Hopp til innhold

Finn Christian Jagge bisatt: – Han satte standarden og etablerte kulturen

NORDSTRAND KIRKE (NRK): Flere av norsk idretts største navn var til stede for å ta et siste farvel da Finn Christian Jagge ble bisatt i Nordstrand kirke.

Finn Christian Jagge bisettes i Nordstrand kirke i Oslo

Finn Christian Jagge bisettes i Nordstrand kirke.

Finn Christian Jagge bisettes

Blomster og kranser ved båren til Finn Christian Jagge før bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Finn Christian Jagge bisettes

Aksel Lund Svindal

Anette Bøe ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge

Anette Bøe ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge

Ole Kristian Furuseth var en nær venn av Jagge

Ole Kristian Furuseth var en nær venn av Jagge

Finn Christian Jagge bisettes

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Tidligere generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ankommer bisettelsen av Finn Christian Jagge i Nordstrand kirke i Oslo.

Inge Andersen

Kjetil Jansrud er på plass for å minnes Finn Christian Jagge.

Kjetil Jansrud

Finn Christian Jagge bisettes

Ted Skattum (til høyre) og Johann Olav Koss ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge i Nordstrand kirke i Oslo.

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

For tretten dager siden kom den tragiske beskjeden om at Finn Christian Jagge hadde gått bort, bare 54 år gammel. Dødsårsaken var tarmslyng med komplikasjoner.

Tirsdag ble Jagge bisatt i Nordstrand kirke. Flere av Jagges tidligere idrettskollegaer og venner er blant dem som er samlet for å ta farvel med den folkekjære alpinisten. Blant dem som er til stede er Ole Kristian Furuseth, Hans Petter Buraas, Tom Stiansen, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Johann Olav Koss.

Trine Rein åpnet bisettelsen med å synge Meat Loaf-sangen «I'd do anything for love», mens forrettende prest Kåre Skråmestø fortalte om hvordan den siste tiden hadde foregått. Jagge havnet i koma tidlig i juni, men ble bedre og ble skrevet ut av sykehuset 26. juni. Så kom nye komplikasjoner og Jagge gikk bort den 8. juli, fortalte presten.

Trine Rein var solist under bisettelsen i Nordstrand kirke

Trine Rein var solist under bisettelsen i Nordstrand kirke.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Skipresident Erik Røste holdt minnetale i kirken, hvor han kalte Finn Christian Jagge en hedersmann. Røste hadde også med en hilsen fra FIS som kalte ham en pioner.

– Finken ga seg ikke på tørre møkka. Han var en stayer, han ga seg aldri. Derfor ble han så god. Han var med og la grunnlaget for det som det ble oppskriften for norsk toppidrett. Allsidig trening, hardt arbeid og godt vennskap. Han satte standarden og etablerte kulturen som ble Attacking Vikings, mintes Erik Røste.

Erik Røste leser opp fra minnebuketten til Norges Skiforbund

Erik Røste holdt minnetale, før han leste opp fra minnebuketten til Norges Skiforbund.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Bisettelsen ble avsluttet med at Rein sang en versjon av Twisted Sisters-låten «We're not gonna take it».

– Mange minner kommer opp

Alpinfamilien var samlet mandag for å ta farvel og minnes Jagge. Lasse Kjus forteller om en god opplevelse og en stor sorg etter vennen.

– Alle fikk delt gode minner og gode historier om Finn Christian og hva han har betydd for oss. Det var utrolig fint å minnes han på den måten. Det er vanskelig å si noe voldsomt mye her i dag. Jeg har mistet en venn altfor tidlig. Det er veldig brutalt, sier Kjus etter bisettelsen.

Lasse Kjus

Lasse Kjus sier at vennen gikk bort altfor tidlig.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Kjetil André Aamodt var også lagkamerat med Jagge i mange år. Han sier det var en fin og verdig seremoni i kirken.

– Det var en veldig fin seremoni. Det var en veldig sterk tale fra datteren. Det var tøft å se Ole Kristian Furuseth bære ham ut av kirken. Mange minner kommer opp i hodet. Vi var på guttetur gjennom femten år i alpinløypene. Det er årene som har formet oss som gutter og menn, man får et ekstra sterkt bånd, forteller Aamodt.

Hans Petter Buraas tok OL-gull i slalåm seks år etter Finken. De to har vært nære venner helt fram til Jagges død.

– Han betydde veldig mye for meg, han var en rollefigur. Han var den vi virkelig så opp til. Han ble en fadder for meg da jeg kom inn på laget. Ga meg mange gode råd som jeg har vært kjempetakknemlig for.

– Den gode latteren han hadde, den sitter i kroppen enda. Han hadde alltid en latter som var helt rå å høre på, fortsetter Buraas.

Også Kjetil Jansrud var med på alpinsamlingen dagen før bisettelsen. Han ble inspirert av historiene om Finken og minnes ham som en veldig god og hyggelig person.

– Jeg var litt for ung til å være på landslag med Finn Christian, men vi har fått en ærefull arv i å opprettholde som vi prøver å gjøre hver eneste dag. Det var fint å høre om da han var ung og virkelig dro i gang det vi kaller Attacking Vikings i dag, og det vi står for, sier Jansrud.

Tok OL-gull

«Finken» huskes som en av Norges beste alpinister. Han var aktiv i verdenscupen fra 1986 og frem til 2000. Gjennom karrieren tok han syv verdenscupseire i slalåm, samt en gullmedalje fra OL i Albertville i 1992.

– Da alpinsporten var litt nede var han den som holdt skuta flytende. Han var vårt håp og holdt ting gående, sier Aamodt etter bisettelsen.

Kjetil André Aamodt

Kjetil André Aamodt sa at mange minner dukket opp underveis i bisettelsen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Nettopp OL-gullet fra Frankrike står igjen som høydepunktet fra hans aktive karriere.

Jagge som før slalåmrennet kun stod med én verdenscupseier overrasket alle og slo det italienske fenomenet Alberto Tomba. Nordmannen kjørte en gnistrende første omgang og holdt unna for italieneren som måtte ta til takke med sølvet.

– Vi høster fortsatt frukter av det han gjorde. han var en viktig brikke midt i historien fra Stein Eriksen fram til Svindal, Jansrud og Kristoffersen, sier Norges mestvinnende alpinist.

– Hva kommer du til å savne?

–Han var en lagspiller som alltid skapte god stemning, sier Aamodt.

Siste nytt

  • Bortesupportere utestenges fra risikofylte kamper i Frankrike

    Den franske fotballigaen har bestemt at bortesupportere heretter ikke får være til stede på kamper som regnes som risikofylte knyttet til vold.

    Nylig ble en Nantes-supporter drept utenfor stadion i forkant av kampen mot Nice. I etterkant ba idrettsminister Amelie Oduea-Castera om at det måtte tas grep.

    Nå har hun fått viljen sin. Franske fotballklubber har blitt enige om å utestenge bortesupportere fra det mest risikofylte kampene. Det betyr at Reims har måttet gi sine fans beskjed om ikke å reise til Nice i helgen.

    «Reims har stoppet salget av billetter i borteseksjonen og tilbakebetaler personer som allerede har kjøpt billett», heter det i uttalelsen.

    Lyon-fans måtte se onsdagens kamp mot Marseille på TV. Den kampen skulle opprinnelig spilles i oktober, men ble utsatt da daværende Lyon-manager Fabio Gross ble skadd etter at Marseille-supportere kastet steiner mot spillerbussen.

    Beslutningen om å stoppe bortefans i risikofylte kamper har fått kritikk. Marseille-supporterne hadde onsdag et banner der det sto «forbudt å reise i frihetens land. I dag, mer enn noensinne. Frihet for ultras».

    Ultras er en betegnelse på en gruppe hardbarkede supportere av et lag.

    (NTB)

    UBaO6mrS6dE
    Foto: AP
  • Amerikansk investeringsselskap kjøpte seg opp i Paris Saint-Germain

    Det amerikanske investeringsselskapet Arctos Partners har kjøpt en minoritetsandel i den Qatar-eide franske fotballklubben PSG.

    Qatar Sports Investments ble eneeier i Paris-klubben for mer enn ti år siden. Siden den gang har det blitt ni Ligue 1-titler. Nå kommer nye koster inn på eiersiden.

    Investeringsselskapet Arctos har allerede eierposter i mer enn 20 profesjonelle idrettsorganisasjoner rundt om i verden.

    – Investeringen fra Arctos skal brukes til å øke PSGs virksomhet og også støtte klubbens strategiske eiendomsinitiativer, inkludert knyttet til stadionet vårt og de fremtidige utviklingsfasene til PSGs verdensledende treningssenter i Paris-forstaden Poissy,» heter det i en uttalelse.

    «Arctos vil også tilby strategiske tjenester, ekspertise og innsikt rettet mot å hjelpe klubben med å nå sine ambisjoner», står det videre.

    PSG opplyser at de nye eierne ikke kommer til å få noen innflytelse på sportslige anliggender som spillersalg og spillerkjøp.

    Til tross for enorm suksess i Frankrike har ikke PSG klart å vinne Champions League.

    Styreleder Nasser al-Khelaifi beskriver oppkjøpet som «en viktig milepæl i Paris Saint-Germains historie».

    (NTB)

    3V7DdFpxqCc
    Foto: AFP
  • Mol og Sørum herjet med svenskene – kjemper om ti millioner

    Anders Mol og Christian Sørum lekte seg tidvis med det svenske vidunderparet David Åhman og Jonatan Hellvig i verdenstourfinalen i sandvolleyball torsdag.

    Mol og Sørum vant 2-0 i strake sett ette to ganger 21-16.

    Den norske superduoen viste innledningsvis spill i verdensklasse og var helt overlegne i det første settet. Der ledet de 10-7, 13-8, 15-10 og 18-12, før det til slutt endte med 21-16.

    Oppgjørene mellom Norge og Sverige kan bli legendariske i flere år framover. Lagene hadde møtt hverandre seks ganger før torsdagens oppgjør i Doha, Qatar. Første gang de møttes var i EM-semifinalen i München i 2022. Da sjokkerte de unge svenskene med seier, og Mol og Sørum måtte nøye seg med bronsefinale. Den vant de.

    Fredag er det kvartfinaler i Doha. Bronsefinaler og finaler går lørdag. Til sammen skal det deles ut 10 millioner kroner til de ti lagene som deltar i tourfinalen i Qatar. En god del av denne summen deles ut til vinnerlaget, og det kan bli norsk. (NTB)

    EM Sandvolley München 2022
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal