Spurtet til Paralympics-gull: – Dette er en ubeskrivelig følelse

SOTSJI (NRK.no): Mariann Vestbøstad Marthinsen (29) spurtet inn til Norges første Paralympics-gull i Sotsji da hun vant langrennssprinten for sittende utøvere onsdag.

Mariann Marthinsen vant gull på sprinten i Paralympics. Kommentatorer: Ingrid Sørli Glomnes og Stein Morten Gulbrandsen.

VIDEO: Se innspurten da Marthinsen tok Paralympics-gull i langrennssprint!

– Dette er en ubeskrivelig følelse. Jeg klarer ikke å skjønne hva som har skjedd. Det er uvirkelig og fantastisk! Dette skal jeg leve på resten av livet, sier en overlykkelig Marthinsen til NRK etter løpet.

29-åringen fra Fitjar utenfor Bergen vant både prolog, semifinale og til slutt finalen. Inn på det lange oppløpet lå hun lenge i andreposisjon, men den norske jenta gikk opp i ledelsen med rundt 30-40 meter igjen til målstreken.

Derfra og inn hadde hun størst fart av alle i feltet, og sikret Norges aller første gullmedalje i Paralympics i Sotsji med 0,1 sekunders margin.

VIDEO: Se seiersintervju med Marthinsen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Intervju med Mariann Vestbøstad Marthinsen. Hun vant gull på sprinten i Paralympics. Reporter: Ole Rolfsrud.

VIDEO: Marthinsen i fyr og flamme etter Paralympics-gullet. Reporter: Ole Rolfsrud.

Hennes første Paralympics-gull

– Jeg kjente bortover flata at jeg hadde større fart enn de som lå foran meg. Da skjønte jeg at det kunne være mulig. Men hun (sølvvinner Tatyana McFadden fra USA) var seig på oppløpet. Det holdt akkurat, sier Marthinsen.

Tidligere i Sotsji-lekene endte hun på 4.-plass i øvelsen 12-kilometer langrenn.

Marthinsen har fra før vunnet bronse i svømming fra sommer-Paralympics i Beijing 2008. Onsdagens gull i Sotsji er hennes første medalje i vinter-Paralympics.

– Det har vært seks år med masse jobbing, og har prioritert idretten foran alt annet. Dette smaker fantastisk godt. Jeg må takke alle i støtteapparatet og de som har fulgt meg hjemmefra. Dette betyr enormt mye, sier Marthinsen.

– I dag gikk drømmen i oppfyllelse. Vi skal feire i kveld!, sier Marthinsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Marianne V. Marthinsen

Martinsen satset tidligere først og fremst på svømming, og har en bronse fra Paralympics i 2008. Her fra London-lekene i 2012, der hun ble nummer fire.

Måtte amputere som toåring

Marthinsen har vært handikappidrettsutøver hele livet. Langrennsfantomet mistet høyrebeinet i en ulykke da hun var to år gammel. Marthinsen har deltatt i tre sommer-Paralympics og to vinter-Paralympics.

I 2005 ble hun kåret til «Årets funksjonshemmede utøver» under Idrettsgallaen på Hamar.

I målområdet etter løpet møtte hun en svært rørt trener.

– Vi har klart å kombinere svømming og langrenn. Vi har turt å slippe opp litt på treningsmengden. Mariann gjør jobben sin, hun vet hva som må til, sier Torbjørn Broks Pettersen, landslagstrener for langrennstroppen i Paralympics.

Nils-Erik Ulset tok Norges første medalje da han gikk inn til sølv på 12,5 kilometer skiskyting for stående tirsdag.

Resultatliste 1 km sprint for sittende utøvere:

 1. Mariann Marthinsen, Norge 2.45,6
 2. Tatyana McFadden, USA +0,1 sek.
 3. Andrea Eskau, Tyskland +0,9
 4. Marta Zajnullina, Russland +1,0
 5. Oksana Masters, USA +2,0
 6. Natalja Kotsjerova, Russland +3,4

Øvrige norske: Birgit Skarstein utslått i semifinalen.

Siste nytt

 • Svindal skadet tommelen

  Aksel Lund Svindal falt på gårsdagens Super-G-trening i Copper Mountain og skadet tommelen på venstrehånden. Det er ikke brudd, men så smertefullt at han ikke greier å holde staven selv. Derfor måtte han teipe fast staven i hånden på dagens trening og risikerer å gjøre det samme i sesongdebuten neste lørdag. – Selv om jeg staker litt dårligere taper jeg ikke så mye på start, så det er et alternativ som fungerer veldig bra, sier en positiv Svindal til NRK.

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Stjernen vraket til lagkonkurransen

  Landslagstrener for hopperne, Alexander Stöckl, forteller til NRK at Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel skal representere Norge i lagkonkurransen lørdag. Dermed vrakes Andreas Stjernen.

  Verdenscup skiflyging Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter: 500 m kvinner
V-cup skøyter: 500 m og 1500 m
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1500 m menn
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Sprint fri teknikk, prolog
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, prolog
V-cup skøyter: 500 m menn
VM-minner