Hopp til innhold

– Jeg har hatt dager der tårene triller, og jeg kjenner at det ikke går

DAVOS/OSLO (NRK): Marit Bjørgen (36) synes det var så utfordrende å kombinere toppidrettslivet med mammarollen at hun vurderte karrierepunktum.

Marius og Marit Bjørgen

FAMILIEIDYLL: Marius og Marit Bjørgen inntar dagens lunsj på hotellet i Davos.

Foto: HARALD THINGNES / NRK

– Jeg har hatt noen dager der tårene triller, og jeg kjenner at det ikke går. Jeg har stilt spørsmål om det er verdt det overfor Marius.

Det sier Marit Bjørgen til NRK i Davos.

Det er nå et drøyt år siden hun ble mor for første gang, og et drøyt år senere lader hun nå opp til VM i Lahti i Davos, men livet som småbarnsmor har ikke alltid vært rosenrødt.

– Jeg var usikker på om jeg klarte å komme tilbake. Det har vært noen dager der jeg har vært innom det. På de verste dagene da jeg har vært sliten og tårene har trillet.

– Tårene har trillet

Liv Grete Poiree viser frem de fire gullmedaljene hun tok under VM i Oberhof i 2004.

VM-DRONNING: Liv Grete Skjelbreid viser gullmedaljene fra Oberhof i 2003.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Liv Grete Skjelbreid kjenner seg godt igjen i Bjørgens situasjon.

Hun ble mor for første gang 27. januar 2003, og tok fire VM-gull i Oberhof et drøyt år senere. Selv var hun usikker på om hun skulle gjøre comeback helt til hun sto på startstreken.

– Jeg vurderte å legge opp mange ganger. Da jeg kom tilbake, gjorde jeg alle forberedelsene, men hadde døren åpen for å droppe det, sier Skjelbreid.

– Det har vært tøft til tider, særlig når jeg er sliten. Det å være mor for første gang, og være toppidrettsutøver på toppen, har vært tøft, sier Bjørgen.

– Jeg har følt på det samme både som toppidrettsutøver og mamma og bare som mamma. Den følelsen kommer nok uansett, sier Skjelbreid.

Bidrar til gull?

Planen var at Bjørgen skulle gå NM del 2 i fjor, men flere skader gjorde at comebacket ble utsatt til denne sesongen.

– Jeg fikk skade i slutten av mars som stoppet det. Da jeg fikk et nytt tretthetsbrudd i slutten av mai, og skjønte det kom til å bli 6–8 uker med sykkel var jeg litt lei. Jeg kom meg gjennom det, sier Bjørgen og innrømmer:

– Jeg har vært i tvil på om jeg skulle komme tilbake og være i bra nok slag. Særlig i sommer da jeg var skadet.

Det å være mamma har vært så krevende, at Marit Bjørgen til tider har vurdert å gi opp skikarrieren. Men nå tror hun sønnen Marius har gjort henne til en bedre langrennsløper.

– Å ha gode rutiner og god struktur er viktig. Hvis du ikke er helt til stede vil du dra med deg dårlig samvittighet på trening og som mor, sier Skjelbreid.

Marius har nå blitt en motivasjon for at Marit Bjørgen fortsetter, og kan faktisk hjelpe 36-åringen til gull i Lahti.

Sønnen gjør at Bjørgen er mer rolig før konkurranser, og får VM-favoritten til å tenke på andre ting.

– Han er en gullgutt, sier Bjørgen og smiler bredt.

bjørgen

SEIER: Marit Bjørgen vant sitt første renn etter comebacket, sesongåpningen på Beitostølen. Her feirer hun med Marius.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal