Hirscher takket Svindal da han la opp: – Jeg har alltid vært glad i ham

SALZBURG/OSLO (NRK): Da Marcel Hirscher la opp onsdag, sendte han en stor takk til Aksel Lund Svindal. Han mener nordmannen har formet ham som alpinist.

Marcel Hirscher

STORARTET: Marcel Hirscher ble under pressekonferansen. Alle verdenscuptrofeene sto oppstilt bak ham under seansen.

Foto: Kerstin Joensson / AP

Marcel Hirscher annonserte – som ventet – at han legger opp foran et gigantisk pressekorps onsdag kveld.

30-åringen snakket om alle oppturene i sin elleville karriere. Da han fikk spørsmål om hvem som har lært ham mest i karrieren, trakk han fram en kjenning fra Romerike:

– Herr Svindal, svarte han.

– Hva har du lært?

– Profesjonaliteten, lidenskapen og ganske enkelt mennesket. Jeg har alltid vært imponert over ham. Han var så snill og proff, og jeg har alltid vært glad i ham. Hvordan han kjempet for å vinne, han hadde et vanvittig pågangsmot. Det var alltid fair play, og han var alltid snill. Han var vanskelig å slå, og jeg har virkelig lært mye av ham, sier Hirscher.

Svindal svarer Hirscher selv på Instagram:

– Jeg var der i noen av de største øyeblikkene dine, og jeg er stolt av å si at jeg var din konkurrent. For meg er du tidenes største alpinist, og jeg er sikker på at alle som noen gang har kjørt mot deg, vil være 100 prosent enige, skriver Svindal på Instagram.

– Han er tidenes beste

På scenen i Salzburg reflekterte Hirscher rundt karrieren, og takket alle som hadde fulgt ham.

– Jeg er veldig stolt av det jeg har oppnådd. Jeg tok beslutningen for omtrent to uker siden, de to siste ukene har vært turbulente. Men jeg er lettet over endelig å ha tatt beslutningen.

– Det er trist at han gir seg, han er bare 30 år, og har vært den største de siste årene, sier Kjetil André Aamodt til NRK.

Han er ikke i tvil om at Hirscher er den aller største gjennom alle tider, selv om han gir seg allerede.

– Mange sier han er tidenes beste, jeg er enig i det. Åtte totalseirer er vanvittig. Han er tidenes beste alpinist, han har tatt over den etter Stenmark, sier Aamodt.

Skal kjøre motorsykkel

Men etter åtte seirer på rad i verdenscupen, ser Hirscher nå fram til å levere på andre arenaer enn i stupbratte skibakker.

– Jeg har merket at motivasjonen har gått ned, og det har vært en utløsende faktor. Når jeg føler at sommeren er for kort, jeg har holdt på med i 12 år uten pauser. Jeg er glad for at jeg nå kan reise hjem, uten store skader på kroppen. Nå vil jeg gå i fjellet, drive med motocross og hobbyene mine.

Hirscher har allerede lagt ut bilder fra sitt «nye liv», og han ser ut til å trives på motorsykkelen:

Siste nytt

 • Karlsson vant i åpningen

  Stortalentet Frida Karlsson fortsetter å imponere. I dag vant hun ti-kilometeren etter å ha ledet fra start til mål i den svenske langrennsåpningen. Hun slo den svenske langrennsdronningen Charlotte Kalla med 6,2 sekunder, mens treer Moa Lundgren endte 36,8 sekunder bak Karlsson.

  VM ski 2019. Langrenn kvinner
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Emil Iversen er slått ut

  – Det ryker noen store kanoner her nå. Emil Iversen er ute, Sindre Bjørnestad Skar er også ute., sier Torgeir Bjørn. Fredrik Riseth vant det siste kvartfinaleheatet, like bak fulgte Richard Jouve. Thomas Helland Larsen gikk videre på tid. Det samme gjelder Finn-Hågen Krogh.

  Langrennsåpning Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Dårlig start for Halfvarsson

  Calle Halfvarsson viste svake takter under den svenske langrennsåpningen. Han åpnet sesongen med 13.-plass på 15 kilometer fri i Gällivare. Jens Burman vant løpet, og ned til Halfvarsson skilte det nesten halvannet minutt.

  – Han ser sliten ut, sa SVTs ekspertkommentator Anders Blomqvist.

  VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal