Hopp til innhold

Sverige skjøt på Norges skive: – For et amatørteater

Aleksander Fjeld Andersen stilte seg opp for andre skyting i sin første verdenscupstafett. Forvirringen ble total da han fikk ufrivillig «hjelp» av svenske Peppe Femling til å skyte ned Norges blinker.

HER BLIR ALT ØDELAGT: Full forvirring da Aleksander Fjeld Andersen skjøt stående.

Russland vant lørdagens verdenscupstafett i skiskyting foran Tyskland og Hviterussland.

For det norske «nødlandslaget» – uten OL-uttatte utøvere – ble det sjuendeplass i Ruhpolding, etter en svært merkelig stafett.

Det ble en nærmest absurd scene da Aleksander Fjeld Andersen på første etappe skulle skyte stående. Selv skjønte han tilsynelatende ingenting. Det gjorde heller ikke NRKs kommentatorer.

Hva skjedde med skiva der?, undret ekspertkommentator Ola Lunde.

Ja, hva skjedde der?, istemte kommentator Andreas Stabrun Smith.

Da hadde den norske stafettdebutanten først tilsynelatende skutt tre treff og to bom på rekordtid, før skiva ble fylt uten at han hadde skutt ekstraskudd.

Jeg tror det er noen som har skutt på skiva hans, antydet Lunde.

Ja, det tror jeg det er, sa Stabrun.

Aleksander Fjeld Andersen

RÅDVILL: Aleksander Fjeld Andersen endte i totalt uventet trøbbel.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Alt ødelagt

Nå står Fjeld Andersen og skjønner ingenting, dette var kjempedramatisk. Her er det fullstendig, hvis vi tenker at dette rennet er verden, helt krise for det norske laget, måtte Stabrun Smith konstatere.

Og fortsatte:

Plutselig var skiva full, og Aleksander Fjeld Andersen står her. Og så er alt ødelagt. Dette løpet er over fort Norges del. For et amatørteater.

Det endte med at Fjeld Andersen, etter å ha forhørt seg med funkjsonærene, fortsatte å skyte på en annen skive før han også måtte ut i to strafferunder.

Etter hvert viste det seg at det var svenske Peppe Femling som hadde skutt på Norges skive.

Skjøt seks-åtte treff, måtte gå to strafferunder

Slik er Aleksander Fjeld Andersens beretning om det som skjedde i intervju med NRK:

Det er det merkeligste jeg har opplevd noen gang. Jeg stiller meg opp på skive 18 og har svensken ved siden av meg. Og så skyter jeg førsteskuddet mitt og treffer på det. Så detter plutselig blink to ned samtidig. Og så går jeg av reaksjon på tredjeskuddet og treffer på den.

Så fortsetter blinkene å dette. Så ser jeg bare at nå kommer jeg til å stå igjen med skudd i kammeret, så jeg tar opp armen. Det skjer ingenting. Så tar jeg opp armen igjen, og så får jeg noen vink. Så tar jeg ned børsa og får noen bort til meg. Så får jeg til slutt dratt opp skiva og skyter ut skuddene mine. Så sier jeg at jeg har skutt fem skudd og spør hva jeg skal gjøre. Jeg får beskjed om å skyte tre ekstraskudd i tillegg, for det var jo flere blinker igjen.

Så jeg skyter jo … jeg tror jeg har seks treff, minimum. Om ikke sju-åtte treff. Så får jeg beskjed om å gå to strafferunder etter det. Så det var merkelig. Jeg bare gjør akkurat det jeg får beskjed om, og så håper jeg vi får fratrekk for det som skjer, men det ødelegger hele løpet.

Femling: – Ba om unnskyldning

Svenske Femling forklarer fadesen slik overfor NRK:

Jeg skjønner ingenting. Det var mange som kom inn samtidig. Så skyter jeg vel tre-fire blinker på Norges bane.

Den rutinerte verdenscupløperen legger seg flat:

Sist jeg gjorde det så var jeg vel 8-9 år. Det er trist. Det er ikke bare for min del, men Norges og de som skal ta over etter meg. Jeg ba selvsagt om unnskyldning. Ingen vil at det skal bli sånn, men samtidig er det ikke så mye å gjøre med. Men jeg gjorde det ikke med vilje i hvert fall.

– Komplisert kryssild

Norge fikk godskrevet to minutter på grunn av det som skjedde, noe renndirektør Borut Nunar forklarer på denne måten:

De går nå med minus to minutter ettersom han ventet 1 minutt og 15 sekunder på standplass da svensken skjøt på hans blink. Det var en komplisert kryssild, så det tok tid med å finne ut av alt. Dessverre fikk han også beskjed om å gå to strafferunder. Han får 45 sekunder for de to strafferundene. Det blir totalt to minutter.

Hvorfor fikk han beskjed om å gå to strafferunder?

Det var vanskelig å se hvem som skjøt på hvilken blink. Det var fortsatt blinker som ikke var skutt på. Det var riktig reaksjon der og da. Vi visste ikke, sier Nunar.

Johannes Dahle, som gikk tredje etappe for Norge, ser ikke bort ifra at regnestykket er riktig. Han mener likevel at det ikke veier opp for det reelle tapet.

Vi får to minutter fratrekk, men jeg har ingen rygger å gå på. Jeg har noen rygger, men det er ikke de jeg skal ligge i rygg på, jeg feirer forbi med en gang. Man havner bakpå. To minutter er nok riktig, men vi mister ryggene vi skulle hatt å gå på, sier han til NRK.

LEGGER SEG FLAT: Peppe Femling.

Norge slo Sverige

Til slutt endte Norge foran Sverige, etter en strålende sisteetappe av Erlend Bjøntegaard. Han skjøt feilfritt og gikk en strålende sisterunde.

Det synes jeg var veldig fortjent, ettersom det var de som startet det hele, sier Bjøntegaard til NRK.

Jeg var bare veldig bestemt i dag. Nå er det denne verdenscuphelga jeg får før OL, og da må jeg bare gi jernet i alle konkurransene jeg skal gå. Og sånne ting kan skje, at man får fratrekk, og da må man gi jernet hele veien inn. Vi fikk hentet noen plasser på slutten, og det var bra, sier mannen som har vært skuffet over at han aldri fikk en reell sjanse til å gå seg inn på laget til OL i Beijing.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal