Finn Christian Jagge bisatt: – Han satte standarden og etablerte kulturen

NORDSTRAND KIRKE (NRK): Flere av norsk idretts største navn var til stede for å ta et siste farvel da Finn Christian Jagge ble bisatt i Nordstrand kirke.

Finn Christian Jagge bisettes i Nordstrand kirke i Oslo

Finn Christian Jagge bisettes i Nordstrand kirke.

Finn Christian Jagge bisettes

Blomster og kranser ved båren til Finn Christian Jagge før bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Finn Christian Jagge bisettes

Aksel Lund Svindal

Anette Bøe ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge

Anette Bøe ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge

Ole Kristian Furuseth var en nær venn av Jagge

Ole Kristian Furuseth var en nær venn av Jagge

Finn Christian Jagge bisettes

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Tidligere generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ankommer bisettelsen av Finn Christian Jagge i Nordstrand kirke i Oslo.

Inge Andersen

Kjetil Jansrud er på plass for å minnes Finn Christian Jagge.

Kjetil Jansrud

Finn Christian Jagge bisettes

Ted Skattum (til høyre) og Johann Olav Koss ankommer bisettelsen til Finn Christian Jagge i Nordstrand kirke i Oslo.

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

Skipresident Erik Røste ved båren til Finn Christian Jagge under bisettelsen i Nordstrand kirke i Oslo.

For tretten dager siden kom den tragiske beskjeden om at Finn Christian Jagge hadde gått bort, bare 54 år gammel. Dødsårsaken var tarmslyng med komplikasjoner.

Tirsdag ble Jagge bisatt i Nordstrand kirke. Flere av Jagges tidligere idrettskollegaer og venner er blant dem som er samlet for å ta farvel med den folkekjære alpinisten. Blant dem som er til stede er Ole Kristian Furuseth, Hans Petter Buraas, Tom Stiansen, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Johann Olav Koss.

Trine Rein åpnet bisettelsen med å synge Meat Loaf-sangen «I'd do anything for love», mens forrettende prest Kåre Skråmestø fortalte om hvordan den siste tiden hadde foregått. Jagge havnet i koma tidlig i juni, men ble bedre og ble skrevet ut av sykehuset 26. juni. Så kom nye komplikasjoner og Jagge gikk bort den 8. juli, fortalte presten.

Trine Rein var solist under bisettelsen i Nordstrand kirke

Trine Rein var solist under bisettelsen i Nordstrand kirke.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Skipresident Erik Røste holdt minnetale i kirken, hvor han kalte Finn Christian Jagge en hedersmann. Røste hadde også med en hilsen fra FIS som kalte ham en pioner.

– Finken ga seg ikke på tørre møkka. Han var en stayer, han ga seg aldri. Derfor ble han så god. Han var med og la grunnlaget for det som det ble oppskriften for norsk toppidrett. Allsidig trening, hardt arbeid og godt vennskap. Han satte standarden og etablerte kulturen som ble Attacking Vikings, mintes Erik Røste.

Erik Røste leser opp fra minnebuketten til Norges Skiforbund

Erik Røste holdt minnetale, før han leste opp fra minnebuketten til Norges Skiforbund.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Bisettelsen ble avsluttet med at Rein sang en versjon av Twisted Sisters-låten «We're not gonna take it».

– Mange minner kommer opp

Alpinfamilien var samlet mandag for å ta farvel og minnes Jagge. Lasse Kjus forteller om en god opplevelse og en stor sorg etter vennen.

– Alle fikk delt gode minner og gode historier om Finn Christian og hva han har betydd for oss. Det var utrolig fint å minnes han på den måten. Det er vanskelig å si noe voldsomt mye her i dag. Jeg har mistet en venn altfor tidlig. Det er veldig brutalt, sier Kjus etter bisettelsen.

Lasse Kjus

Lasse Kjus sier at vennen gikk bort altfor tidlig.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Kjetil André Aamodt var også lagkamerat med Jagge i mange år. Han sier det var en fin og verdig seremoni i kirken.

– Det var en veldig fin seremoni. Det var en veldig sterk tale fra datteren. Det var tøft å se Ole Kristian Furuseth bære ham ut av kirken. Mange minner kommer opp i hodet. Vi var på guttetur gjennom femten år i alpinløypene. Det er årene som har formet oss som gutter og menn, man får et ekstra sterkt bånd, forteller Aamodt.

Hans Petter Buraas tok OL-gull i slalåm seks år etter Finken. De to har vært nære venner helt fram til Jagges død.

– Han betydde veldig mye for meg, han var en rollefigur. Han var den vi virkelig så opp til. Han ble en fadder for meg da jeg kom inn på laget. Ga meg mange gode råd som jeg har vært kjempetakknemlig for.

– Den gode latteren han hadde, den sitter i kroppen enda. Han hadde alltid en latter som var helt rå å høre på, fortsetter Buraas.

Også Kjetil Jansrud var med på alpinsamlingen dagen før bisettelsen. Han ble inspirert av historiene om Finken og minnes ham som en veldig god og hyggelig person.

– Jeg var litt for ung til å være på landslag med Finn Christian, men vi har fått en ærefull arv i å opprettholde som vi prøver å gjøre hver eneste dag. Det var fint å høre om da han var ung og virkelig dro i gang det vi kaller Attacking Vikings i dag, og det vi står for, sier Jansrud.

Tok OL-gull

«Finken» huskes som en av Norges beste alpinister. Han var aktiv i verdenscupen fra 1986 og frem til 2000. Gjennom karrieren tok han syv verdenscupseire i slalåm, samt en gullmedalje fra OL i Albertville i 1992.

– Da alpinsporten var litt nede var han den som holdt skuta flytende. Han var vårt håp og holdt ting gående, sier Aamodt etter bisettelsen.

Kjetil André Aamodt

Kjetil André Aamodt sa at mange minner dukket opp underveis i bisettelsen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Nettopp OL-gullet fra Frankrike står igjen som høydepunktet fra hans aktive karriere.

Jagge som før slalåmrennet kun stod med én verdenscupseier overrasket alle og slo det italienske fenomenet Alberto Tomba. Nordmannen kjørte en gnistrende første omgang og holdt unna for italieneren som måtte ta til takke med sølvet.

– Vi høster fortsatt frukter av det han gjorde. han var en viktig brikke midt i historien fra Stein Eriksen fram til Svindal, Jansrud og Kristoffersen, sier Norges mestvinnende alpinist.

– Hva kommer du til å savne?

–Han var en lagspiller som alltid skapte god stemning, sier Aamodt.

Siste nytt

 • Haavi-forfall til landskampar

  Emilie Haavi har meldt forfall til VM-kvalifiseringskampane mot Polen og Belgia, melder NFF. Ho måtte ut med hamstringsskade like før pause i LSKs kamp mot Stabæk i helga.

  – Sesongen er nok over for min del, seier Haavi til Romerikes Blad.

  Linköpings Heidi Ellingsen er teken ut som ny kvinne i troppen.

  Norge møter Polen borte torsdag og Belgia heime tysdag i neste veke.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Casper Ruud nummer 9 i verda

  Tennishåpet Casper Ruud (22) klatrar ein plass på den ferske ATP-rankingen og er framleis i posisjon til å kome med i tourfinalen i Torino i midten av november.

  Nordmannen er på same poengsum som på førre ranking, men klatrar likevel eitt hakk til 9.-plassen. Det skuldast at den sveitsiske veteranen Roger Federer mister 480 poeng og fell til 11.-plass.

  9.-plassen er Casper Ruuds beste så langt i karrieren. Han ligg 200 poeng bak austerrikaren Dominic Thiem og 237 poeng framfor Hubert Hurkacz frå Polen.

  Nettopp Hurkacz kan bli Ruuds argaste konkurrent om ein plass i finalen. Per nå er begge akkurat inne blant dei åtte som får spele der.

  Ruuds neste turnering går i Wien i neste veke. Han blei nyleg slått ut i åttedelsfinalen i Masters 1000-turneringa i Indian Wells.

  Casper Ruud
  Foto: Sean M. Haffey / AFP
 • Hovland med sterk innspurt

  Viktor Hovland avslutta golfturneringa i Las Vegas med fem slag under par. Det gav 18 under par totalt, og ein 18.-plass i turneringa.

  Hovland trøbla i opninga, og fekk bogey på det første holet. Men etter tre birdiar låg han likevel to under par halvvegs i runden.

  Ny bogey følgde på hol 11, men avslutninga var sterk: Fire birdiar på dei siste sju hola, minus 13 samanlagt, og to slag unna ei topp 10-plassering.

  Nordmannen leverte ein sterk opningsrunde torsdag, med sju under par. Fredag gjekk han på minus fire, laurdag på minus to.

  Den nordirske veteranen Rory McIlroy vann turneringa med 25 slag under par, eitt betre enn Collin Morikawa. Det var McIlroys 20. siger på PGA-touren.

  Viktor Hovland
  Foto: Christian Petersen / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal