Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Verst var det at det som har blitt omtalt som en nøkkelkamp i den tøffe EM-gruppen E med Sverige og Spania, endte med null poeng i Polens åpning på mesterskapet.

– En gedigen skuffelse, sa NRK-ekspert Egil «Drillo» Olsen, etter bare én omgang. Han var ikke noe mer imponert etter storfavorittens 90 minutter mot Slovakia i EM-åpningen mandag kveld.

«Usynlig» Lewandowski

UepR93ULU2E

TUNG KVELD PÅ JOBBEN: For Robert Lewandowski, her underveis i kampen mot Slovakia mandag.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Reuters

Hva så med Europas store målkonge sist sesong? Robert Lewandowski har bøttet inn mål for Bayern München gjennom hele 2020/2021-sesongen. 32-åringen står med totalt 48 mål på 40 kamper for den tyske storklubben. Forventningene til ham er enorme. Spesielt nå som angrepsspillerne Krzysztof Piatek og Arkadiusz Milik mangler.

Men superstjernens tamme forestilling og manglende involveringer der han er aller best – inne i motstanderens 16-meter – kommer garantert til å bli tema etter Polens første gruppespillskamp.

«Drillo» mente Lewandowski rett og slett ikke så skarp ut, mens Polen-midstopper Jan Bednarek oppsummerte lagets innsats slik:

– Alle forventet en annen start

– Vi hadde ballen, vi hadde sjanser, men var ikke rå eller kliniske nok i vår egen og deres boks. Jeg følte de hadde to sjanser og scoret to mål. Det er ikke godt nok av oss i en så stor turnering.

Bednarek var klar på at den andre omgangen var langt bedre, men at kampen endret karakter da Grzegorz Krychowiak etter en time på stillingen 1-1 fikk rødt kort.

– Det var tøft. Men vi må stå sammen. Dette er tøft for laget vårt. Alle forventet en annen start. Men sånn er fotball. Det er bare hardt arbeid som gjelder.

Iygbr316hGU

GA ALT: Jan Bednarek (liggende) i duell mot Slovakias Ondrej Duda underveis i kampen mellom Polen og Slovakia.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AP

– Jeg får vondt inni meg

Polakkene åpnet imidlertid kampen bra. Selv om de ikke satte Slovakia- og Newcastle-keeper Martin Dubravka på de helt store prøvene, dominerte de rødhvite det første kvarteret.

Frem til Slovakias Robert Mak bestemte seg for å gjøre det meste på egenhånd.

Det gjorde han helt utmerket.

Kantspilleren mottok ballen ute til venstre. Han fikk umiddelbart to-tre motstandere rundt seg. I stedet for å vende eller spille hjem igjen, bestemte han seg for å utfordre.

Plutselig var én forsvarer borte, etter en tunnel måtte også nestemann gi tapt. Mak satte kursen mot mål, skjøt mot korthjørnet og i stolpen, for deretter å gå inn i keeper Wojciech Szczesny og i mål igjen.

– Jeg får vondt inni meg for Polens del når jeg ser sånne scoringer. De har fullstendig kontroll på situasjonen. Det er så unødvendig, var dommen fra NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

– Det er noe som ikke skal skje på det nivået, sier Muhamed Keita, som har vært proff i Polen og for anledningen Torps ekspertkollega i EM-studio.

Resten av omgangen var det ikke mange høydepunkter og lagene gikk til pause med slovakisk ledelse.

Rødt kort – så avgjorde midstopper

Der den første omgangen stort sett var tam og kjedelig, kunne ikke den andre startet på en bedre måte rent underholdningsmessig.

Polen gikk nemlig rett i strupen på Slovakia. De fikk uttelling umiddelbart. Noen flotte kombinasjoner endte med at Maciej Rybus slo inn til Karol Linetty, som videre pirket inn utligningen.

Men euforien over den første EM-scoringen ble avløst av nye blytunge situasjoner for Polen.

Etter en drøy time fikk først Grzegorz Krychowiak sitt andre gule og dermed marsjordre av banen. Kort tid senere hamret midtstopper Milan Skriniar inn seiersmålet etter corner.

– Her skulle de hatt tre poeng

For til tross for en form for sluttspurt, klarte aldri Polen å svare. Nå venter knalltøff motstand for Robert Lewandowski & co. de to siste kampene i gruppe E.

– Det er fortsatt åpent, men det blir tøffere enn forventet. Her skulle de hatt tre poeng. Og nå kommer Sverige og Spania, konkluderer Muhamed Keita.

– Spania er et av de beste lagene i Europa. De har så mye kvalitet. Men det er i de vanskeligste og tøffeste øyeblikkene du kan prestere ditt beste. Og hvis du vil bli best, så må du slå de beste. Vi må analysere dette, stå sammen, og gjøre vårt ytterste, maner Polen-forsvarer Bednarek.

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Warholm møter erkerivalen i semifinalen: – Kan hende de kunne tenkt seg å slippe

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Siste nytt

 • Frankrike viste styrke

  Frankrike imponerte og kontrollerte Spania til 37-31-seier i Norges OL-gruppe i herrehåndball.

  Franskmennene ledet hele 18–12 ved pause og hadde siden et sikkert grep i 2.-omgangen. Norge tapte med ett mål mot spanjolene tidligere i turneringen.

  Seieren gjør at Frankrike har gode sjanser til å vinne puljen og møte nummer fire fra B-gruppen i kvartfinale.

  Norge møter franskmennene i siste kamp søndag. Det kan bli en duell om seieren i puljen. (NTB)

  Frankrike håndball
  Foto: Martin Bernetti / AFP
 • Svak avslutning av Hovland

  Viktor Hovland er fortsatt godt med i kampen om medaljene i OL-turneringen i Tokyo, men nordmannen skulle nok ønsket seg en litt bedre avslutning på fredagens andrerunde.

  Akkurat som i på åpningsrunden åpnet Hovland strålende. Etter åtte hull var Hovland allerede fire under par og spilte strålende golf, men så ble det tyngre.

  En bogey på hull ti og avslutningshullet, samt en lang rekke med par imellom, gjorde at Hovland gikk to under par totalt.

  Da Hovland gikk i mål var han på en delt 13. plass, fire slag bak ledende Carlos Ortiz fra Mexico.

  – Det gikk ikke hele veien inn i dag. Jeg følte jeg spilte mye bedre på de siste ti hullene enn det ser ut som på scorekortet. Jeg fikk dessverre ikke mye igjen for det, sier Hovland til NRK etter dag 2 av OL-golfen.

  – Hvorfor får du ikke full uttelling?

  – Det er noe som heter golf. Det er sånn det er, jeg kan ikke bestemme hvor ballen skal ende opp, sier Hovland.

  Nå gjenstår det to runder igjen av OL-golfen, som altså fullføres natt til lørdag og natt til søndag norsk tid.

  – Jeg må egentlig bare fortsette med det jeg driver med, jeg føler jeg er veldig nærme å få til et par bra runder. Jeg må bare være tålmodig og la de gode slagene komme, sier han.

  Det er fortsatt en del spillere som ikke har gått i mål. Blant dem er Kristian Krogh Johannessen som har en jobb å gjøre for å komme seg oppover på resultatlista i dag.

  Viktor Hovland
  Foto: Kazuhiro Nogi / AFP
 • Gull og olympisk rekord for McKeon

  Australske Emma McKeon satte ny olympisk rekord da hun tok gullet på 100 meter fri fredag.

  McKeon satte OL-rekord allerede i kvalifiseringen, men senket den ytterligere i finalen med 17 hundredeler. Nå lyder den på 51,96.

  rgMOoxPx-fA
  Foto: Jae C. Hong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal