På samme arena som norske Knut Rokne revolusjonerte amerikansk fotball på 1930-tallet spilte Andreas Martinsen og Chicago Blackhawks mot Boston Bruins første nyttårsdag.
Årets tradisjonelle utendørskamp i NHL ble nemlig lagt til Notre Dame Stadium i South Bend, en stadion som rommer drøyt 80.000 tilskuere.
Det var nesten ikke et ledig sete å se da Brendan Perlini sendte Chicago i føringen halvveis inn i første periode.
Lite istid for Martinsen
Men Boston har en av NHLs beste spillere – Patrice Bergeron. Kanadieren la først opp til David Pastrnak som utlignet, og etter at Chicago igjen tok ledelsen igjen var det Bergeron som utlignet selv rett før den andre pausen.
I tredje periode satte Sean Kuraly inn nådestøtet med sin 3–2-scoring, som ga Boston seieren. Brad Marchand fastsatte resultatet til 4-2 i åpent nett rett før slutt.
Det ble på en annen side ingen stor kamp for Andreas Martinsen. Nordmannen var på isen i fire minutter og fjorten sekunder, og han var også på isen da Kuraly scoret det avgjørende målet.
Nordmannen fikk likevel skryt fra de svenske kommentatorene.
– Han er et grymt fysisk prakteksemplar, om det er lov å si. Han er en veltrent, veldig sterk spiller. 104 kilo trønder, sa Viasports svenske ekspertkommentator Håkan Södergren.
Rekordstort publikum
Det var ikke bare Martinsen som fikk skryt av svenskene. Selve kampen ble også hyllet som den beste utendørskampen NHL har arrangert.
– Det var en fantastisk stemning, og en skikkelig bra kamp, sa Södergren, som bor i Norge, etter kampslutt.
– Det er den beste utendørskampen jeg har sett, tempomessig, ble det fulgt opp i det svenske studioet etterpå.
76.126 mennesker hadde tatt seg turen for å se de to lagene i aksjon. Det er det nest største tilskuertallet i NHLs historie.
Blackhawks ligger nå nest nederst i Central-divisjonen, og sluttspillhåpet henger i en tynn tråd. Andreas Martinsen står så langt med ett mål og tre målgivende pasninger på 23 kamper denne sesongen.
- Les også:
«Designet» av nordmann
Stadionet utenfor Notre Dame-universitetet er en av de mest kjente i USA. Den ble åpnet for nesten nitti år siden, i 1930, og mannen som stod bak den ikoniske ovale og «flate» arenaen er norsk.
Det var nemlig lagets hovedtrener Knute Rockne (født Knut Rokne, i Voss i 1888) som bestemte hvordan stadionet skulle se ut, og han var mye av grunnen til at avstanden mellom tribunen og banen var unormalt liten – i stor motsetning til for eksempel Olympiastadion i Los Angeles.
Rockne endte opp som en legende i South Bend, og var hovedtrener for Notre Dame fra 1918 til 1930, før han døde i en flyulykke i 1931. Laget vant 88 prosent av kampene sine under nordmannens ledelse, en seiersprosent ingen har vært i nærheten av å slå siden.