Hopp til innhold

Luksusproblem før herrestafetten – må vrake en av medaljevinnerne

VAL DI FIEMME (NRK.no): Norges herreløpere har imponert så mye i ski-VM at selv individuelle medaljer ikke nødvendigvis sikrer plass på stafettlaget.

Sjur Røthe, Tord Asle Gjerdalen og Marting Johnsrud Sundby

Hvem får ikke plass i stafettlaget? Sjur Røthe, Tord Asle Gjerdalen eller Marting Johnsrud Sundby.

Foto: NTB / Reuters / Reuters

– I utgangspunktet skulle stafetten se ganske lik ut som den har gjort tidligere denne sesongen, men vi må vel se litt mer på det, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.no.

På forhånd så det ut til at herrenes stafettlag skulle ha Eldar Rønning på førsteetappen, Martin Johnsrud Sundby på andreetappen og deretter Sjur Røthe på den første skøyteetappen. Petter Northug er selvskreven som ankermann.

Men etter at VM-reserven Tord Asle Gjerdalen suste inn til VM-bronse på 15-kilometer fristil onsdag, har Trond Nystad fått et virkelig luksusproblem.

– Må kanskje omrokkere

Gjerdalen fikk plassen på distansen fremfor en småsyk Johnsrud Sundby.

Etter bronseløpet ble han plutselig betydelig mer aktuell for en plass på stafettlaget, i alle fall dersom Johnsrud Sundby ikke rekker å bli helt frisk.

15-kilometeren gikk i fristil, noe som også gjør ham aktuell for skøyteetappen som har vært tiltenkt Sjur Røthe. Røthe ble nummer fem på onsdagens 15-kilometer.

Nystad skulle opprinnelig ta ut laget torsdag morgen, men har valgt å flytte uttaket til senere på dagen.

– Det er egentlig ingen som er «inne» på laget ennå. Men det er så klart ganske sannsynlig at Petter går den siste etappen, så må vi se på de siste plassene. Dersom Martin er syk må vi i alle fall rokkere om på laget, sier han.

– Et greit luksusproblem

tord

Tord Asle Gjerdalen blir gratulert av svenskenes kronprinsesse Victoria etter å ha tatt bronse på 15-kilometer fristil.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Treneren går likevel langt i å gi Eldar Rønning en plass på forhånd.

– Eldar er vi alltid trygge på. Ingen har gått så mange gode førsteetapper som Eldar, sier Nystad.

Rønning blir i så fall den eneste på stafettlaget som ikke har vunnet medalje så langt i ski-VM. I tillegg til Gjerdalens bronse har Johnsrud Sundby sølv fra tremila med skibytte, hvor Sjur Røthe vant bronsemedaljen.

Petter Northug har vunnet både ett gull (15-kilometer) og en sølvmedalje (sprint).

Med andre ord må én av medaljevinnerene vrakes.

– Det er et greit luksusproblem å ha, sier Nystad med et smil.

Gjerdalen tror ikke han får gå

Gjerdalen selv har ikke veldig store ambisjoner om å få en plass på stafettlaget.

– Nei, jeg tror ikke medaljen min har allverdens å si i den sammenhengen. At jeg kommer inn i dag og tar medalje sier i stedet noe om bredden vi har i laget, og hvor vanskelig det er å ta ut et lag for Norge, sier han, og legger til:

– Jeg blir ikke lei meg om jeg ikke får gå. Jeg har full tiltro til at trenerne tar ut det beste laget.

Gjerdalen sier han er rimelig sikker på at Johnsrud Sundby får gå andreetappen som planlagt.

– Jeg tror ikke han er så veldig syk, og derfor var det utrolig stort av ham å gi bort plassen sin til meg i dag. Men han er nok helt frisk og veldig klar for å gå stafetten, mener han.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal