Hopp til innhold

Mang slags kjærlighet

Verdens største stjerne i verdens største sport i øyeblikket er fra Norge. Men det er ikke dét som er det virkelig gledelige for norsk fotball.

jIIMzvihY9M

FEST: Lillestrøm så ut til å gå på nok et nederlag, men Gjermund Åsen og Akor Jerome Adams sørget for 4-3-fest i den koronautsatte kampen mot Strømsgodset.

Foto: Beate Oma Dahle / N

Det føles mest av alt som om et hvilket som helst av de åtte kvartfinalelagene i Mesterligaen kunne vunnet hele turneringen. Hadde de bare hatt Erling Braut Haaland på laget. Det er det kun Manchester City som har. Og derfor er det nå mye som tyder på at de endelig vinner verdens mest ettertraktede trofé i klubbfotballen.

Endelig, fordi de har prøvd lenge. Inkludert én finaleopptreden, der de gikk på et bittert tap for Chelsea i 2021.

City har brukt en nær uendelighet med petroleumspenger fra Abu Dhabi på å få det til.

De har bare ikke klart å skaffe seg det 22-årige unikumet fra Bryne før til denne sesongen.

Den eneste ene

Det er han alt dreier seg om nå. Han som etter at han skåret fem mål mot Leipzig i forrige runde av Mesterligaen uttalte til amerikanske CBS tørt smilende konstaterte at «de har ikke hentet meg for å vinne Premier League».

Underforstått – det er bare én ting som gjelder. Mesterligaen.

Nå skal de møte Real Madrid i semifinalen. I en ren reprise fra fjoråret. Da ledet Manchester City med 5–3 sammenlagt til det gjensto 40 sekunder av spilletiden i returoppgjøret på Santiago Bernabéu. I løpet av halvannet minutt skåret Real to ganger og fikk kampen til ekstraomganger. Alle skjønte hvordan det måtte gå.

qoYRmO8slbw

Bayern München gjorde et ærlig forsøk, men Erling Braut Haaland slo tilbake etter å ha bommet på straffe.

Foto: Andreas Schaad / AP

Derfor har Abu Dhabi-eide Manchester City aldri vunnet Mesterligaen. Heller ikke Qatar-klubben PSG, som også har betalt fantasisummer for verdens på papiret beste spillere.

Det man ikke kan kjøpe

Real Madrid, på sin side, har vunnet den mest attraktive europacupen 14 ganger.

Det kalles «kultur».

Slikt samtlige vegger på Santiago Bernabéu er tapetsert med. Vi kunne også kalt det tradisjon.

Eller historie. Eller sjel. Alt slikt som ikke kan kjøpes for penger.

På samme måte som at ekte kjærlighet heller ikke kan det. I motsetning til verdens beste fotballspillere – på ekte.

Skjønnheten i det nære

Den påminnelsen var det nemlig også mulig å få denne onsdagskvelden, som norsk og glad i det som i hvert fall innimellom lever opp til salige Péles autosignatur «det vakre spillet».

Samme kveld som reprisen av fjorårets semifinale i Mesterligaen ble et faktum, ble det nemlig spilt en kamp som ikke bare minnet veldig om den i dramaturgi- den viste også hvor fin ekte kjærlighet kan være. Ikke i Hollywood-versjonen, slik vi ser den i Mesterligaen, men den man kan oppleve på en slitt benk hvilken som helst i en liten by et sted i Norge.

For eliteseriekampen mellom Lillestrøm og Strømsgodset hadde en spenningskurve man bare kan drømme om. Den der hjemmelaget leder komfortabel- ender med å ligge under- før de ender med å avgjøre i de aller siste overtidssekundene. I sola. På en nesten utsolgt stadion i stasjonsbyen på Romerike. Men det kunne like gjerne vært på Marienlyst i Drammen.

Eliteserien i fotball 2023: Lillestrøm - Strømsgodset

Lillestrøms Gjermund Åsen scoret 3-3-målet på Åråsen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tid for ømhet

For de virkelig store øyeblikkene kom før kampen, som ble utsatt fra seriestarten for halvannen uke siden på grunn av noe så nostalgisk Covid-utbrudd i Strømsgodset-troppen. Som endte i en diskusjon rundt om dette var nok til å utsette en etterlengtet seriepremiere. En diskusjon som på mange måter ble landet på Åråsen- og til de grader tatt videre.

For kampmaskoten Gullik kom med munnbind. Det samme gjorde ballguttene. Og da GodsetUnionen inntok bortetribunen, gjorde de det i hvite vernedrakter og med bannere hvor det sto «Lillestrøm legesenter» og «Covid-1907», som er året Strømsgodset ble stiftet.

Opptakten til kampen ble avsluttet med at Strømsgodset-trener Jørgen Isnes gikk for å si hei til en av de mest profilerte LSK-tilhengerne. Og ble møtt med albuehilsen.

Før naturgresset på Åråsen ble underlag for et oppgjør som hadde alt hva vi kan tørre å drømme om fra et norsk våroppgjør. Når det gjelder engasjement. Av spenning. Av giftig humor. Og ikke minst den udefinerbare følelsen av ekthet. Den av at det er dette vi egentlig er glad i. Uten at vi trenger å slutte å la oss fascinere av de lett utenomjordiske prestasjonene på enda bedre preparerte gressmatter på mye større og mer polerte arenaer i det store, mytiske Utlandet.

Følelser for fulle tribuner

Derfor treffer det hjertet. Selv uten å ha andre følelser for noen av lagene, å se kampen på Åråsen.

Som det gjør det å se tilskuertallene fra de to første serierundene i Eliteserien, som er de høyeste siden 2011. Kommende helg spiller Brann mot Vålerenga i Bergen, foran et utsolgt Stadion.

Men i går måtte de rødkledde i stedet lytte til den spontane jubelen på Karmøy, der klubbens tittelforsvarende kvinner høyst overraskende måtte avgi poeng mot hjemmelaget Avaldsnes, trent av John Arne Riise.

Riise, som de siste sesongene har fått føle fotballens intensitet på kroppen på en helt annen måte enn som Liverpool-spiller, er en av de få nordmenn som faktisk har vunnet Mesterligaen. Det skjedde i Istanbul i 2005 etter finaleseier mot AC Milan.

Nå får han snart se en annen. Når Erling Braut Haaland og hans Manchester City fort kan ende opp med å reise til Istanbul for å møte AC Milan i finalen.

Og vinne fotballens gjeveste trofé. På vegne av en annen stat. Ikke de norske hjertene.

Hvem som vinner semifinalen mellom europeisk fotballs to nåværende giganter, Manchester City og Real Madrid, avgjøres ellers 17.mai.

Eller for å gjøre det lettere å huske: Dagen etter fotballens virkelige festdag.

Siste nytt

  • Marerittrekken fortsetter for Stabæk

    Bob Bradley har fått alt annet enn en enkel start på comebacket som Stabæk-trener. Lørdag kveld ble det bare 1-1 borte mot tabelljumbo Aalesund i Eliteserien.

    Dermed står amerikaneren med ett tap og én uavgjort siden han tok over som Stabæk-trener. Stabæk fortsetter også nest nederst på eliteserietabellen, med fire poeng opp til trygg plass.

    Det var Aalesund som kom best ut fra startblokkene da Erlend Segberg banket vertene i ledelsen etter 16 minutter. Scoringen kom etter at Isak Pettersson måtte gi retur på et skudd fra Martin Ramsland, som Markus Karlsbakk plukket opp og sendte videre til målscorer Segberg.

    Vertene fikk imidlertid ikke med seg ledelsen inn til pause da Kaloyan Kostadinov fyrte av en kanonkule i krysset fra innenfor 16-meteren, rett før dommeren skulle blåse av omgangen.

    – Den satt, men jeg føler at vi starter litt tregt. Vi jobber oss opp, og så er vi bra i de siste 30 minuttene, konkluderte målscoreren overfor TV 2 i pausen.

    Etter hvilen fortsatte Stabæk å presse på, og etter om lag et kvarter var Fredrik Haugen bare et par centimeter unna å fullføre snuoperasjonen da han skjøt et frispark i stolpen. Dessverre for de tilreisende bortesupporterne ble også det nærmeste de kom et vinnermål.

    Aalesund fortsetter også helt i bunn av tabellen, fem poeng bak Stabæk, som har to kamper mindre spilt. (NTB)

    VXZkXbsauVw
    Foto: NTB
  • Vipers med ny klar seier

    Etter tapet i åpningsrunden har Vipers Kristiansand funnet seierstaktene igjen i mesterligaen håndball. Lørdag ble Zaglebie Lubin knust 33-20 i Polen.

    Vipers har vunnet turneringen tre år på rad, men tapte klart for Ikast i åpningen av høstens gruppespill. Forrige helg slo laget tilbake med 37-26 over forrige sesongs finalemotstander FTC Hungaria, og lørdag ble det ny utklassingsseier.

    Katrine Lunda slo an tonen med godt keeperspill, og framover tegnet Anna Vjakhireva og Mina Hesselberg seg hyppig på scoringslista. Vjakhireva ble lagets toppscorer med åtte mål.

    Med seieren klatret Vipers på tabellen, men er fortsatt bak Krim Ljubljana og Ikast som ennå ikke har avgitt poeng. (NTB)

    ZvSiQz4YA68
    Foto: NTB
  • Superløp av Fjeld Halvorsen

    Andreas Fjeld Halvorsen har vist enorm form den siste tiden. Lørdag fortsatte oppturen for 18-åringen, som hadde bursdag 14. september.

    Da løp han 1500 meter på Brandbu og satte personlig rekord med 3.40,33. Det skriver Norsk Friidrett på Twitter.

    Tiden er tidenes nest beste av en norsk 18-åring. Ikke overraskende er Jakob Ingebrigtsen historiens beste i denne aldersklassen. Han løp 3.30.16 som 18-åring.

    Fjeld Halvorsens tid er også årets nest beste i Europa i år i denne aldersklassen. Her er det bare nederlandske Niels Laros med 3.31,25 som har vært sterkere.

    Andreas Fjeld Halvorsen med ny pers 3:40,33 på 1500 meter på Brandbu i dag. Tiden er nest beste av en 18-åring igjennom alle tider i Norge og også nest best av en 18-åring i Europa i år. Kilde: Hans Jørgen Borgen på Facebook.

    SmyoiypcL40
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste