NRK Meny
Normal

Medaljevinnere fra OL dopingtatt

Sølv- og bronsevinner fra slegge i OL i Beijing er tatt i doping.

Slovenske gullvinner Primoz Kozmus i dårlig selskap med Vadim Devyatovskij og Ivan Tsikhan

Slovenske gullvinner Primoz Kozmus i dårlig selskap med Vadim Deviatovskij og Ivan Tsikhan

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Hviterussiske Vadim Deviatovskij og Ivan Tsikhan har begge testet positiv for doping, bekrefter styremedlem i IOC, Gerhard Heiberg, til NRK.

De skal ha avgitt positive dopingprøver på testosteron. Nå har disiplinærkomiteen i IOK som består av Thomas Bach, Denis Oswald og Gerhard Heiberg, behandlet saken, men foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelse om hva som skal skje med de to.

- De har vært til avhør i vår disiplinærkommisjon i dag og vi er enige om at vi forskyver avgjørelsen i påvente av mer informasjon, og så får vi treffe en avgjørelse om ikke så lenge. Det vil si at det ennå ikke er klart om de skal fratas medaljene og plasseringer, sier Heiberg.

Hva er det dere trenger å vite som dere allerede ikke vet ?

- Utøverne mener de hadde for liten tid fra analysen av B-prøven var klar til å forbrede et forsvar. Det har vi akseptert, og skal snakke med dem igjen om et par uker, sier Heiberg videre.

Hvis det ikke kommer nye opplysninger i saken vil Krisztian Pars fra Ungarn rykke opp på sølvplass, mens japanske Koji Murofushi får bronsemedaljen.

Dersom de to hviterussiske sleggekasterne blir tatt for doping, ligger 31 år gamle Deviatovskij veldig dårlig an. Han sonet en dopingdoping på to års utestengelse fra 2000 til 2002, og dersom han blir tatt igjen, risikerer han utestengelse på livstid.

I tillegg til sleggekasterne fra Hviterussland har polske Adam Seroczynski, som padlet inn til 4. plass i K2 1000 meter, også testet positivt.

Det har vært klart en tid at det ville komme en offentliggjøring av flere positive dopingprøver fra OL i Beijing, men nå tror Heiberg at de siste sakene har kommet.

- Dette var de tre forhåpentlig aller siste dopingsakene, så dermed er vi ferdige med Beijing-OL, bortsett fra hestene som ikke er avgjort ennå, avslutter Heiberg.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal