Mark Cavendish vant massespurten - igjen

Briten var nok en gang for sterk for de øvrige sprinterne, og fester grepet om den grønne poengtrøya. NRK.no fulgte Tour de Frances 15. etappe live.

Delage

Utbryterne på den 15. etappen. I front franske Mickael Delage som har vært med på hele fem brudd så langt i årets Tour de France.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

SISTE: 17.20: Cavendish sterkest - igjen! Sikrer sin fjerde etappesier i årets Tour de France, etter nok et fantastisk opptrekk av Mark Renshaw. Tyler Farrar, som Thor Hushovd var hjelperytter for i dag, tok andreplassen. Alessandro Petacchi ble nummer tre.

** Begge nordmennene syklet som hjelperyttere i dag. Edvald Boasson Hagen leverte et godt opptrekk til Ben Swift, men det holdt bare til sjetteplass for briten.

** Thor Hushovd trillet inn til 22. plass, Boasson Hagen ble nummer 69.

17.18: En kilometer før mål kjører feltet samlet.

17.16: I den første bakken rykker Gilbert! Mannen som er nummer tre i poengsammendraget forsøker å kvitte seg med Cavendish før spurten, men han klarer ikke å rive seg skikkelig løs.

17.12: I et siste forsøk på å komme seg alene til mål rykker Terpstra, med hovedfeltet omtrent ti sekunder bak seg. Quick Step-rytteren kan ha en fordel av å kjøre alene i den krevende innspurten, men det skal nok holde hardt likevel.

17.06: Cavendish' lagkamerater i HTC kjører knallhardt i hovedfeltet, og er nå under halvminuttet bak Terpstra og Ignatyev. Edvald Boasson Hagen er med helt i front av feltet.

** Det er ingen lett innspurt rytterne skal gjennom i dag. Smale veier, krappe svinger og små bakker venter fram mot målgang.

17.01: Delage, Dumoulin og Delaplace hentes inn av hovedfeltet, men Terpstra og Ignatyev ligger stadig 40 sekunder foran.

16.55: Terpstra og Ignatyev rykker fra franskmennene i utbrytergruppa, og vi har nå to ryttere alene i front. De klarer imidlertid ikke å øke avstanden til hovedfeltet, som kommer stormende bakfra.

16.52: Hovedfeltet er nå under minuttet bak ubryterne, og kjører knallhardt. Alt tyder på at vi får en massespurt i Montpellier.

16.25: 35 kilometer før mål er avstanden fra hovedfeltet og fram 1,40. Dette er neppe nok for at bruddet skal holde helt inn.

16.21: Vanskelig å si hvem som er først, men Delage og Dumoulin tar de to første plassene i spurten. Cavendish er sterkest i hovedfeltet, og øker dermed ledelsen i poengsammendraget, hvor topp tre nå ser slik ut:

1. Mark Cavendish, HTC - 274 poeng
2. Jose Joaquin Rojas, Movistar 260 poeng
3. Philippe Gilbert, Omega Pharma-Lotto - 248 poeng

16.17: Ingen tvil om at utbryterne vil ta de fem første plassene i den innlagte spurten. Av disse er det Mickael Delage som ligger høyest plassert i poengsammendraget, med sin 9. plass. Han er imidlertid hele 102 poeng bak Cavendish, og er ingen trussel totalt sett.

16.11: Utbryterne er nå under 10 kilometer fra den innlagte spurten. HTC-toget kjører fremst i hovedfeltet, og har minsket avstanden til 1,38.

** I den sammenheng kan vi minne om sammenlagtstillingen i kampen om den grønne poengtrøya, før dagens etappe:

1. Mark Cavendish, HTC - 264 poeng
2. Jose Joaquin Rojas, Movistar 251 poeng
3. Philippe Gilbert, Omega Pharma-Lotto - 240 poeng
4. Thor Hushovd, Garmin-Cervelo - 192 poeng
5. André Greipel, Omega Pharma-Lotto - 164 poeng

15.56: 120 kilometer ut i etappen ligger bruddet drøyt to minutter foran hovedfeltet, hvor BMC er best representert i front.

15.32: Utbryterne får aldri mer enn ca tre minutter. De leder nå med 3,02 på hovedfeltet, men kommer ganske sikkert til å bli tatt igjen før mål.

**Det kom nettopp en nyhet om at Astana-rytter Alexandre Vinokourov legger opp som proffsyklist. Vinokourov brakk lårbeinet på niende etappen av årets Tour de France. Les mer her.

15.12: Rytterne i bruddet sykler i motvind nå. Ledelsen ned til hovedfeltet er blitt mindre. Bare 2,52 min skiller dem fra hovedfeltet.

14.54: De fem utbryterne ligger nå 3,30 foran hovedfeltet.

14.52: Rytterne er nå på vei opp den eneste kategoriserte stigningen på denne etappen. En fjerde kategori som er barnemat sammenlignet med de fjellpassene rytterne har kjempet seg opp de siste dagene.

14.10: Gjennomsnittsfarten på de første 15 km har vært 45,1 km/t.

**- Taktikken i dag er å kjøre for Tyler Farrar, sa Thor Hushovd til TV 2 før starten på dagens etappe.

13.50: Utbrytergruppa ligger nå 3,20 min foran hovedfeltet.

**NRK snakket med Edvald Boasson Hagen like før start. - Det blir vind og kanskje en del regn, så da kan det bli nervøst i feltet, sa han.

13: 25: Bruddet ligger nå tre minutter foran hovedfeltet.

13.06: Etter tre km har utbryterne et forsprang på 1,05 min til hovedfeltet.

13.04: Fem ryttere forsøker å danne et brudd. Det er: Tepstra (QST), Delage (FDJ), Dumoulin (COF), Ignatiev (KAT), Delapace (SAU). Dette er femte gang Delage er i brudd i løpet årets Tour de France. Han var i brudd senest i går.

13.01: Det skal ha vært et velt i den nøytrale sonene før startskuddet gikk. Foreløpig ikke rapportert om alvorlige skader.

13.00: En FDJ-rytter prøver et tidlig angrep.

13.00: Starten er i gang.

** Dette er den nest siste sjansen for spurterne til å vinne en etappe i årets Tour de France.

Løypeprofil 15. etappe

Løypeprofil 15. etappe.

Foto: www.letour.fr

Siste nytt

 • Maktdemonstrasjon av Johaug

  Therese Johaug gjorde som på fredag og vant dagens 10 kilometer i fristil på Beitostølen. Nærmest fulgte Ingvild Flugstad Østberg, 26 sekunder bak jenta fra Dalsbygda. Amerikanske Sadie Bjornsen knep tredjeplassen.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Andre strake NM-gull for Riiber

  Jarl Magnus Riiber tok helgens andre NM-seier da han også vant 10-kilometeren i kombinert på Beitostølen. Riiber vant også lørdagens 5-kilometer. Jørgen Graabak tok sølvet, mens Magnus Krog kapret bronsen - over 50 sekunder bak Riiber.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Christensen med superdebut

  Med startnummer 64. klarte den norske slalåmkjøreren Simen Ramberg Christensen å kjøre inn til en råsterk 21. plass i sin verdenscupdebut. Nordmannen som vant NM foran barndomskompis Henrik Kristoffersen i år, endte bare 1.64 sekund bak Marcel Hirscher. Dermed er nordmannen klar for finaleomgang sammen med Kristoffersen og Leif Kristian Nestvold Haugen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
Line med sjakkekspertene
V-cup hopp: 1. omgang, menn
V-cup hopp, menn
V-cup hopp
VM sjakk: Parti 7: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 7