Marerittstafett for Norge – Knotten falt og fikk ikke skutt

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Karoline Knotten tok til tårene etter at hun først tapte tid på et fall på første runde, og fikk etappen forverret av store ladeproblemer på standplass.

RDIWMqaXZV4

LÅ GODT AN: Karoline Knotten var uheldig tidlig på første etappe, og problemene tårnet seg opp etter dette fallet.

Norge fikk en krisestart på sesongens første stafett da Karoline Knotten var uheldig og falt i en nedoverbakke på første runde.

– Jeg får det ikke til i dag, og det skjer mye tull ute i løypa. Jeg krasjer skikkelig. Det er trangt og litt typisk for jenter i en fellesstart, at alle kommer alle veier. En tråkker på skia mi bakfra, og når jeg kommer meg opp, så kommer røkla bak og meier meg ned. Alt gikk feil, forklarer hun til NRK med tårer i øynene.

Fikk snø i våpenet

Hun kom inn på standplass tredje sist av de 21 startende, og stresset ble ikke mindre da 25-åringen fikk problemer med det siste skuddet. Knotten brukte ekstra tid, men fikk til slutt kontroll og unngikk strafferunde. Ut var hun 1.12 bak ledende USA.

– Jeg får snø i børsa og siktet når jeg faller, så jeg ser ingenting og det blir vanskelig å skyte, sier hun til NRK.

På stående fortsatte problemene. Etter fire skudd, begynte hun å trøble med ekstraskuddet og tapte mye tid igjen.

– Det er forferdelig vondt å se en utøver ha så store problemer, påpekte NRKs ekspert Ola Lunde.

– Det er maks uflaks, sier Ole Kristian Stoltenberg i studio.

– Beklager til alle

Knotten var fast på det norske stafettlaget, som vant alle stafettene, forrige sesong. Men heller ikke da gikk alle smertefritt. I Oberhof falt hun også på første etappe, og ødela geværet. Det endte i tårer, men Norge vant likevel.

Lørdag sendte hun Tiril Eckhoff ut på 19.-plass – 2.39,2 bak ledende Hviterussland.

– Vi får heie på de andre, og håpe at de kan senke skuldrene, så de får gode opplevelser. Det er jeg som ødelegger på en stafett igjen, og jeg beklager til alle jentene og beklager til alle hjemme. Det er veldig vondt å være den som ødelegger for hele teamet, sier Knotten.

Knotten fall

RETT NED: Både Karoline Knotten (t.h.) og Dunja Zdouc fra Østerrike falt i bakken.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

– Det må nesten bli jordskjelv om Norge skal komme tilbake på denne stafetten, kommenterte Andreas Stabrun Smith da Norge kom inn til stående på andre etappe.

Strafferunder for Eckhoff

Eckhoff fikk hele fire bom, og måtte til slutt ut i tre strafferunder. Hun passerte ut over tre og et halvt minutt bak Frankrike.

– Jeg prøvde å gjøre alt jeg kunne, gikk alt jeg kunne. Da tok jeg en råsjans, og det ble altfor vanskelig på stående. Men når vi først ikke klarer å henge med, så får vi heller gå skikkelig på trynet. Det er kjipt, og jævlig kjipt for Karoline, sier Eckhoff.

– Vi får bare backe henne. Vi vinner sammen og taper sammen. Jeg og Karo var ikke gode nok i dag, legger hun til.

Ingrid Tandrevold gjorde som Eckhoff, og startet med fullt hus på liggende. Da klatret Norge til en 15.plass etter fem skytinger. Hun måtte ta i bruk alle tre ekstraskuddene på stående, men slapp unna strafferunder.

– Vi føler jo at vi hører med oppe i toppen, så det er ikke noe gøy å gå en sånn stafett. Det finnes nok ikke en skiskytter som ikke har gått en dårlig stafett, og da baller det kanskje litt på seg. Vi får bare reise kjerringa neste gang, sier Tandrevold.

Sverige best – Norge klatret

Marte Olsbu Røiseland gikk ut på en 13.-plass. VM-dronningen skjøt feilfritt, og gikk Norge oppover på resultatlisten til en åttendeplass.

– Jeg så at vi fikk et vanskelig utgangspunkt, og Karoline var uheldig. Jeg fikk ikke med meg så mye mer, annet enn at jeg gikk ut litt bak. Sånn er stafetter noen ganger, ting skjer. Vi var heldig i fjor og vant alle stafettene. Det er ikke en selvfølge,for det er mange tøffe konkurrenter og det er en del av gamet, sier Røiseland.

– Jeg forstår at Karoline er lei seg. Det er naturlig. Hun er ikke den første og ikke den siste, så vi skal støtte henne så godt vi kan, fortsetter hun.

Seieren stod mellom Sverige og Frankrike. Hanna Öberg var sterkest på siste etappe, og innfridde favorittstempelet. Frankrike ble nummer to, og Tyskland tok tredjeplassen.

 • Søndag går kvinnene jaktstart i Kontiolahti. Den vises på NRK 1 kl.15.10. Herrenes stafett går kl. 12.40.

Siste nytt

 • Foss Solevåg mistet pallplassen

  Sebastian Foss-Solevåg hadde et godt utgangspunkt før finaleomgangen av slalåmen i Flachau. Han lå som nummer to og hadde 23 hundredeler å ta inn på ledende Clément Noël.

  Nordmannen fikk det dessverre ikke til å stemme like bra i andre omgang og tapte jevnt og trutt hele veien. Dermed måtte han ta til takke med en sur fjerdeplass.

  Manuel Feller vant til slutt foran Noël. Henrik Kristoffersen fikk det nok en gang ikke til å stemme og ble til slutt nummer 18.

 • Tar sitt tredje NM-gull

  Johannes Høsflot Klæbo vinner NM-sprinten i Granåsen. Han gikk inn på tiden 2:52.76, ganske suverent foran Erik Valnes og Emil Iversen.

  – Ekstra stas at det blir seier på hjemmebane, sier Klæbo til NRK.

  Sivert Wiig imponerte stort på sprinten, men spørs om det kostet for mye krefter i forkant av finalen. Han endte på fjerdeplass.

  Forhåpentligvis vil en tredjeplass for Iversen sikre han en billett til sprintlaget.

  Johannes Høsflot Klæbo tar sitt tredje NM-gull i sprint! Erik Valnes blir nummer to og Emil Iversen nummer tre. Dermed ble det pallplass for Iversen som hadde ekstra press på seg i forkant.

  – Han sikrer nok sprintplassen med denne tredjeplassen her, sier NRKs kommentator Torgeir Bjørn.

 • Tilbake på vinnersporet

  Maiken Caspersen Falla tok seieren på NM-sprint i Granåsen lørdag. Anna Svendsen ble nummer to og Tiril Udnes Weng ble nummer tre.

  – Det er veldig stort. Jeg har aldri tatt kongepokal før, så det er stas, sier Falla.

  Dette er Caspersen Falla sitt sjette NM-gull.

  – Fullt fortjent at hun vinner, sier toer Anna Svendsen til NRK.

  Torgeir Bjørn mener seieren bør sende et varsko til svenskene.

  – Dette er et skremmeskudd til svenskene, sier han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal