– Jeg har hatt dager der tårene triller, og jeg kjenner at det ikke går

DAVOS/OSLO (NRK): Marit Bjørgen (36) synes det var så utfordrende å kombinere toppidrettslivet med mammarollen at hun vurderte karrierepunktum.

Marius og Marit Bjørgen

FAMILIEIDYLL: Marius og Marit Bjørgen inntar dagens lunsj på hotellet i Davos.

Foto: HARALD THINGNES / NRK

– Jeg har hatt noen dager der tårene triller, og jeg kjenner at det ikke går. Jeg har stilt spørsmål om det er verdt det overfor Marius.

Det sier Marit Bjørgen til NRK i Davos.

Det er nå et drøyt år siden hun ble mor for første gang, og et drøyt år senere lader hun nå opp til VM i Lahti i Davos, men livet som småbarnsmor har ikke alltid vært rosenrødt.

– Jeg var usikker på om jeg klarte å komme tilbake. Det har vært noen dager der jeg har vært innom det. På de verste dagene da jeg har vært sliten og tårene har trillet.

– Tårene har trillet

Liv Grete Poiree viser frem de fire gullmedaljene hun tok under VM i Oberhof i 2004.

VM-DRONNING: Liv Grete Skjelbreid viser gullmedaljene fra Oberhof i 2003.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Liv Grete Skjelbreid kjenner seg godt igjen i Bjørgens situasjon.

Hun ble mor for første gang 27. januar 2003, og tok fire VM-gull i Oberhof et drøyt år senere. Selv var hun usikker på om hun skulle gjøre comeback helt til hun sto på startstreken.

– Jeg vurderte å legge opp mange ganger. Da jeg kom tilbake, gjorde jeg alle forberedelsene, men hadde døren åpen for å droppe det, sier Skjelbreid.

– Det har vært tøft til tider, særlig når jeg er sliten. Det å være mor for første gang, og være toppidrettsutøver på toppen, har vært tøft, sier Bjørgen.

– Jeg har følt på det samme både som toppidrettsutøver og mamma og bare som mamma. Den følelsen kommer nok uansett, sier Skjelbreid.

Bidrar til gull?

Planen var at Bjørgen skulle gå NM del 2 i fjor, men flere skader gjorde at comebacket ble utsatt til denne sesongen.

– Jeg fikk skade i slutten av mars som stoppet det. Da jeg fikk et nytt tretthetsbrudd i slutten av mai, og skjønte det kom til å bli 6–8 uker med sykkel var jeg litt lei. Jeg kom meg gjennom det, sier Bjørgen og innrømmer:

– Jeg har vært i tvil på om jeg skulle komme tilbake og være i bra nok slag. Særlig i sommer da jeg var skadet.

Det å være mamma har vært så krevende, at Marit Bjørgen til tider har vurdert å gi opp skikarrieren. Men nå tror hun sønnen Marius har gjort henne til en bedre langrennsløper.

– Å ha gode rutiner og god struktur er viktig. Hvis du ikke er helt til stede vil du dra med deg dårlig samvittighet på trening og som mor, sier Skjelbreid.

Marius har nå blitt en motivasjon for at Marit Bjørgen fortsetter, og kan faktisk hjelpe 36-åringen til gull i Lahti.

Sønnen gjør at Bjørgen er mer rolig før konkurranser, og får VM-favoritten til å tenke på andre ting.

– Han er en gullgutt, sier Bjørgen og smiler bredt.

bjørgen

SEIER: Marit Bjørgen vant sitt første renn etter comebacket, sesongåpningen på Beitostølen. Her feirer hun med Marius.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Foreslår å innføre fem bytter

  Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab), som forvalter fotballens regelverk, foreslår å gjøre adgangen til å bytte fem spillere permanent.

  Det var konklusjonen etter et virtuelt konsultasjonsmøte onsdag, som forberedelse til forretningsmøtet i november der dagsorden for Ifabs årsmøte i mars skal fastsettes.

  Antall bytter ble utvidet fra tre til fem i forbindelse med viruspandemien, da mange ligaer etter nedstengningen måtte spilles ferdig midt på sommeren i sterk hete. Ordningen ble forlenget og gjelder fortsatt. En rekke forbund, ligaer og andre har ifølge en uttalelse på Fifas nettsted bedt om at adgangen til å tillate fem bytter skal gjøres permanent og skrives inn i regelverket, og slik ser det ut til å bli.

  Det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol) har bedt om at pausens varighet skal økes fra 15 til 25 minutter, men dette møtte motstand og blir neppe gjennomført. Mange mente at lenger tid mellom omgangene kan øke skaderisikoen.

  Fifa informerte møtet om nyvinninger i VAR-teknologi som kan tillate ligaer med begrenset budsjett å innføre en mindre kostbar versjon av videodømming, såkalt «VAR light».

  Ifabs forretningsmøte 25. november fastsetter dagsorden for årsmøtet i Zürich 4. og 5. mars neste år.

  K3xHjzFHlQA
  Foto: Ian Walton / AP
 • Tromsø tok viktig seier

  Tromsø kom ut i styringen hjemme mot Odd i Eliteserien onsdag. Scoringer av August Mikkelsen og Ebiye Moses skilte lagene i «gutans» 2-0-seier.

  Tromsø kom til kampen mot Odd med en fersk seier mot nedrykkstruede Mjøndalen i helgen. Med seier kunne laget fra nord virkelig begynne å se lyst på en potensiell framtid i Eliteserien også neste sesong etter en god siste periode.

  Etter en målløs 1. omgang kunne Tromsø juble for scoring. August Mikkelsen avsluttet via stolpen og i mål etter mye Tromsø-press. Etter 83 minutter punkterte Ebiye Moses kampen med en praktscoring.

  Eliteserien fotball 2021, Tromsø- Odd
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Lehne Olsen tok målrekord for LSK

  Thomas Lehne Olsen var tilbake etter å slitt med sykdom og tok like godt scoringsrekord. Spissen satte inn både 2-0 og 3-0 mot Stabæk.

  Scoringene betyr at han nå er tidenes mestscorende spiller for Lillestrøm i løpet av én sesong. Han står med 21 mål, og har dermed passert Mons Ivar Mjelde med sine 19 mål.

  Espen Bjørnsen Garnås satte kveldens første mål.

  Dagens resultat betyr at Stabæk fortsatt sliter i nedrykksstriden og er under streken. Lillestrøm er fortsatt med i medaljekampen.

  Eliteserien fotball 2021: Lillestrøm - Stabæk
  Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal