Northug: - Jeg skal lage faen i feltet for å hjelpe Martin

Martin Johnsrud Sundby overtok ledelsen i Tour de Ski sammenlagt etter den første distanseetappen i Tour de Ski. Og nå lover Petter Northug å være "drittsekk i feltet" for å hjelpe kameraten.

Petter Northug var frittalende under intervjuet med Ida Nysæter Rasch onsdag.

Sundby ble bare nummer 14 på 15-kilometeren, men leder likevel med 31,7 sekunder foran Calle Halfvarsson.

Kasakhstanske Alexej Poltoranin vant fellesstarten, foran Hannes Dotzler og Stanislan Voltsjentsev.

Sjur Røthe ble nummer åtte, Chris Jespersen nummer 11, Sundby 14 og Northug 15.

Video: Se innspurten på dagens 15-kilometer.

Kazakhstanske Aleksej Poltoranin vant onsdagens etappe i Tour de Ski i Lenzerheide. Se avslutningen her.

– Jeg skal være drittsekk i feltet

Petter Northug er rundt 37 sekunder bak Sundby i sammendraget. Nå velger han å hjelpe sin landsmann.

– Jeg skal gå flere etapper, og jeg skal være reine drittsekken i feltet for å hjelpe Martin. Jeg skal lage faen i feltet for å hjelpe ham, sier en meget opplagt Northug til NRK.

Han utdyper:

– Nå skal jeg gå langetappen fredag for å hjelpe Martin. Der skal jeg sørge for at feltet bak ham går så sakte som mulig. Det er positivt for meg også. Jeg går ut i en gruppe, og det er et perfekt utgangspunkt for meg, sier mannen som tidligere truet med å hoppe av touren dersom kroppen ikke ga de riktige svarene.

– Nå blir det min oppgave å bremse litt og kanskje skape litt frustrasjon i gruppa. Nå kan jeg være en idiot i den gruppa. Martin leder, jeg skal bremse konkurrentene, sier Northug, som også var imponert over Sundbys løp.

– Godt taktisk løp av Martin

– Han var den eneste som var med i begge spurtene og også i teten inn mot mål, selv om det ikke holdt helt inn. Det var et godt taktisk løp av Martin – bonussekunder får du billigere på spurtene enn i mål, sier Northug.

– Er du blitt en lagspiller?

– Det handler om å hjelpe hverandre når det trengs. Det er ikke ofte vi har vært i en slik situasjon, og det er viktig for Norge å få en Tour-vinner.

Martin Johnsrud Sundby viste at Tour-formen er god, og viste seg sprek i feltet fra starten. Han spurtet fra både Alexander Legkov og Calle Halfvarsson og vant begge de første spurtene og bonussekundene der.

– Veldig ålreit av Petter i dag

– Det er aldri noen ulempe å lede, bortsett fra at jeg må gå aleine i teten. Det er utenkelig å tro at jeg skal holde unna. Men jeg kan legge opp til mitt eget løp, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Petter sier han skal være en drittsekk i feltet for å hjelpe deg?

– Det er hyggelig at Northug sier det, men jeg tror nok han har sine egne ambisjoner i touren også. Dessuten tror jeg det er perfekt trening for ham å gå Tour de Ski nå, sier Sundby. Men han takker Northug for hjelpen, også i dag. På den andre spurten "gav" nemlig Northug bort noen bonussekunder.

– Det var veldig ålreit gjort av ham i dag også. Vi fungerer som et lag for tiden, og det er dødsartig, sier Sundby.

Siste nytt

 • Ruud møter Opelka i Laver Cup

  Casper Ruud møter Reilly Opelka i den første av helgens tolv kamper mellom «Team Europe» og «Team World» i Laver Cup i Boston.

  Nordmannen deltar i den prestisjetunge turneringen for første gang. Han spiller på lag med Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Andrej Rubljov og Matteo Berrettini. De ledes av Björn Borg.

  Verdenslaget ledes av John McEnroe. Det består av Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Diego Schwartzman, John Isner, Reilly Opelka og Nick Kyrgios.

  Det spilles tre single-kamper og en double-kamp fra fredag, lørdag og søndag. Alle spillerne må spille minst en single-kamp lørdag eller søndag.

  En seier er verdt ett poeng fredag, to poeng lørdag og tre poeng søndag.

  Hvert medlem av vinnerlaget vil motta snaut 2,2 millioner kroner i premiepenger.

 • Svenske stjerner sendes hjem

  Langrennsstjernene Ebba Andersson og Charlotte Kalla (bildet) er sendt hjem fra Sveriges treningssamling i Frankrike etter mageproblemer, skriver Aftonbladet.

  De skal undersøkes nærmere ved hjemkomst.

  – Vi tror det dreier seg om maten i og med at det ikke har spredt seg i gruppen, sier landslagsrener Stefan Thomson.

  Moa Lundgren og Emma Ribom er også sendt hjem.

  Tour de ski 2019/20
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Klubbene stiller VAR-krav

  Klubbene i Eliteserien og 1.-divisjon diskuterte torsdag en mulig innføring av VAR (videodommere) i Norge. Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball forteller til NRK at det kom tre hovedpunkter ut av møtet:

  1. Norge må følge den europeiske utviklingen, og forbedre kompetansen på dommerne og de som skal sitte i VAR-rommet.

  2. Et tydelig krav om at VAR må være en del av stadionopplevelsen – og forbedre den.

  3. Ingen pilotprosjekt. Eliteserien skal ikke bli en læringsarena for VAR.

  – Fordelingen av kostnadene er ikke ferdigforhandlet mellom TV 2 (kommende rettighetshaver), NFF og NTF. Klubbene har bedt om et notat for å kunne diskutere kostnadene i klubben. Det er ventet mandag, sier Øverland til NRK. Det er NFF-styret som til slutt bestemmer om det blir VAR i Eliteserien fra 2023.

  Eliteserien
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal