NRK Meny
Normal

Marit (39) historisk i Formel 1: Har blitt skjult på bilder fordi hun er kvinne

Marit Strømøy jublet for en historisk seier i De forente arabiske emirater rett før jul. Men tidligere har hun opplevd nærmest å bli redigert bort fra bilder fra pallen fordi hun er kvinne.

Marit Strømøy

PRESTISJESEIER: Marit Strømøy skrev seg inn i historiebøkene etter seieren i det siste løpet i F1 H2O World Championship.

Foto: F1H2o

Rett før jul ble Strømøy den første kvinnen som har vunnet Formel 1-klassen i H2O World Championship, da hun tok seieren i Sharjah i De Forente Arabiske Emirater rett før jul.

I kveldens «Skavlan» på NRK 1 prater hun om hvordan det er å være kvinne som er blant de beste i sporten med tyngdepunktet i Midt-Østen. Der investeres det store penger, spesielt i De Forente Arabiske Emirater og Qatar.

– Vi kan si at her i Skandinavia er det å bli slått av jenter i mannssport halvt flaut. Kommer du litt lenger ned i Europa er det litt mer flaut. Kommer du for eksempel ned til Midt-Østen så går det på ære. Det skal ikke skje. Men det skjer noen ganger.

– Men det er en ting jeg respekterer, at vi har forskjellige religioner og forskjellige tradisjoner, sier Strømøy på sendingen.

Dekt til på avisbilder

Hun mener det ikke finnes noen bedre måte å få respekt på enn å være best, slik hun nå har bevist hun kan være. Men hun har kjent på at gode plasseringer tidligere ikke har blitt anerkjent fordi hun er kvinne.

– Det har faktisk skjedd et par ganger at det er bilde fra pallen der jeg blir dekt over av en stor pokal eller at man ikke ser meg i bildet. Det har skjedd. Det er litt spesielt.

– Men oppe i dette er det viktig for meg å si at jeg ikke blir fornærmet av det. Snarere tvert i mot så respekterer jeg at verden er annerledes. Jeg bruker det litt i motivasjonen min og tenker at da skal jeg hvert fall slå dere, forteller Strømøy.

Hun utdyper til NRK at avisbildene hun omtaler er 12-13 år gamle.

Med tillatelse fra F1H2O og Q4 media, ved Nigel Quilter.

Tar seg ikke nær

Hun føler det har blitt lettere for henne som kvinne de siste årene. Samtidig mener hun at hun selv har forandret seg og ikke lenger lar slike ting gå inn på henne

Marit foran sin ombygde to-seters Formel-2 båt som kun brukes til oppvisning

FARTSMASKIN: Marit Strømøy foran sin ombygde to-seters Formel-2 båt som kun brukes til oppvisning

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Jeg er der for å vinne og ikke for å være en maskot i en mannsdominert verden. Hvis andre førere har problemer med det så føler jeg at det er deres problem egentlig, sier Strømøy.

Det er en seier for henne å gjøre det bra som kvinne, men hun sier at hun ikke ser på dette som noen kvinnekamp. Samtidig forstår hun at det kan være et viktig poeng for resten av verden.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale