Hopp til innhold

Mandelas barnebarns tale utløste skandalescener: «Gi dem bananer! Marokkanere er dyr»

Mandla Mandelas tale før åpningen av Det afrikanske nasjonsmesterskapet kastet bensin på bålet i den betente konflikten mellom Algerie og Marokko.

Mandla Mandela

POLITISKE BUDSKAP: Mandla Mandela uttrykte et ønske om et fritt Vest-Sahara og Palestina i talen under åpningsseremonien.

Foto: Weam Mostafa/BackpagePix Staff / Pa Photos

Marokko tok seg helt til semifinalen under VM i Qatar – men i det afrikanske nasjonsmesterskapet kom de seg ikke engang til flyplassen i nabolandet Algerie.

Kaoset startet sist uke. Under mesterskapets åpningsseremoni holdt Nelson Mandelas barnebarn, Mandla Mandela, en tale på nyåpnede Nelson Mandela Stadium.

Med blant andre Fifa-president Gianni Infantino på tribunen, kom Mandelas med budskap om å frigjøre både Palestina og Vest-Sahara.

Sistnevnte satte fyr på både publikum og de hjemmeværende marokkanerne.

– I hans ære, la oss ikke glemme den siste kolonien i Afrika: Vest-Sahara. La oss kjempe for å frigjøre Vest-Sahara fra undertrykkelse, sa Mandela med henvisning til bestefaren.

Nelson Mandela Mandla Mandela

TO BLAD MANDELA: Mandla Mandela (stående i gul T-skjorte) sammen med bestefaren Nelson Mandela (sittende i gul T-skjorte) avbildet sammen i 2009.

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Utsagnet ble møtt med spredt buing og jubel inne på arenaen, og i etterkant kom det rasistiske tilrop rettet mot marokkanere.

«Gi dem bananer! Marokkanere er dyr», skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha blitt ropt fra tribunen.

Marokkansk friidrettslegende raser

Det afrikanske fotballforbundet (Caf) skriver i en pressemelding at de ikke stiller seg bak utsagnene til Mandela og at organisasjonen er politisk nøytral.

For øyeblikket pågår en etterforskning av hendelsen for å avgjøre om den var i henhold til Caf og vedtektene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Pressemeldingen får den tidligere, marokkanske storløperen Hicham El Guerrouj til å rase på Twitter. Han kaller uttalelsen til Caf for «sjokkerende».

– Hvordan kan dere snakke om en etterforskning når dere var TIL STEDE OG BEVITNET de rasistiske kommentarene fra det algeriske folket og hetsen fra taleren som kalte på krig mot Marokko i talen sin. Dere må først fordømme det, så etterforske, skriver El Guerrouj, som er verdensrekordholder på 1500 meter.

El Guerrouj

OLYMPISK MESTER: Hicham El Guerrouj herjet på mellom- og langdistanse ved årtusenskiftet. Han vant 1500 meter og 5000 meter under Sydney-OL i 2004, samt at han tok fire strake VM-gull på 1500 meter mellom 1997 og 2003.

Foto: BEN CURTIS / AP

Vest-Sahara: Symbolet på konflikten

Knut S. Vikør har blant annet skrevet bok om historien til de nordafrikanske landene og var historieprofessor ved Universitetet i Bergen i en årrekke. Han omtaler Algerie og Marokko som «regionale rivaler» og Vest-Sahara som «symbolet på konflikten» mellom de to landene.

– I Marokko er Sahara-spørsmålet mer eller mindre hellig og en av de tingene som man ikke har lov til å diskutere hvis du vil være i fred og ro i det landet, sier han til NRK.

Fra 1884 til 1975 var området kjent som Spansk Sahara. Etter at Spania trakk seg ut, ble det perioder med konflikt. Siden 1991 er størsteparten av Vest-Sahara okkupert av Marokko, mens deler av det er kontrollert av Polisario-bevegelsen som støttes av Algerie i kampen for frigjøring.

Les også: Marokkos suksesslag skaper debatt med flagg og TikTok-video

Marokkos landslag feirer sigeren i åttandedelsfinalen mot Spania. Ein av spelarane har med seg det palestinske flagget i feiringa.
Marokkos landslag feirer sigeren i åttandedelsfinalen mot Spania. Ein av spelarane har med seg det palestinske flagget i feiringa.

Vikør mener situasjonen i Vest-Sahara nå er rimelig rolig og at marokkanerne har god kontroll. Videre tror han reaksjonene til supporterne inne på arenaen er som en ryggmargsrefleks for de algeriske supporterne.

– De snakker samme språk og det er ingen raseforskjell. Dette er politisk og litt irritasjon over at de stenger grensene og slikt. Den aktive konflikten mellom de to landene ligger 50 år tilbake, så det er nok litt det at man har vent seg til at de er fæle mennesker og kolonister, de som er på den andre siden, sier han.

Fikk ikke fly til Algerie

Høsten 2021 kuttet Marokko og Algerie alle diplomatiske forbindelser og det har ikke vært mulig å fly fra Marokko til Algerie. Likevel ønsket de å entre landet via luftveien, men fikk i siste liten avslag fra algeriske myndigheter:

– Det vi opplever i dag med det marokkanske landslaget i venterommet på flyplassen er en skam, sa Marokkos fotballpresident Faouzi Lekjaa, ifølge BBC.

Marokko fly

MÅTTE VENTE: Spillere for det marokkanske U23-landslaget som deltar i det afrikanske nasjonsmesterskapet ventet lenge i håp om å få klarsignal til å fly fra hovedstaden Rabat og til Algerie.

Foto: FADEL SENNA / AFP

Det afrikanske nasjonsmesterskapet er ikke det samme som det prestisjetunge Afrikamesterskapet. De holdes annethvert år. Det har Fifa-status som en vennskapsturnering og er blitt arrangert seks ganger tidligere.

Marokko er sammen med den Den demokratiske folkerepublikken Kongo den mest suksessrike nasjonen med to seirer hver.

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste