Mari (29) gikk ni timer uten å vite at nakken var brukket: – Legene sa jeg var gal

STAVANGER (NRK): Rugbyspiller Mari Kogstad (29) har stått på sidelinjen i to år etter at hun brakk nakken under en treningskamp. Selv trodde hun det bare var en kink i nakken.

Mari Sandviken

TØFFE TAK: Mari Kogstad og Sandviken fikk det tøft i bronsefinalen mot NTNUI. Dermed ble det bare 4. plass for bergenslaget i NM.

Foto: Mattis Holt / NRK

Så godt som null polstring, full fart, og knallharde taklinger. Rugby er en sport for tøffinger, og en av de tøffeste er 29 år gamle Mari Kogstad fra Stavanger.

Hun begynte med rugby for fire år siden – men har bare holdt på med den knallharde idretten i to av dem. Grunnen: En uheldig takling, og brudd i nakken.

– Trodde det var en kink i nakken

Vi skal tre år tilbake i tid. Det er treningskamp mellom Stavanger og Egersund, og en 26 år gammel Mari Kogstad ser fortvilet at en Egersund-spiller er i ferd med å bryte gjennom forsvaret deres.

Hun setter på turboen, og hamrer inn i en takling fra siden. Angrepet stoppes. Jobben er utført. Så skjer det fatale. En medspiller av Kogstad kommer inn litt seint, og Stavanger-jenta blir liggende i klem mellom de to.

Mari Kogstad

TØFFING: Mari Kogstad brakk nakken under en rugbykamp – men valgte å dra hjem i stedet for til legevakten.

Foto: Patrick Sten Rowlands / NRK

– Der og da skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd. Jeg hørte et knekk, men jeg tenkte at det bare var en kink i nakken. Så jeg tenkte ikke så mye over det, sier hun.

Da hun skulle reise seg opp skjønte hun derimot at det måtte være noe mer alvorlig.

– Jeg var veldig svimmel, så jeg måtte krabbe av banen. Da trodde jeg det enten var en hjernerystelse, eller et ribbeinsbrudd. Så etter kampen ble jeg kjørt hjem.

Hjem?!

– Ja, jeg tenkte jo at dette gikk fint. Det er sånn det er i rugby. Man får en annen form for smerteforståelse og smerteterskel. Man tenker alltid at man kan gå det av seg, men etter et par timer er det greit å ringe legevakten.

– De sa jeg var gal

Ni timer etter skaden kom Stavanger-jenta tuslende inn på legevakten. Etter et røntgenbilde kom legene løpende med nakkekrage.

– De sa jeg var gal, og at jeg ikke måtte røre meg.

For bildet viste nakkebrudd.

– Hadde det brukket litt feil så hadde jeg blitt lam. Jeg var centimeter unna å kutte nerver oppe i nakken, men heldigvis skjedde ikke det, så det er derfor jeg kan spille rugby igjen, sier den blide 29-åringen.

Mari Sandviken

TILBAKE PÅ BANEN: En nakkeskade satte Mari Kogstad (t.v. med ballen) ut av spill, men denne uka var hun tilbake på rugbybanen under NM for Sandviken.

Foto: Mattis Holt / NRK

Sju NM – i forskjellige idretter

Kogstad har denne uka deltatt i norgesmesterskapet i rugby for bergenslaget Sandviken, men NM er ikke noe nytt for Stavanger-jenta.

Dette er faktisk syvende gangen hun deltar i et NM – i sin syvende idrett. 29-åringen har rukket å delta i NM i benkpress, stuping, fotball, håndball, vektløfting, friidrett (spyd, kule & diskos) og rugby. I kule og diskos er hun også juniornorgesmester. Kule-kretsrekorden hennes i Rogaland står fortsatt.

Mari Kogstad vektløfting

ALLSIDIG: Mari Kogstad har deltatt i sju i NM, i forskjellige idretter. Her er hun med i vektløfting.

Foto: Privat

– Jeg har alltid vært aktiv og nysgjerrig på nye ting. Jeg har ofte fått høre at jeg er et naturtalent på enkelte ting, og at jeg burde prøve det ut. Så da har jeg gjort det da, sier hun.

– Hvis jeg skulle gjort noe annerledes hadde jeg nok valgt å satse på én idrett, og bli best i den, i stedet for å holde et ok nivå i sju forskjellige.

Nå er det rugby som gjelder for 29-åringen, og etter to år på sidelinjen er hun endelig tilbake. Og neste gang det smeller ute på rugbygresset kan det nok hende at legevakta blir prioritert før sofaen.

Siste nytt

 • Australsk delstat vil søke om OL

  Den australske delstaten Queensland avgjorde mandag at den vil søke om å bli tildelt de olympiske sommerlekene for 2032. Delstatsregjeringen signerte planen om å søke mandag. Nå må statsminister Annastacia Palaszczuk avvente om Queensland får den føderale regjeringens støtte til planene.

  – Først av alt dreier dette seg om stolthet for vår delstat og vil plassere oss tydelig på kartet. Men det er også de fordelene dette vil kunne gi til de kommende generasjonene, sa Palaszczuk i en uttalelse gjengitt av den nasjonale kringkasteren ABC News.

  Tidligere i år lovet Australias statsminister Tony Morrison sin støtte dersom delstaten skulle søke. (NTB)

  The London 2012 Olympic Games
  Foto: Kimmo Mäntylä / NTB scanpix
 • Johaug og Warholm fikk pris

  Langrennsdronningen Therese Johaug og friidrettsstjernen Karsten Warholm ble kåret til årets idrettsutøvere på NISO-gallaen.

  I år som i fjor var det dermed friidrett og langrenn som stakk av med de gjeveste prisene, skriver VG. I fjor ble Marit Bjørgen og Jakob Ingebrigtsen kåret til årets utøvere av medlemmene i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).

  Stjerneskuddet Erling Braut Haaland (19), som har slått igjennom på Fotball-Europas største scene i høst, fikk med seg to priser på søndagens galla. Han ble kåret til årets profil og årets unge fotballspiller. (NTB)

  Tommel opp fra Karsten Warholm
  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal