Mathias Emilio (18) kan skrive seg inn i norsk hockeyhistorie

Kun to nordmenn har vunnet collegemesterskapet i USA. Mathias Emilio Pettersen, med Denver Pioneers, har «gode sjanser» for å bli den tredje.

Mathias

MÅLBEVISST: Mathias Emilio Pettersen mener han har en god sjanse til å bli den tredje nordmannen til å vinne collegemesterskapet i USA.

Foto: Carol MacKay / DENVER MEN'S HOCKEY

– Jeg har fått mer ut av potensialet mitt enn noen gang. Det har vært en veldig morsom og lærerik sesong, sier Mathias Emilio Pettersen til NRK.

18-åringen kom til Denver før sesongen, men gikk likevel noe overraskende rett inn i førsterekka som førsteårsspiller. Og der har han herjet. Manglerud-gutten har scoret seks mål og lagt opp til 23, noe som gjør han til den nest mest produktive spilleren på laget.

Han har vært toneangivende for at Denver Pioneers har tatt seg til collegesluttspillet som det fjerde yngste laget i hele landet, med en gjennomsnittsalder på 20 år og åtte måneder.

Kan bli tredje nordmann

Det er mange nordmenn som har prøvd seg på college i USA, men det er ikke alle som har lyktes.

hoff

HAR VUNNET: Geir Hoff, her med kongepokalen i Norge i 1999, var første nordmann som vant collegesluttspillet i USA.

Foto: Tore Sannum / NTB scanpix

Kun to nordmenn har tatt den gjeve collegetittelen i ishockey: Nicholas Weberg med Yale i 2013, og Geir Hoff med Michigan State i 1986.

– Det var stort, mimrer Hoff når NRK ringer og minner han om den heseblesende 6-5-finalen mot Harvard for 33 år siden.

– Jeg husker vi kom hjem til ishallen i totida, og da satt det 3000 mennesker og ventet på oss. Der og da var det det største man kunne være med på.

 • Slik så jubelscenene ut da nordmannen vant pokalen i 1986:
Laster Twitter-innhold

Hoff, som trente Mathias Emilio Pettersen på U20-landslaget i vinter, tror 18-åringen har muligheten til å kopiere den bragden.

– De har absolutt gode sjanser, men de møter også veldig gode lag. De kan vinne hele greia, men de kan også ryke ut allerede i første kamp, sier Hoff.

– Det hadde vært veldig gøy å klare det. Det er noe man vil huske for resten av livet, sier Pettersen selv.

Og Denver er blant favorittene til å vinne, til tross for at de har hele 19 første- og andreårsspillere på laget – flest i NCAA.

Pettersen

ISKRIGER: Mathias Emilio Pettersen (t.h.) har bemerket seg i collegeligaen denne sesongen, og står med fjerde flest poeng av alle førsteårsspillere i USA.

Foto: Carol MacKay / Denver Men's Hockey

Må vise seg frem

På lagoppstillingene før Denvers kamper denne sesongen har en liten Calgary Flames-logo vært klistret ved siden av navnet til Pettersen.

Calgary

DRAFTET: Calgary Flames sikret seg rettighetene til Pettersen i fjor sommer.

Foto: Privat / Instagram

NHL-laget har nemlig rettighetene til nordmannen etter at de draftet han i fjor sommer.

Collegesluttspillet er dermed ikke bare en kamp om trofeet, det kan også være livsviktig for NHL-karrieren til 18-åringen.

– Det blir selvfølgelig viktig. Hver kamp jeg spiller er viktig. Kommunikasjonen med Calgary har vært bra, og jeg har fått en del gode tilbakemeldinger, avslører han.

Lærte av Duluth-tapet

Sist uke spilte Denver divisjonssluttspill i NCHC, divisjonen som regnes som den aller beste i landet. Der gikk de på et surt tap mot de regjerende mesterne Minnesota Duluth i semifinalen.

Pettersen profil

PROFIL: Pettersen har blitt en av Denvers viktigste spillere i sin første sesong.

Foto: Denver Men's Hockey

Det tapet skal Denver bruke for å stå øverst på collegetronen 13. april.

– Vi har sett en del ting på video i etterkant som kommer til å hjelpe oss i sluttspillet. Det handler først og fremst om det offensive. Vi har en veldig god evne til å lære av våre feil. Har vi en dårlig kamp, så har vi mest sannsynlig en veldig god kamp i neste, sier Pettersen.

Og Denver lærte av sine feil allerede i bronsekampen med hele 6-1 mot Colorado College, et lag som bare hadde sluppet inn seks mål én gang før denne sesongen.

Pettersen hadde en målgivende pasning:

Laster Twitter-innhold
 • Åttedelsfinalen mot Ohio State spilles i kveld kl. 21 norsk tid.

Siste nytt

 • Benitez ferdig i Newcastle

  Rafael Benitez sluttar som manager i Newcastle når kontrakten går ut søndag, melder klubben, som har jobba for at han skal halde fram.

  Benitez har leia Newcastle i tre sesongar. Tidlegare har han vore sjef i mellom anna Real Madrid, Napoli, Inter, Liverpool og Valencia.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Martin Rickett / AP
 • Far og sønn Diack for retten

  Fransk påtalemyndighet har tiltalt tidligere friidrettstopp Lamine Diack og hans sønn, Papa Massata Diack, for korrupsjon og hvitvasking, erfarer AFP. Lamine Diack var president i Det internasjonale friidrettsforbundet, men måtte gå av etter anklager om korrupsjon.

  FILE PHOTO: President of International Association of Athletics Federations (IAAF) Diack answers a question at a news conference in Beijing,
  Foto: Jason Lee / Reuters
 • Hovland klatrer på rankingen

  Viktor Hovland fortsetter klatringen på verdensrankingen i golf etter 54.-plassen i proffdebuten i USA søndag.

  21-åringen er nå nummer 339, 17 plasser opp fra forrige uke. Ved nyttår lå han på en langt mer beskjeden 1157.-plass.

  Amerikanske Brooks Koepka topper fortsatt listen.

  X02835
  Foto: Bill Streicher / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal