Masseslagsmål og krangler – Polen-treneren skyr ingen midler

NANTES/OSLO (NRK): Norge får en knalltøff åpning på VM mot Polen og trenerstjernen Talant Dujsjebajev i kveld. Christian Berge har selv fått erfare akkurat hvor hett det kan bli.

Talant Dujsjebajev

BAJAS: Polen-trener Talant Dujsjebajev er en av verdens fremste trenere, men er også kjent for sitt temperament og engasjement på sidelinjen.

Foto: NTB Scanpix

– Dujsjebajev er ikke fremmed for en del drittslenging og har et behov for å markere seg. En god trener det kan være krevende og spille for, sier NRKs håndballekspert, Håvard Tvedten.

Christian Berge

KLAR TIL KAMP: Christian Berge vet hvor heftig det kan være å møte Dujsjebajev.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De norske håndballherrene åpner håndball-VM mot Talant Dujsjebajev og Polen torsdag kveld.

Christian Berges mannskap slo Polen i forrige EM, og alt ligger til rette for et realt katteslagsmål på parketten. Men det kan også bli hett på sidelinjen.

I masseslagsmål med Berge

Polens nye trener, Talant Dujsjebajev, er nemlig kjent for flere utenomsportslige hendelser.

– Han er en fantastisk trener, men samtidig er han Dujsjebajev på godt og vondt. Jeg har selv spilt mot han. Det skjer alltid mye rundt han. Både som spiller og trener, sier Tvedten.

Dujsjebajev har flere ganger skapt negative overskrifter: I 2002 var han som spiller med på et masseslagsmål i mesterligakampen mellom hans klubb Ciudad Real og Christian Berges klubb Flensburg.

En haug av spillere barket sammen – noe som endte med at Berge ble utestengt i ni måneder fra all internasjonal håndball.

Talant Dujshebaev

Polens trener, tidligere håndballstjerne, Talant Dujsjebajev, sammen med NRKs ekspert Håvard Tvedten før Norges åpningskamp i håndball-VM herrer i Frankrike januar 2016.

Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal, NRK

Berge frykter ikke trenerkollegaen

Dujsjebajev har ikke blitt roligere etter han ble trener. Tvert imot.

I 2014 havnet han i klinsj med daværende Rhein-Neckar Løwen trener Gudmundur Gudmundsson. Dansken ble slått i magen av sin trenerkollega og fikk obskøne gester tilsendt fra Dujsjebajev.

Pressekonferansen som fulgte går inn i pressekonferanser hall-of-fame i håndballmiljøet. Du kan se opptrinnet her (ekstern lenke).

Til tross for en haug med kontroverser, frykter ikke Christian Berge trenerkollegaens fysikk.

– Nei, det gjør jeg aldri. Jeg har aldri opplevd noe sånt fra han. Han er en dyktig trener som vet hva han holder på med, sier Berge.

Hyller Myrhol

Polen-treneren er en stor stjerne i håndballsirkuset. Han har vunnet alt som kan vinnes som klubbtrener. Fire ganger har han løftet mesterligatrofeet som trener og som spiller.

Dujsjebajev trener også polske Vive Targi Kielce, som vant mesterligaen i år.

– Han har en fargerik personlighet, det er det ingen tvil om. Han er en vinnertype, som ikke er redd for å endre eller prøve noe nytt. Det kommer nok noe nytt mot oss også, men jeg tror vi skal være forberedt på det meste, sier Berge.

Mange tror at vertsnasjonen Frankrike vil være overlegne i gruppe A, og derfor blir de andre kampene svært viktige både for Polen og Norge.

Polen-treneren vil si minst mulig om temperamentet og konfliktene. Han har kun fokus på Norge.

– Vi ønsker å kjempe, kjempe, kjempe mot Norge. Norge har tatt store steg de siste par-tre årene. For meg er Bjarte Myrhol en gladiator, men jeg har også stor respekt for unge spillere som Sander Sagosen. Norge har et bra og ungt lag som fort kan bli blant de åtte beste, sier Dujsjebajev.

Siste nytt

 • Japan planlegger massevaksinering

  Japan satser på å starte generell massevaksinering i mai. Landet håper de fleste voksne japanerne er vaksinert før sommer-OL i Tokyo starter to måneder senere.

  Utsatte grupper skal få vaksinene først. Aller først i køen står rundt 10.000 helsearbeider, fulgt av 50 millioner mennesker i ulike risikogrupper, inkludert alle over 65 år.

  Deretter håper altså regjeringen å kunne starte generell massevaksinering i mai, skriver avisene Yomiuri Shimbun og Sankei Shimbun

  De olympiske sommerlekene som skulle vært arrangert i fjor, men ble flyttet til i år som følge av koronapandemien.

  En oppblussing av koronasmitten har skapt tvil rundt arrangementet, men både fra japansk og olympisk hold kommer det forsikringer om at lekene skal gjennomføres med smitteverntiltak.

  Tokyo-OL
  Foto: Eugene Hoshiko / AP
 • Slik spilles Toppserien

  Toppserien sparkes i gang 20. mars med regjerende seriemester Vålerenga mot Avaldsnes. For første gang blir det nye serieformatet tatt i bruk.

  Den nye seriestrukturen består av et grunnspill med 18 serierunder og et sluttspill som vil være fra runde 19 til 25. De fire beste lagene danner et sluttspill med dobbel serie, der vinneren blir seriemester.

  Her er første runde 20. og 21. mars: Klepp – Arna-Bjørnar, LSK Kvinner – Lyn, Rosenborg – Stabæk, Sandviken – Kolbotn og Vålerenga – Avaldsnes.

  Slik viser NRK de første rundene av årets Toppserie:

  Runde 1: Vålerenga-Avaldsnes søndag 21/3 klokka 17.00.

  Runde 2: LSK-A-B søndag 28/3 klokka 17.00.

  Runde 3: Stabæk-Sandviken søndag 18/4 klokka 16.00.

  Runde 4: RBK-Avaldsnes søndag 25/4 klokka 16.00.

  Runde 5: A-B-Sandviken søndag 2/5 klokka 16.00.

  Runde 6: RBK-Klepp søndag 9/5 klokka 16.00.

  Runde 7: Vålerenga-RBK lørdag 15.mai klokka 17.00.

  Runde 8: Sandviken-Vålerenga lørdag 22/5 klokka 17.00.

  Runde 9: RBK-Sandviken søndag 30/5 klokka 16.00.

  Hele terminlisten finner du her.

  Toppserien fotball kvinner 2020: Vålerenga - Arna-Bjørnar (4-0)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Slik spilles Eliteserien

  Regjerende mester Bodø/Glimt har Brann, Molde og Rosenborg i de fire første rundene av Eliteserien.

  Spilleplanen for Eliteserien ble presentert onsdag.

  Bodø/Glimt møter først Brann 2. påskedag (5. april). Strømsgodset venter i kamp to før to av fjorårets utfordrere Rosenborg og Molde står klare for å revansjere seg.

  Slik spilles den første runden 5. april:

  Stabæk – Odd 15.00, Bodø/Glimt – Brann 18.00, Haugesund – Tromsø 18.00, Kristiansund – Lillestrøm 18.00, Mjøndalen Sandefjord 18.00, Rosenborg – Strømsgodset 18.00, Sarpsborg 08 – Viking og Vålerenga – Molde 20.00.

  Hele programmet finner du her.

  (NTB)

  Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal