Hopp til innhold

Martinsen og Blackhawks tapte knepent foran det nest største NHL-publikumet noensinne

Det var stappfullt på Notre Dame Stadium under NHLs tradisjonelle utendørskamp, men Andreas Martinsen (28) og Chicago Blackhawks klarte ikke dra med seg seieren.

NHL: Winter Classic-Boston Bruins at Chicago Blackhawks

TØFFE TAK: Andreas Martinsen (t.v.) står for grovarbeidet for Chicago Blackhawks. Her har han nettopp sendt Boston-spiller Chris Wagner i bakken.

Foto: Aaron Doster / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

På samme arena som norske Knut Rokne revolusjonerte amerikansk fotball på 1930-tallet spilte Andreas Martinsen og Chicago Blackhawks mot Boston Bruins første nyttårsdag.

Årets tradisjonelle utendørskamp i NHL ble nemlig lagt til Notre Dame Stadium i South Bend, en stadion som rommer drøyt 80.000 tilskuere.

Det var nesten ikke et ledig sete å se da Brendan Perlini sendte Chicago i føringen halvveis inn i første periode.

Lite istid for Martinsen

Men Boston har en av NHLs beste spillere – Patrice Bergeron. Kanadieren la først opp til David Pastrnak som utlignet, og etter at Chicago igjen tok ledelsen igjen var det Bergeron som utlignet selv rett før den andre pausen.

NHL: Winter Classic-Boston Bruins at Chicago Blackhawks

GLEDE: Dominik Kahun klarte ikke holde følelsene tilbake etter å ha scoret 2-1-målet til Chicago.

Foto: Aaron Doster / Reuters

I tredje periode satte Sean Kuraly inn nådestøtet med sin 3–2-scoring, som ga Boston seieren. Brad Marchand fastsatte resultatet til 4-2 i åpent nett rett før slutt.

Det ble på en annen side ingen stor kamp for Andreas Martinsen. Nordmannen var på isen i fire minutter og fjorten sekunder, og han var også på isen da Kuraly scoret det avgjørende målet.

Nordmannen fikk likevel skryt fra de svenske kommentatorene.

– Han er et grymt fysisk prakteksemplar, om det er lov å si. Han er en veltrent, veldig sterk spiller. 104 kilo trønder, sa Viasports svenske ekspertkommentator Håkan Södergren.

Rekordstort publikum

Det var ikke bare Martinsen som fikk skryt av svenskene. Selve kampen ble også hyllet som den beste utendørskampen NHL har arrangert.

– Det var en fantastisk stemning, og en skikkelig bra kamp, sa Södergren, som bor i Norge, etter kampslutt.

– Det er den beste utendørskampen jeg har sett, tempomessig, ble det fulgt opp i det svenske studioet etterpå.

76.126 mennesker hadde tatt seg turen for å se de to lagene i aksjon. Det er det nest største tilskuertallet i NHLs historie.

Blackhawks ligger nå nest nederst i Central-divisjonen, og sluttspillhåpet henger i en tynn tråd. Andreas Martinsen står så langt med ett mål og tre målgivende pasninger på 23 kamper denne sesongen.

NHL: Winter Classic-Boston Bruins at Chicago Blackhawks

FANTASTISK RAMME: Notre Dame Stadium før kampen.

Foto: Matt Cashore / Reuters

«Designet» av nordmann

Stadionet utenfor Notre Dame-universitetet er en av de mest kjente i USA. Den ble åpnet for nesten nitti år siden, i 1930, og mannen som stod bak den ikoniske ovale og «flate» arenaen er norsk.

Det var nemlig lagets hovedtrener Knute Rockne (født Knut Rokne, i Voss i 1888) som bestemte hvordan stadionet skulle se ut, og han var mye av grunnen til at avstanden mellom tribunen og banen var unormalt liten – i stor motsetning til for eksempel Olympiastadion i Los Angeles.

Rockne endte opp som en legende i South Bend, og var hovedtrener for Notre Dame fra 1918 til 1930, før han døde i en flyulykke i 1931. Laget vant 88 prosent av kampene sine under nordmannens ledelse, en seiersprosent ingen har vært i nærheten av å slå siden.

knute

LEGENDE: Knute Rockne (i midten) som trener for Notre Dame.

Foto: AP

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal