NRK Meny
Normal

Max (18) er idrettens nye superstjerne

18 år gamle Max Verstappen er i ferd med å ta Formel 1 med storm - under et år etter han fikk førerkort.

Max Verstappen

SENSASJON: Max Verstappen jubler etter sin utrolige seier i Formel 1 i forrige uke.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

Max Verstappen greide nesten ikke skjønne hva som hadde skjedd da han satte seg ned på pressekonferansen forrige søndag.

– Dette er utrolig, sa han.

Den belgisk-nederlandske tenåringen hadde nettopp vunnet sitt første Formel 1-løp, bare 18 år og 228 dager gammel.

Dermed ble han tidenes yngste Formel 1-vinner med over to og et halvt år.

– Han drysset litt magi over sporten vår med dette, sa Mercedes-sjef Toto Wolff ifølge AP.

Max Verstappen

Max Verstappen, knapt gammel nok til å drikke alkohol, feiret med sjampanjesprut på søndag.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Sammenlignes med Cruyff

– Hvis han ikke allerede var Nederlands største sportsstjerne, så er han definitivt det nå, sier faren Jos Verstappen til CNN.

Flere nederlandske journalister forteller at 18-åringen allerede har gått forbi Robin van Persie, Arjen Robben og alle andre og blitt Nederlands største idrettsstjerne.

– Johan Cruyff har vært den store helten for alle nederlandske gutter. Men Verstappen er den nye helten for mange. Forventningene er så skyhøye at han på mange måter er den nye Cruyff, sier journalist Frank Woestenburg i De Telegraaf til CNN.

Viasats motorsportkommentator Atle Gulbrandsen tror at Verstappen er en fremtidig verdensmester.

– Det virker som han er veldig mentalt sterk, og han er utvilsomt et kjøretalent. Det vitner om et enormt talent når han er så ung og gjør det så bra, sier Gulbrandsen til NRK.

Har kjørt siden han var tre

Som sønn av en tidligere Formel 1-fører begynte Verstappen å kjøre gokart allerede som treåring. Han vant sitt første løp som syvåring, og siden har han bare vunnet og vunnet. En av hans tøffeste motstandere på veien var faktisk norske Dennis Olsen, som han hadde flere harde kamper mot i NRK-serien Min idrett.

Siden den gang har Verstappen altså blitt tidenes yngste Formel 1-fører, tidenes yngste med Formel 1-poeng og tidenes yngste Formel 1-vinner. Han ble plukket opp i det øverste selskap i motorsporten så tidlig at han faktisk kjørte en hel sesong uten å ha førerkort! Lappen fikk han først på 18-årsdagen.

Max Verstappen

Max Verstappen imponerte ved å holde Kimi Räikkönen bak seg, men var også heldig da han havnet i posisjonen. To av konkurrentene krasjet tidlig, og flere av de sterkeste førerne valgte feil taktikk.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Enormt press

Nå får tenåringen, som så sent som i fjor bodde hjemme hos faren, litt av et press på sine skuldre. Det var flere tilfeldigheter involvert da han vant løpet, og fortsatt har han en vei å gå.

– Det er klart folk tar helt av når en 18-åring vinner et Formel 1-løp, sier Gulbrandsen.

– Samtidig er det for tidlig å si om han kommer til å dominere idretten. For å gjøre det holder det ikke å være den beste føreren, du må også havne i den beste bilen, sånn som Schumacher og Vettel gjorde. Per i dag er ikke Red Bull den beste bilen. Så får vi se hvor lenge han blir værende der, sier eksperten.

Siste nytt

 • Byåsen får hviterussisk motstand

  Byåsens håndballkvinner møter HC Gomel fra Hviterussland i tredje runde av EHF-cupen. Det ble klart i en trekning i Wien i Østerrike tirsdag.

  Byåsen tok seg sist helg videre med seier over rumenske Dunarea Braila.

  Byåsen - H. C. Dunarea Braila
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK
 • Unsworth tar over i Everton

  Den mangeårige Everton-forsvareren David Unsworth tar over som manager i klubben på midlertidig basis. Det ble klart dagen etter at Liverpool-klubben sparket Ronald Koeman.

  Portsmouth's Unsworth celebrates scoring a penalty during their Premier League match against Manchester United at Fratton Park
  Foto: Kieran Doherty / Reuters
 • UEFA åpner sak mot Danmark

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har formelt åpnet sak mot Danmark på grunn av den avlyste VM-kvalifiseringskampen mot Sverige sist uke. UEFA opplyser tirsdag at forbundet har åpnet sak mot Danmark, og at den skal behandles 16. november.

  Pernille Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge