Marerittet gjentok seg for Nossum – fikk falsk positiv test i Lahti

LAHTI (NRK): Da landslagstrener Eirik Myhr Nossum ankom verdenscupen i Ruka før jul, avla han en positiv koronatest som viste å være feil. Nå har akkurat det samme skjedd i Lahti.

twD5TwLasOM

TESTET POSITIVT: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum og hurtigtester har vist seg å være en dårlig kombinasjon.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Det norske langrennslandslaget har forlatt Norge for å gå verdenscup for første gang siden verdenscupåpninga i Ruka. I mellomtiden har de kun trent og konkurrert i Norge.

Torsdag ettermiddag var den norske troppen på plass i Lahti.

– Jeg burde ha spilt i Lotto den dagen vi kom til Ruka og ble testet! Jeg testet jo positivt på to helt uavhengige tester samme dag. Det skal jo ikke være mulig, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum til TV 2 ved ankomst.

Han siktet da til at han først testet positivt på covid-19 ved ankomst Ruka, noe som førte til at landslagslege Øystein Andersen plasserte hele den norske troppen i karantene.

– Samme prosedyre hvert år

Men ikke før hadde Nossum snakket med TV 2, så skulle historien gjenta seg. Rett etter ankomst tok han den obligatorisk hurtigtesten. Ikke lenge etter kom den tilbake med positivt resultat.

– Ja, det er samme prosedyre som hvert år i Finland. Jeg testet positivt på den første antigentesten. Og da er prosedyren grei. Da må du inn og teste igjen, sier Nossum til NRK.

Denne gangen tok Nossum det imidlertid adskillig mer med ro. Etter det som skjedde i Ruka, var han forberedt.

– I og med at den finske antigentesten ikke liker meg, så hadde vi planlagt for dette her. Da vi dro fra Norge, hadde jeg ingen nærkontakter på vei over. Jeg satt mutters alene på buss, fly og alt. Vi visste det var en risiko for at jeg testet positivt igjen, og da slipper jo resten av troppen i isolasjon, påpeker han.

Tror han vet hvorfor

Da det positive svaret fra hurtigtesten forelå, var det bare å ta en fullverdig PCR-test – og vente. Da Nossum gikk til frokost fredag morgen, hadde bekreftelsen allerede kommet på at han ikke har koronasmitte i kroppen. Testen var med andre ord negativ.

– Jeg lå og sov da jeg fikk gladmeldingen, forteller Nossum.

– Nå gikk det egentlig veldig fort sammenlignet med Ruka. Vi fikk svar på PCR-testen veldig raskt. Jeg var ikke mange timer i isolasjon på hotellet her, sier Nossum, som har gjort seg opp en teori om hvorfor hurtigtestene gir positivt utslag på covid-19.

Nossum forteller at den finske antigentesten, eller hurtigtesten, reagerer på noen proteiner han har i kroppen og tolker det for å være covid-19.

– Det er sånn den fungerer, sier han, og spør selv hvorfor akkurat han har de proteinene.

Tatt med buksa nede i Ruka

– Hva slags konsekvenser fikk dette for utøverne?

– Ingen verdens ting. Vi reiste med meg isolert fra resten av troppen på vei til Lahti. Og så ble jeg isolert på hotellet da til jeg fikk negativ test, sier Nossum til NRK.

– Hvordan er det å reise til Finland og nesten forvente å få positivt hurtigtestsvar?

– Jeg skulle jo gjerne vært det foruten. Du sitter jo alltid og tenker at det kan hende jeg har det. Da er konsekvensene store. Men det var mye verre i Ruka enn nå. For da var det helt nytt. Da ble jeg tatt med buksa nede, sier landslagstreneren.

Nossum forteller at han siden sist han var i Finland har tatt flere hurtigtester i Norge, som har gitt negativt testresultat.

– Det er mulig de bruker en annen metode enn Norge gjør, sier Nossum.

Sportsnyheter

Monsteretappe av Klæbo sørget for norsk gull

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo måtte hente sekunder på sin sisteetappe, men viste hvorfor han er verdens beste sprinter og sikret norsk gull.

Skrekkfall for Lie – fraktet til sykehus

Alpinkomet Kajsa Vickhoff Lie falt stygt under søndagens super-G-renn. 22-åringen ble hentet med helikopter og fraktet til sykehus.

Siste nytt

 • Greit utgangspunkt for Norge

  Jarl Magnus Riiber fikk ikke ut sitt beste i hoppbakken under lagkonkurransen i kombinert.

  Men lagkameratene hans leverte varene. Både Espen Bjørnstad og Jens Lurås Oftebro hoppet godt, men det var Jørgen Graabak som sto for Norges viktigste svev.

  Den olympiske mesteren fra 2014 var på forhånd Norge mest usikre kort, men leverte sitt klart beste hopp da det gjaldt som mest.

  – Det var nervepirrende. Det er en lagkonkurranse og det er mye som kunne blitt avgjort av mitt hopp. Så det var deilig å levere, sa Graabak etter sitt viktige hopp.

  Norge er 35 sekunder bak ledende Østerrike, men har bare ti sekunder opp til tøffeste utfordrer Tyskland. Dermed blir det en meget spennende langrennsdel senere i dag.

  Riiber
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Endrer regler før sprintstafetten

  Klokka 11.00 er det duket for sprintstafett i VM for både kvinner og herrer. Dagen starter med to semifinaler hvor de ti beste fra de to finalene tar seg videre til finalen senere på dagen.

  Vanligvis har det blitt bestemt gjennom at de to beste fra hvert heat går videre, mens de seks andre i finalen kommer seg videre på tid. I dag blir det en endring på akkurat det, melder SVT.

  I dag vil fire lag fra hver semifinale gå videre, mens bare to lag går videre på tid. Grunnen er ikke overraskende det varme været. Arrangøren tror at forholdene ikke vil være identiske i begge semifinalene, og at det dermed vil være en stor fordel å gå videre på tid i den første semifinalen.

  – Vi var med på beslutningen. FIS spurte os, og vi er enige i at det er det mest rettferdige å gjøre hvis forholdene blir ulike, sier Sveriges landslagssjef Ander Byström til den svenske allmennkringkasteren.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf. Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar. Han noterte seg for fem birdiar og ein eagle, og berre ein bogey.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal