Hopp til innhold

Finn Christian Jagge bisatt: – Han satte standarden og etablerte kulturen

NORDSTRAND KIRKE (NRK): Flere av norsk idretts største navn var til stede for å ta et siste farvel da Finn Christian Jagge ble bisatt i Nordstrand kirke.

Finn Christian Jagge bisettes i Nordstrand kirke i Oslo

Finn Christian Jagge bisettes i Nordstrand kirke.

Finn Christian Jagge bisettes

Blomster og kranser ved båren til Finn Christian Jagge før bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Finn Christian Jagge bisettes

Aksel Lund Svindal

Anette Bøe ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge

Anette Bøe ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge

Ole Kristian Furuseth var en nær venn av Jagge

Ole Kristian Furuseth var en nær venn av Jagge

Finn Christian Jagge bisettes

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Tidligere generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ankommer bisettelsen av Finn Christian Jagge i Nordstrand kirke i Oslo.

Inge Andersen

Kjetil Jansrud er på plass for å minnes Finn Christian Jagge.

Kjetil Jansrud

Finn Christian Jagge bisettes

Ted Skattum (til høyre) og Johann Olav Koss ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge i Nordstrand kirke i Oslo.

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

For tretten dager siden kom den tragiske beskjeden om at Finn Christian Jagge hadde gått bort, bare 54 år gammel. Dødsårsaken var tarmslyng med komplikasjoner.

Tirsdag ble Jagge bisatt i Nordstrand kirke. Flere av Jagges tidligere idrettskollegaer og venner er blant dem som er samlet for å ta farvel med den folkekjære alpinisten. Blant dem som er til stede er Ole Kristian Furuseth, Hans Petter Buraas, Tom Stiansen, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Johann Olav Koss.

Trine Rein åpnet bisettelsen med å synge Meat Loaf-sangen «I'd do anything for love», mens forrettende prest Kåre Skråmestø fortalte om hvordan den siste tiden hadde foregått. Jagge havnet i koma tidlig i juni, men ble bedre og ble skrevet ut av sykehuset 26. juni. Så kom nye komplikasjoner og Jagge gikk bort den 8. juli, fortalte presten.

Trine Rein var solist under bisettelsen i Nordstrand kirke

Trine Rein var solist under bisettelsen i Nordstrand kirke.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Skipresident Erik Røste holdt minnetale i kirken, hvor han kalte Finn Christian Jagge en hedersmann. Røste hadde også med en hilsen fra FIS som kalte ham en pioner.

– Finken ga seg ikke på tørre møkka. Han var en stayer, han ga seg aldri. Derfor ble han så god. Han var med og la grunnlaget for det som det ble oppskriften for norsk toppidrett. Allsidig trening, hardt arbeid og godt vennskap. Han satte standarden og etablerte kulturen som ble Attacking Vikings, mintes Erik Røste.

Erik Røste leser opp fra minnebuketten til Norges Skiforbund

Erik Røste holdt minnetale, før han leste opp fra minnebuketten til Norges Skiforbund.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Bisettelsen ble avsluttet med at Rein sang en versjon av Twisted Sisters-låten «We're not gonna take it».

– Mange minner kommer opp

Alpinfamilien var samlet mandag for å ta farvel og minnes Jagge. Lasse Kjus forteller om en god opplevelse og en stor sorg etter vennen.

– Alle fikk delt gode minner og gode historier om Finn Christian og hva han har betydd for oss. Det var utrolig fint å minnes han på den måten. Det er vanskelig å si noe voldsomt mye her i dag. Jeg har mistet en venn altfor tidlig. Det er veldig brutalt, sier Kjus etter bisettelsen.

Lasse Kjus

Lasse Kjus sier at vennen gikk bort altfor tidlig.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Kjetil André Aamodt var også lagkamerat med Jagge i mange år. Han sier det var en fin og verdig seremoni i kirken.

– Det var en veldig fin seremoni. Det var en veldig sterk tale fra datteren. Det var tøft å se Ole Kristian Furuseth bære ham ut av kirken. Mange minner kommer opp i hodet. Vi var på guttetur gjennom femten år i alpinløypene. Det er årene som har formet oss som gutter og menn, man får et ekstra sterkt bånd, forteller Aamodt.

Hans Petter Buraas tok OL-gull i slalåm seks år etter Finken. De to har vært nære venner helt fram til Jagges død.

– Han betydde veldig mye for meg, han var en rollefigur. Han var den vi virkelig så opp til. Han ble en fadder for meg da jeg kom inn på laget. Ga meg mange gode råd som jeg har vært kjempetakknemlig for.

– Den gode latteren han hadde, den sitter i kroppen enda. Han hadde alltid en latter som var helt rå å høre på, fortsetter Buraas.

Også Kjetil Jansrud var med på alpinsamlingen dagen før bisettelsen. Han ble inspirert av historiene om Finken og minnes ham som en veldig god og hyggelig person.

– Jeg var litt for ung til å være på landslag med Finn Christian, men vi har fått en ærefull arv i å opprettholde som vi prøver å gjøre hver eneste dag. Det var fint å høre om da han var ung og virkelig dro i gang det vi kaller Attacking Vikings i dag, og det vi står for, sier Jansrud.

Tok OL-gull

«Finken» huskes som en av Norges beste alpinister. Han var aktiv i verdenscupen fra 1986 og frem til 2000. Gjennom karrieren tok han syv verdenscupseire i slalåm, samt en gullmedalje fra OL i Albertville i 1992.

– Da alpinsporten var litt nede var han den som holdt skuta flytende. Han var vårt håp og holdt ting gående, sier Aamodt etter bisettelsen.

Kjetil André Aamodt

Kjetil André Aamodt sa at mange minner dukket opp underveis i bisettelsen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Nettopp OL-gullet fra Frankrike står igjen som høydepunktet fra hans aktive karriere.

Jagge som før slalåmrennet kun stod med én verdenscupseier overrasket alle og slo det italienske fenomenet Alberto Tomba. Nordmannen kjørte en gnistrende første omgang og holdt unna for italieneren som måtte ta til takke med sølvet.

– Vi høster fortsatt frukter av det han gjorde. han var en viktig brikke midt i historien fra Stein Eriksen fram til Svindal, Jansrud og Kristoffersen, sier Norges mestvinnende alpinist.

– Hva kommer du til å savne?

–Han var en lagspiller som alltid skapte god stemning, sier Aamodt.

Sportsnyheter

Messi passerte ellevill Maradona-statistikk: – Det er fotballens trollmann

Jubileum, scoring og passering av legende var noen av nøkkelordene i det som ble en festaften for Lionel Messi. Argentina er klare for VM-kvartfinale etter 2-1-seier over Australia.

Siste nytt

 • Zuccarello-assist hjalp Wild til straffeseier

  Mats Zuccarello slo pasningen som førte til målet som ga Minnesota Wild forlengning i 5-4-seieren over Anaheim Ducks i NHL. Avgjørelsen falt på straffeslag.

  I alt står nordmannen med 23 målpoeng på like mange kamper, melder NTB.

  Mats Zuccarello for Minnesota Wild
  Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
 • Hovland briljerer – i soleklar ledelse

  Viktor Hovland imponerte stort på tredje dag av Hero World Challenge i Bahamas.

  Hovland ledet turneringen før lørdagens spill og fulgte opp på mesterlig vis med flere elleville runder og hele ti birdier.

  – Jeg har aldri sett ham bedre. I dag har alt gått, sa Discovery-kommentator Henrik Bjørnstad.

  – Det er så rått det han viser nå. Det er nesten så jeg drømmer, fortsatte Discovery-kommentator Per Haugsrud.

  Med ti birdier og to bogey gikk Hovland en runde på åtte slag under par. Nordmannen ligger 13 slag under par, etterfulgt av amerikanske Scottie Scheffler med tre slag bak.

  Hovland går med det inn i turneringens siste dag med en komfortabel ledelse og kan gjenta fjorårets seier i turneringen.

  Hero World Challenge arrangeres av golflegenden Tiger Woods, med 20 deltakere.

  Hovland
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP
 • Pelé fra sykesenga: – Tusen takk for alt

  Fotballegenden Pelé har i lengre tid slitt med kreftsykdom og ligger nå på pallitativ avdeling og får lindrende behandling på sykehus i Sao Paolo.

  I et innlegg på Instagram lørdag kveld kommer han med en oppdatering.

  «Mine venner, jeg vil holde alle rolige og positive. Jeg er sterk, med mye håp og følger behandlingen min som vanlig. Jeg vil takke hele lege- og sykepleieteamet for all omsorg jeg har fått,» skriver han i innlegget.

  Han skriver videre at han har stor tro på Gud og at alle kjærlige budskap han har mottatt holder han full av energi, og ikke minst å se Brasil i verdensmesterskapet.

  – Tusen takk for alt, avslutter han.

  Pele VM
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste