NRK Meny
Normal

Northug: - Jeg skal lage faen i feltet for å hjelpe Martin

Martin Johnsrud Sundby overtok ledelsen i Tour de Ski sammenlagt etter den første distanseetappen i Tour de Ski. Og nå lover Petter Northug å være "drittsekk i feltet" for å hjelpe kameraten.

Petter Northug var frittalende under intervjuet med Ida Nysæter Rasch onsdag.

Sundby ble bare nummer 14 på 15-kilometeren, men leder likevel med 31,7 sekunder foran Calle Halfvarsson.

Kasakhstanske Alexej Poltoranin vant fellesstarten, foran Hannes Dotzler og Stanislan Voltsjentsev.

Sjur Røthe ble nummer åtte, Chris Jespersen nummer 11, Sundby 14 og Northug 15.

Video: Se innspurten på dagens 15-kilometer.

Kazakhstanske Aleksej Poltoranin vant onsdagens etappe i Tour de Ski i Lenzerheide. Se avslutningen her.

– Jeg skal være drittsekk i feltet

Petter Northug er rundt 37 sekunder bak Sundby i sammendraget. Nå velger han å hjelpe sin landsmann.

– Jeg skal gå flere etapper, og jeg skal være reine drittsekken i feltet for å hjelpe Martin. Jeg skal lage faen i feltet for å hjelpe ham, sier en meget opplagt Northug til NRK.

Han utdyper:

– Nå skal jeg gå langetappen fredag for å hjelpe Martin. Der skal jeg sørge for at feltet bak ham går så sakte som mulig. Det er positivt for meg også. Jeg går ut i en gruppe, og det er et perfekt utgangspunkt for meg, sier mannen som tidligere truet med å hoppe av touren dersom kroppen ikke ga de riktige svarene.

– Nå blir det min oppgave å bremse litt og kanskje skape litt frustrasjon i gruppa. Nå kan jeg være en idiot i den gruppa. Martin leder, jeg skal bremse konkurrentene, sier Northug, som også var imponert over Sundbys løp.

– Godt taktisk løp av Martin

– Han var den eneste som var med i begge spurtene og også i teten inn mot mål, selv om det ikke holdt helt inn. Det var et godt taktisk løp av Martin – bonussekunder får du billigere på spurtene enn i mål, sier Northug.

– Er du blitt en lagspiller?

– Det handler om å hjelpe hverandre når det trengs. Det er ikke ofte vi har vært i en slik situasjon, og det er viktig for Norge å få en Tour-vinner.

Martin Johnsrud Sundby viste at Tour-formen er god, og viste seg sprek i feltet fra starten. Han spurtet fra både Alexander Legkov og Calle Halfvarsson og vant begge de første spurtene og bonussekundene der.

– Veldig ålreit av Petter i dag

– Det er aldri noen ulempe å lede, bortsett fra at jeg må gå aleine i teten. Det er utenkelig å tro at jeg skal holde unna. Men jeg kan legge opp til mitt eget løp, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Petter sier han skal være en drittsekk i feltet for å hjelpe deg?

– Det er hyggelig at Northug sier det, men jeg tror nok han har sine egne ambisjoner i touren også. Dessuten tror jeg det er perfekt trening for ham å gå Tour de Ski nå, sier Sundby. Men han takker Northug for hjelpen, også i dag. På den andre spurten "gav" nemlig Northug bort noen bonussekunder.

– Det var veldig ålreit gjort av ham i dag også. Vi fungerer som et lag for tiden, og det er dødsartig, sier Sundby.

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup kombinert, hopp
Vinterstudio
V-cup kombinert: Hopp
V-cup langrenn
Vinterstudio
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
Vinterstudio
V-cup, langrenn
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
Vinterstudio
V-cup: kombinert, langrenn