Hopp til innhold

Mandelas barnebarns tale utløste skandalescener: «Gi dem bananer! Marokkanere er dyr»

Mandla Mandelas tale før åpningen av Det afrikanske nasjonsmesterskapet kastet bensin på bålet i den betente konflikten mellom Algerie og Marokko.

Mandla Mandela

POLITISKE BUDSKAP: Mandla Mandela uttrykte et ønske om et fritt Vest-Sahara og Palestina i talen under åpningsseremonien.

Foto: Weam Mostafa/BackpagePix Staff / Pa Photos

Marokko tok seg helt til semifinalen under VM i Qatar – men i det afrikanske nasjonsmesterskapet kom de seg ikke engang til flyplassen i nabolandet Algerie.

Kaoset startet sist uke. Under mesterskapets åpningsseremoni holdt Nelson Mandelas barnebarn, Mandla Mandela, en tale på nyåpnede Nelson Mandela Stadium.

Med blant andre Fifa-president Gianni Infantino på tribunen, kom Mandelas med budskap om å frigjøre både Palestina og Vest-Sahara.

Sistnevnte satte fyr på både publikum og de hjemmeværende marokkanerne.

– I hans ære, la oss ikke glemme den siste kolonien i Afrika: Vest-Sahara. La oss kjempe for å frigjøre Vest-Sahara fra undertrykkelse, sa Mandela med henvisning til bestefaren.

Nelson Mandela Mandla Mandela

TO BLAD MANDELA: Mandla Mandela (stående i gul T-skjorte) sammen med bestefaren Nelson Mandela (sittende i gul T-skjorte) avbildet sammen i 2009.

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Utsagnet ble møtt med spredt buing og jubel inne på arenaen, og i etterkant kom det rasistiske tilrop rettet mot marokkanere.

«Gi dem bananer! Marokkanere er dyr», skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha blitt ropt fra tribunen.

Marokkansk friidrettslegende raser

Det afrikanske fotballforbundet (Caf) skriver i en pressemelding at de ikke stiller seg bak utsagnene til Mandela og at organisasjonen er politisk nøytral.

For øyeblikket pågår en etterforskning av hendelsen for å avgjøre om den var i henhold til Caf og vedtektene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Pressemeldingen får den tidligere, marokkanske storløperen Hicham El Guerrouj til å rase på Twitter. Han kaller uttalelsen til Caf for «sjokkerende».

– Hvordan kan dere snakke om en etterforskning når dere var TIL STEDE OG BEVITNET de rasistiske kommentarene fra det algeriske folket og hetsen fra taleren som kalte på krig mot Marokko i talen sin. Dere må først fordømme det, så etterforske, skriver El Guerrouj, som er verdensrekordholder på 1500 meter.

El Guerrouj

OLYMPISK MESTER: Hicham El Guerrouj herjet på mellom- og langdistanse ved årtusenskiftet. Han vant 1500 meter og 5000 meter under Sydney-OL i 2004, samt at han tok fire strake VM-gull på 1500 meter mellom 1997 og 2003.

Foto: BEN CURTIS / AP

Vest-Sahara: Symbolet på konflikten

Knut S. Vikør har blant annet skrevet bok om historien til de nordafrikanske landene og var historieprofessor ved Universitetet i Bergen i en årrekke. Han omtaler Algerie og Marokko som «regionale rivaler» og Vest-Sahara som «symbolet på konflikten» mellom de to landene.

– I Marokko er Sahara-spørsmålet mer eller mindre hellig og en av de tingene som man ikke har lov til å diskutere hvis du vil være i fred og ro i det landet, sier han til NRK.

Fra 1884 til 1975 var området kjent som Spansk Sahara. Etter at Spania trakk seg ut, ble det perioder med konflikt. Siden 1991 er størsteparten av Vest-Sahara okkupert av Marokko, mens deler av det er kontrollert av Polisario-bevegelsen som støttes av Algerie i kampen for frigjøring.

Les også Marokkos suksesslag skaper debatt med flagg og TikTok-video

Marokkos landslag feirer sigeren i åttandedelsfinalen mot Spania. Ein av spelarane har med seg det palestinske flagget i feiringa.

Vikør mener situasjonen i Vest-Sahara nå er rimelig rolig og at marokkanerne har god kontroll. Videre tror han reaksjonene til supporterne inne på arenaen er som en ryggmargsrefleks for de algeriske supporterne.

– De snakker samme språk og det er ingen raseforskjell. Dette er politisk og litt irritasjon over at de stenger grensene og slikt. Den aktive konflikten mellom de to landene ligger 50 år tilbake, så det er nok litt det at man har vent seg til at de er fæle mennesker og kolonister, de som er på den andre siden, sier han.

Fikk ikke fly til Algerie

Høsten 2021 kuttet Marokko og Algerie alle diplomatiske forbindelser og det har ikke vært mulig å fly fra Marokko til Algerie. Likevel ønsket de å entre landet via luftveien, men fikk i siste liten avslag fra algeriske myndigheter:

– Det vi opplever i dag med det marokkanske landslaget i venterommet på flyplassen er en skam, sa Marokkos fotballpresident Faouzi Lekjaa, ifølge BBC.

Marokko fly

MÅTTE VENTE: Spillere for det marokkanske U23-landslaget som deltar i det afrikanske nasjonsmesterskapet ventet lenge i håp om å få klarsignal til å fly fra hovedstaden Rabat og til Algerie.

Foto: FADEL SENNA / AFP

Det afrikanske nasjonsmesterskapet er ikke det samme som det prestisjetunge Afrikamesterskapet. De holdes annethvert år. Det har Fifa-status som en vennskapsturnering og er blitt arrangert seks ganger tidligere.

Marokko er sammen med den Den demokratiske folkerepublikken Kongo den mest suksessrike nasjonen med to seirer hver.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal