Hopp til innhold

Mannen bak verdensrankingen

Hvor ligger Magnus Carlsen på den offisielle verdensrankingen? Det er vel ikke så mange som bryr seg om det. Det store spørsmålet som stilles nå om dagen er; Hvor ligger han på den uoffisielle verdensrankingen?

Verdensrankingen

Den enkleste måte å finne ut dette på, er selvsagt å slå opp på den uoffisielle verdensrankingen. Der står det. Om det så er kun kort tid siden Carlsen er ferdig med sitt siste parti, så er listen alltid oppdatert.

Hans Arild Runde

Hans Arild Runde-Mannen bak verdensrankingen

Foto: Privat

Grunnen til at den er det, heter Hans Arild Runde. En Sunnmøring bosatt i Oslo har dette som hobby. Og fortelle verden hvem som til en hver tid er best til å spille sjakk.

Verdenssjakkforbundet FIDE kommer med sin offisielle liste en gang i kvartalet, den neste kommer 1.otober. Det er klart at det blir lenge å vente. Lenge har folk moret seg med å regne ut ratingen til sin favorittspiller for å kunne skryte av en plassering. Problemet har vært at man kun har konsentrert seg om en spiller. Dette ville Hans Arild Runde gjøre noe med.

- Dette ble feil, da de ikke regnet ut hvordan de andre spillerne hadde spilt. For å få dette riktig så begynte jeg, etter flere oppfordringer, og regne på alle toppspillerne, slik at man kan vite hva som er den virkelige uoffisielle ratingen.

Den uoffisielle verdensrankingen (ekstern lenke)

Merker Carlseneffekten

Runde begynte med listen i fjor høst. Som et lite eksperiment la han ut tallene på et forum på nette. Så tok det av! En samlet sjakkverden følger nå nøye med lista, og han blir referert til av alle de store sjakksidene på nettet.

-Sidene er godt besøkt og det merkes godt når Magnus Carlsen spiller turnering. Gjør han det bra kan det være så mye som 17 000 treff på en dag.

Lista holder oversikt over alle spillere over 2700 i rating, i dag er det 31.

Imponert over Rundes tiltak? Legg inn dine kommentarer på sjakkforumet!

Selve oppdateringen tar ikke så lang tid, der verste er å få med seg alle turneringene de spiller.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har skapt stor interesse for den uoffisielle verdensrankingen i sjakk.

Foto: Daniel Sannum Lauten / AFP

-Det har hendt at spillere har deltatt i lokale mesterskap i Pakistan. Sånt er ikke lett å få med seg. Heldigvis har folk etter hvert blitt veldig flinke til å tipse meg, men den kan jo hende jeg går glipp av noe. Men turneringsplanen for de aller beste er det greit å holde orden på.

Blir ikke rik

På spørsmål om det er noe fortjeneste å hente på dette, ler sunnmøringen hjertelig.

-Dette gjør jeg fordi jeg synes det er morsomt. Det er ikke så mye penger i sjakk, selv de store nyhetssidene sliter med å få det til å gå rundt. Det er nok ikke det store inntektspotensialet her. Dette er og blir en hobby.

Magnus Carlsen er eneste nordmann på lista, og Runde tror det kan ta tid før det kommer inn flere.

-Det blir spennende å følge utviklingen til Jon Ludvig Hammer, men det tar nok en stund før han er oppe på 2700. Bortsett fra Magnus har jeg ingen favoritter på lista.

Hør intervju med Hans Arild Runde!

Siste nytt

 • Kveldens utforrenn for menn i Beaver Creek er avlyst

  Mye vind og snø gjør at kveldens utforrenn i verdenscupen for menn i amerikanske Beaver Creek er avlyst.

  Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) skriver i en pressemelding at rennet vil gå lørdag.

  Disse utøverne skulle kjørt for Norge fredag kveld:

  Adrian Smiseth Sejersted, Henrik Røa, Markus Nordgård Fossland og Aleksander Aamodt Kilde.

  Kilde vant sesongens første utforrenn i canadiske Lake Louise sist helg. Fredagens avlysning kan være godt nytt for Kilde, som får en ekstra dag å komme seg på. Han har slitt med en forkjølelse de siste dagene.

  Søndag er det super-G på programmet i USA.

  (©NTB)

  Canada World Cup Skiing
  Foto: Frank Gunn / AP
 • Westvold Hansen sterkest i verdenscupåpningen

  Gyda Westvold Hansen forsvarte ledelsen fra hopprennet og tok en ny verdenscuptriumf. Hun fulgte dermed opp sin kombinertdominans fra forrige sesong.

  Ingen klarte å utfordrere verdensmesteren. Westvold Hansen gikk ut 12 sekunder foran italienske Annika Sieff. I mål hadde nordmannen fått en luke på 1.11 minutter.

  – Westervold Hansen viser at hun er verdens beste kvinnelig kombinertløper, sier NRKs kommentator Jann Post.

  – Jeg prøvde å holde luka og dra fra litt i starten. Også kjentes kroppen ut som den var i god form, så da fortsatte jeg, sa Westvold Hansen etter målgang.

  Ida Marie Hagen ble nest best av de norske. Hagen viste sterke langrennsprestasjoner og gikk seg opp til en 5.-plass fra en 10.-plass.

  Slik gikk de med de andre norske kvinnene:

  17) Marte Leinan Lunde, 23) Mille Marie Hagen, 25) Thea Øihaugen.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Spansk tennisspiller tatt i doping – suspendert i to måneder

  Den spanske tennisspilleren Fernando Verdasco har testet positivt for det forbudte stoffet metylfenidat og er utestengt i to måneder.

  Det skriver Den internasjonale etiske komité i tennis (ITIA) på sitt nettsted.

  Verdasco testet positivt for stoffet i en dopingkontroll under ATP Challenger-turneringen i Rio de Janeiro, som fant sted i februar.

  Virkestoffer brukes blant annet til å behandle ADHD. Verdasco sier han brukte stoffet nettopp til å behandle ADHD, men at han glemte å søke om fritak.

  – Spilleren godtok en foreløpig suspensjon etter å ha blitt varslet om anklagene. Den to måneder lange suspensjonen begynte fra datoen for spillerens frivillige midlertidige suspensjon og vil utløpe søndag 8. januar 2023, skriver ITIA.

  Spanjolen er rangert som nummer 125 i verden. Verdasco nådde sin toppnotering i 2009 da han lå på 7.-plass på ATP-rankingen.

  Verdasco har vunnet sju ATP-titler i karrieren.

  (NTB)

  Doping Verdasco Ban Tennis
  Foto: Darko Vojinovic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste