Det strømmet stadig til folk, fra tilsynelatende hele verden. Noen store grupper kom sammen, en gutteskoleklasse med 8-9-åringer kom på rekke og rad sammen med det som antakelig var lærere, det var familier med Qatar-flagg som sang og i fanzone var det stappfult med mennesker som var i god stemning.

Men i det siste øvelse var ferdig, tømtes stadion raskt. Da steg medaljevinnerne opp på podiet i den ene svingen. De stilte seg opp og alt var klart for utdeling. Plutselig ble lyset slukket rundt podiet.

Qatar Athletics Worlds

VANT GULL: Hjemmefavoritt Mutaz Essa Barshim vant gull i høyde fredag kveld.

Foto: Hassan Ammar / AP

Der og da var det full forvirring rundt hva som skjedde. Den offisielle sendingen filmet ikke podiumseansen. Så kom beskjeden om at seremonien var utsatt til lørdag.

– Det betyr ikke noe for meg at de flyttet den. Om det er i dag eller i morgen, jeg skal få gull uansett, smilte Barshim til NRK.

Mister flyet hjem

For bronsevinner i høydekonkurransen, Ilya Ivanyuk, fører utsettelsen til en aldri så liten utfordring. Han hadde nemlig flybillett hjem til Russland på lørdag.

– Jeg er ikke lei meg. Det er ikke dumt. Når vi ikke kan ha medaljeseremonien i dag, kan vi gjøre det i morgen på et full stadion, sier Ivanyuk til NRK.

– Når har du fly hjem?

– Det er ikke mitt problem. Det er treneren og teamet min sitt problem. Jeg hadde planlagt å dra i morgen, men det kan jeg ikke på grunn av medaljeseremonien.

Også medaljeseremonien på 3000 meter hinder er utsatt til lørdag.

– Jeg bryr meg ikke om det. Jeg er verdensmester, så at det er utsatt gjør ikke noe for meg. På sånne arrangementer er det fint å motta medaljene når det er tilskuere tilstede, sier verdensmester Conseslus Kipruto.

Siste nytt

 • Dyrhaug legger opp

  Niklas Dyrhaug legger opp som langrennsløper. Det bekrefter han selv på Instagram.

  Det gjør han i en alder av 34 år. Han har tatt VM-gull både i 2015 og 2017. I tillegg tok han bronse på 15 km klassisk i 2017.

  – Det er en tid for alt. Nå er det min tur til å legge skiene på hylla. Det har vært en utrolig reise, og jeg er stolt og glad over alt jeg har oppnådd, skriver han.

  Han ble i 2020 vraket fra landslaget. Siden den gang har han samarbeidet med Martin Johnsrud Sundby om et privatlag.

  Han påpeker at han har slitt med å komme tilbake i toppform etter en skulderskade han pådro seg i Pyeongchang i 2018.

  – Jeg er veldig takknemlig for hva skisporten har lært meg. Det har vært livet mitt i 20 fantastiske år. Alt jeg kan si er tusen takk, skriver Dyrhaug.

  34-åringen gjorde i sommer comeback etter en skade og operasjon og vant blant annet Kobberløpet på rulleski. Tidligere i år ble det kjent at han fra vinteren av skal være ekspertkommentator for Nents langrennssatsing.

  Høydesamling langrennslandslaget menn
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Amerikaner vil kjøpe Rooneys klubb

  Den amerikanske forretningsmannen Chris Kirchner vil kjøpe den engelske fotballklubben Derby, som har legenden Wayne Rooney som trener.

  Kirchner, som har stiftet logistikkteknologi-selskapet Slync.io, har skrevet til klubbens supportere og opplyst at han ønsker å kjøpe klubben.

  Derby er satt under administrasjon og konkursbeskyttelse. Det har sørget for at klubben er blitt trukket tolv poeng og er sist i mesterskapsserien.

  Kirchner ber om godkjenning fra det engelske ligasystemet.

  – Jeg vil respektere den prosessen. Mitt team er uansett i gang med samtaler med alle involverte om hvor vi skal starte, skriver Kirchner.

  Han skriver videre at han særlig er imponert over holdningen til manager Wayne Rooney. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Sky: - United i kontakt med Conte

  Manchester United skal ha teke kontakt med italienske Antonio Conte (52), melder Sky Sports.

  Conte slutta som trenar for Milano-klubben Inter i sommar, eitt år før kontrakten gjekk ut, etter å ha leia klubben til tittelen i Serie A. Han har ingen ny klubb etter det, og har vore langt framme i spekulasjonanen om kven som skal ta over Manchester United dersom Ole Gunnar Solskjær får sparken.

  Conte leia også Chelsea til ligameisterskap i 2017.

  Antonio Conte
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal