Hopp til innhold

Martinsen og Blackhawks tapte knepent foran det nest største NHL-publikumet noensinne

Det var stappfullt på Notre Dame Stadium under NHLs tradisjonelle utendørskamp, men Andreas Martinsen (28) og Chicago Blackhawks klarte ikke dra med seg seieren.

NHL: Winter Classic-Boston Bruins at Chicago Blackhawks

TØFFE TAK: Andreas Martinsen (t.v.) står for grovarbeidet for Chicago Blackhawks. Her har han nettopp sendt Boston-spiller Chris Wagner i bakken.

Foto: Aaron Doster / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

På samme arena som norske Knut Rokne revolusjonerte amerikansk fotball på 1930-tallet spilte Andreas Martinsen og Chicago Blackhawks mot Boston Bruins første nyttårsdag.

Årets tradisjonelle utendørskamp i NHL ble nemlig lagt til Notre Dame Stadium i South Bend, en stadion som rommer drøyt 80.000 tilskuere.

Det var nesten ikke et ledig sete å se da Brendan Perlini sendte Chicago i føringen halvveis inn i første periode.

Lite istid for Martinsen

Men Boston har en av NHLs beste spillere – Patrice Bergeron. Kanadieren la først opp til David Pastrnak som utlignet, og etter at Chicago igjen tok ledelsen igjen var det Bergeron som utlignet selv rett før den andre pausen.

NHL: Winter Classic-Boston Bruins at Chicago Blackhawks

GLEDE: Dominik Kahun klarte ikke holde følelsene tilbake etter å ha scoret 2-1-målet til Chicago.

Foto: Aaron Doster / Reuters

I tredje periode satte Sean Kuraly inn nådestøtet med sin 3–2-scoring, som ga Boston seieren. Brad Marchand fastsatte resultatet til 4-2 i åpent nett rett før slutt.

Det ble på en annen side ingen stor kamp for Andreas Martinsen. Nordmannen var på isen i fire minutter og fjorten sekunder, og han var også på isen da Kuraly scoret det avgjørende målet.

Nordmannen fikk likevel skryt fra de svenske kommentatorene.

– Han er et grymt fysisk prakteksemplar, om det er lov å si. Han er en veltrent, veldig sterk spiller. 104 kilo trønder, sa Viasports svenske ekspertkommentator Håkan Södergren.

Rekordstort publikum

Det var ikke bare Martinsen som fikk skryt av svenskene. Selve kampen ble også hyllet som den beste utendørskampen NHL har arrangert.

– Det var en fantastisk stemning, og en skikkelig bra kamp, sa Södergren, som bor i Norge, etter kampslutt.

– Det er den beste utendørskampen jeg har sett, tempomessig, ble det fulgt opp i det svenske studioet etterpå.

76.126 mennesker hadde tatt seg turen for å se de to lagene i aksjon. Det er det nest største tilskuertallet i NHLs historie.

Blackhawks ligger nå nest nederst i Central-divisjonen, og sluttspillhåpet henger i en tynn tråd. Andreas Martinsen står så langt med ett mål og tre målgivende pasninger på 23 kamper denne sesongen.

NHL: Winter Classic-Boston Bruins at Chicago Blackhawks

FANTASTISK RAMME: Notre Dame Stadium før kampen.

Foto: Matt Cashore / Reuters

«Designet» av nordmann

Stadionet utenfor Notre Dame-universitetet er en av de mest kjente i USA. Den ble åpnet for nesten nitti år siden, i 1930, og mannen som stod bak den ikoniske ovale og «flate» arenaen er norsk.

Det var nemlig lagets hovedtrener Knute Rockne (født Knut Rokne, i Voss i 1888) som bestemte hvordan stadionet skulle se ut, og han var mye av grunnen til at avstanden mellom tribunen og banen var unormalt liten – i stor motsetning til for eksempel Olympiastadion i Los Angeles.

Rockne endte opp som en legende i South Bend, og var hovedtrener for Notre Dame fra 1918 til 1930, før han døde i en flyulykke i 1931. Laget vant 88 prosent av kampene sine under nordmannens ledelse, en seiersprosent ingen har vært i nærheten av å slå siden.

knute

LEGENDE: Knute Rockne (i midten) som trener for Notre Dame.

Foto: AP

Siste nytt

 • 129 døde i opptøyer på fotballkamp

  I byen Malang i Indonesia er 127 mennesker bekreftet døde etter at det brøt ut opptøyer under en fotballkamp lørdag kveld, melder en lokal radiostasjon ifølge NTB. Minst 180 skal være skadd i trengselen.

  Sammenstøtet fant sted på Kanjuruhan stadion i Malang da hjemmelagets tilhengere stormet banen etter kampen mellom Arema og Persebaya Surabaya, som endte 2–3.

  Politiet svarte med tåregass, noe som fikk mange tilhengere til å besvime og få pusteproblemer, melder CNN Indonesia. To av de døde skal være politimenn.

  Fotballtilhengere stormer banen i Malang 1. okt 2022
  Foto: Yudha Prabowo / AP
 • Tre overtidsmål da Milan vant

  Milan så ut til å miste seieren på overtid mot Empoli, men Fodé Ballo-Touré og Rafael Leão sikret 3-1-seier i Serie A.

  Nedim Bajrami utlignet til 1-1 to minutter på overtid, men Milan ga ikke opp. Kun minuttet senere satte Ballo-Touré ballen i mål. Sju minutter på overtid scoret Leão.

  Ante Rebic sendte Milan i ledelsen etter 79 minutter. Det var med andre ord en hefitg avslutning på kampen.

  Milan står med 17 poeng etter åtte kamper og har tre poeng opp til serieleder Napoli. De lyseblå slo Torino 3-1 tidligere lørdag.

  Rafael Leao
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
 • Lewandowskis målshow fortsetter

  Robert Lewandowski noterte seg for sitt niende ligamål da Barcelona slo Mallorca 1-0 lørdag. Katalanerne står stadig uten tap i La Liga.

  Lewandowski greide ikke å tegne seg på scoringslisten i første ligakamp, men deretter har både han og Barcelona fått fart på spillet og feid all ligamotstand av banen. De står med seks strake seirer der de har scoret 19 mål og bare sluppet inn ett.

  Lørdag brukte den polske stjernespissen 20 minutter på å sende gjestene i ledelsen. Han fikk ballen inne i 16-meteren, gjorde en dragning og banket ballen i det lengste hjørnet.

  Begge lag skapte målsjanser, men til slutt ble det med en knapp seier til Barcelona.

  I neste runde tar de imot Jørgen Strand Larsen og Celta Vigo.

  Lewandowski
  Foto: JAIME REINA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste