Hopp til innhold

Mang slags kjærlighet

Verdens største stjerne i verdens største sport i øyeblikket er fra Norge. Men det er ikke dét som er det virkelig gledelige for norsk fotball.

jIIMzvihY9M

FEST: Lillestrøm så ut til å gå på nok et nederlag, men Gjermund Åsen og Akor Jerome Adams sørget for 4-3-fest i den koronautsatte kampen mot Strømsgodset.

Foto: Beate Oma Dahle / N

Det føles mest av alt som om et hvilket som helst av de åtte kvartfinalelagene i Mesterligaen kunne vunnet hele turneringen. Hadde de bare hatt Erling Braut Haaland på laget. Det er det kun Manchester City som har. Og derfor er det nå mye som tyder på at de endelig vinner verdens mest ettertraktede trofé i klubbfotballen.

Endelig, fordi de har prøvd lenge. Inkludert én finaleopptreden, der de gikk på et bittert tap for Chelsea i 2021.

City har brukt en nær uendelighet med petroleumspenger fra Abu Dhabi på å få det til.

De har bare ikke klart å skaffe seg det 22-årige unikumet fra Bryne før til denne sesongen.

Den eneste ene

Det er han alt dreier seg om nå. Han som etter at han skåret fem mål mot Leipzig i forrige runde av Mesterligaen uttalte til amerikanske CBS tørt smilende konstaterte at «de har ikke hentet meg for å vinne Premier League».

Underforstått – det er bare én ting som gjelder. Mesterligaen.

Nå skal de møte Real Madrid i semifinalen. I en ren reprise fra fjoråret. Da ledet Manchester City med 5–3 sammenlagt til det gjensto 40 sekunder av spilletiden i returoppgjøret på Santiago Bernabéu. I løpet av halvannet minutt skåret Real to ganger og fikk kampen til ekstraomganger. Alle skjønte hvordan det måtte gå.

qoYRmO8slbw

Bayern München gjorde et ærlig forsøk, men Erling Braut Haaland slo tilbake etter å ha bommet på straffe.

Foto: Andreas Schaad / AP

Derfor har Abu Dhabi-eide Manchester City aldri vunnet Mesterligaen. Heller ikke Qatar-klubben PSG, som også har betalt fantasisummer for verdens på papiret beste spillere.

Det man ikke kan kjøpe

Real Madrid, på sin side, har vunnet den mest attraktive europacupen 14 ganger.

Det kalles «kultur».

Slikt samtlige vegger på Santiago Bernabéu er tapetsert med. Vi kunne også kalt det tradisjon.

Eller historie. Eller sjel. Alt slikt som ikke kan kjøpes for penger.

På samme måte som at ekte kjærlighet heller ikke kan det. I motsetning til verdens beste fotballspillere – på ekte.

Skjønnheten i det nære

Den påminnelsen var det nemlig også mulig å få denne onsdagskvelden, som norsk og glad i det som i hvert fall innimellom lever opp til salige Péles autosignatur «det vakre spillet».

Samme kveld som reprisen av fjorårets semifinale i Mesterligaen ble et faktum, ble det nemlig spilt en kamp som ikke bare minnet veldig om den i dramaturgi- den viste også hvor fin ekte kjærlighet kan være. Ikke i Hollywood-versjonen, slik vi ser den i Mesterligaen, men den man kan oppleve på en slitt benk hvilken som helst i en liten by et sted i Norge.

For eliteseriekampen mellom Lillestrøm og Strømsgodset hadde en spenningskurve man bare kan drømme om. Den der hjemmelaget leder komfortabel- ender med å ligge under- før de ender med å avgjøre i de aller siste overtidssekundene. I sola. På en nesten utsolgt stadion i stasjonsbyen på Romerike. Men det kunne like gjerne vært på Marienlyst i Drammen.

Eliteserien i fotball 2023: Lillestrøm - Strømsgodset

Lillestrøms Gjermund Åsen scoret 3-3-målet på Åråsen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tid for ømhet

For de virkelig store øyeblikkene kom før kampen, som ble utsatt fra seriestarten for halvannen uke siden på grunn av noe så nostalgisk Covid-utbrudd i Strømsgodset-troppen. Som endte i en diskusjon rundt om dette var nok til å utsette en etterlengtet seriepremiere. En diskusjon som på mange måter ble landet på Åråsen- og til de grader tatt videre.

For kampmaskoten Gullik kom med munnbind. Det samme gjorde ballguttene. Og da GodsetUnionen inntok bortetribunen, gjorde de det i hvite vernedrakter og med bannere hvor det sto «Lillestrøm legesenter» og «Covid-1907», som er året Strømsgodset ble stiftet.

Opptakten til kampen ble avsluttet med at Strømsgodset-trener Jørgen Isnes gikk for å si hei til en av de mest profilerte LSK-tilhengerne. Og ble møtt med albuehilsen.

Før naturgresset på Åråsen ble underlag for et oppgjør som hadde alt hva vi kan tørre å drømme om fra et norsk våroppgjør. Når det gjelder engasjement. Av spenning. Av giftig humor. Og ikke minst den udefinerbare følelsen av ekthet. Den av at det er dette vi egentlig er glad i. Uten at vi trenger å slutte å la oss fascinere av de lett utenomjordiske prestasjonene på enda bedre preparerte gressmatter på mye større og mer polerte arenaer i det store, mytiske Utlandet.

Følelser for fulle tribuner

Derfor treffer det hjertet. Selv uten å ha andre følelser for noen av lagene, å se kampen på Åråsen.

Som det gjør det å se tilskuertallene fra de to første serierundene i Eliteserien, som er de høyeste siden 2011. Kommende helg spiller Brann mot Vålerenga i Bergen, foran et utsolgt Stadion.

Men i går måtte de rødkledde i stedet lytte til den spontane jubelen på Karmøy, der klubbens tittelforsvarende kvinner høyst overraskende måtte avgi poeng mot hjemmelaget Avaldsnes, trent av John Arne Riise.

Riise, som de siste sesongene har fått føle fotballens intensitet på kroppen på en helt annen måte enn som Liverpool-spiller, er en av de få nordmenn som faktisk har vunnet Mesterligaen. Det skjedde i Istanbul i 2005 etter finaleseier mot AC Milan.

Nå får han snart se en annen. Når Erling Braut Haaland og hans Manchester City fort kan ende opp med å reise til Istanbul for å møte AC Milan i finalen.

Og vinne fotballens gjeveste trofé. På vegne av en annen stat. Ikke de norske hjertene.

Hvem som vinner semifinalen mellom europeisk fotballs to nåværende giganter, Manchester City og Real Madrid, avgjøres ellers 17.mai.

Eller for å gjøre det lettere å huske: Dagen etter fotballens virkelige festdag.

Siste nytt

  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal