Hopp til innhold

Mari (29) gikk ni timer uten å vite at nakken var brukket: – Legene sa jeg var gal

STAVANGER (NRK): Rugbyspiller Mari Kogstad (29) har stått på sidelinjen i to år etter at hun brakk nakken under en treningskamp. Selv trodde hun det bare var en kink i nakken.

Mari Sandviken

TØFFE TAK: Mari Kogstad og Sandviken fikk det tøft i bronsefinalen mot NTNUI. Dermed ble det bare 4. plass for bergenslaget i NM.

Foto: Mattis Holt / NRK

Så godt som null polstring, full fart, og knallharde taklinger. Rugby er en sport for tøffinger, og en av de tøffeste er 29 år gamle Mari Kogstad fra Stavanger.

Hun begynte med rugby for fire år siden – men har bare holdt på med den knallharde idretten i to av dem. Grunnen: En uheldig takling, og brudd i nakken.

– Trodde det var en kink i nakken

Vi skal tre år tilbake i tid. Det er treningskamp mellom Stavanger og Egersund, og en 26 år gammel Mari Kogstad ser fortvilet at en Egersund-spiller er i ferd med å bryte gjennom forsvaret deres.

Hun setter på turboen, og hamrer inn i en takling fra siden. Angrepet stoppes. Jobben er utført. Så skjer det fatale. En medspiller av Kogstad kommer inn litt seint, og Stavanger-jenta blir liggende i klem mellom de to.

Mari Kogstad

TØFFING: Mari Kogstad brakk nakken under en rugbykamp – men valgte å dra hjem i stedet for til legevakten.

Foto: Patrick Sten Rowlands / NRK

– Der og da skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd. Jeg hørte et knekk, men jeg tenkte at det bare var en kink i nakken. Så jeg tenkte ikke så mye over det, sier hun.

Da hun skulle reise seg opp skjønte hun derimot at det måtte være noe mer alvorlig.

– Jeg var veldig svimmel, så jeg måtte krabbe av banen. Da trodde jeg det enten var en hjernerystelse, eller et ribbeinsbrudd. Så etter kampen ble jeg kjørt hjem.

Hjem?!

– Ja, jeg tenkte jo at dette gikk fint. Det er sånn det er i rugby. Man får en annen form for smerteforståelse og smerteterskel. Man tenker alltid at man kan gå det av seg, men etter et par timer er det greit å ringe legevakten.

– De sa jeg var gal

Ni timer etter skaden kom Stavanger-jenta tuslende inn på legevakten. Etter et røntgenbilde kom legene løpende med nakkekrage.

– De sa jeg var gal, og at jeg ikke måtte røre meg.

For bildet viste nakkebrudd.

– Hadde det brukket litt feil så hadde jeg blitt lam. Jeg var centimeter unna å kutte nerver oppe i nakken, men heldigvis skjedde ikke det, så det er derfor jeg kan spille rugby igjen, sier den blide 29-åringen.

Mari Sandviken

TILBAKE PÅ BANEN: En nakkeskade satte Mari Kogstad (t.v. med ballen) ut av spill, men denne uka var hun tilbake på rugbybanen under NM for Sandviken.

Foto: Mattis Holt / NRK

Sju NM – i forskjellige idretter

Kogstad har denne uka deltatt i norgesmesterskapet i rugby for bergenslaget Sandviken, men NM er ikke noe nytt for Stavanger-jenta.

Dette er faktisk syvende gangen hun deltar i et NM – i sin syvende idrett. 29-åringen har rukket å delta i NM i benkpress, stuping, fotball, håndball, vektløfting, friidrett (spyd, kule & diskos) og rugby. I kule og diskos er hun også juniornorgesmester. Kule-kretsrekorden hennes i Rogaland står fortsatt.

Mari Kogstad vektløfting

ALLSIDIG: Mari Kogstad har deltatt i sju i NM, i forskjellige idretter. Her er hun med i vektløfting.

Foto: Privat

– Jeg har alltid vært aktiv og nysgjerrig på nye ting. Jeg har ofte fått høre at jeg er et naturtalent på enkelte ting, og at jeg burde prøve det ut. Så da har jeg gjort det da, sier hun.

– Hvis jeg skulle gjort noe annerledes hadde jeg nok valgt å satse på én idrett, og bli best i den, i stedet for å holde et ok nivå i sju forskjellige.

Nå er det rugby som gjelder for 29-åringen, og etter to år på sidelinjen er hun endelig tilbake. Og neste gang det smeller ute på rugbygresset kan det nok hende at legevakta blir prioritert før sofaen.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal