NRK Meny
Normal

Mamelund herjer i eliteserien: – Jeg har alltid scoret mye

Erlend Mamelund har fått skylden for å rote det til i flere viktige øyeblikk for det norske landslaget. Statistikken er imidlertid krystallklar, han er eliteseriens beste spiller – og nå er han sikker på landslagsplass i EM.

Erlend Mamelund

Erlend Mamelund er sikker på å bli tatt ut i landslagstroppen til neste års EM. Her fra VM-kvalifisering i 2012.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Med sine 29 år er han for veteran å regne i et ungt Haslum-lag som har vunnet samtlige seriekamper denne sesongen. Erlend Mamelund scorer snaut ni mål i snitt, og med unntak av straffebommen som sendte Haslum ut av cupen har lysluggen vært i en klasse for seg denne sesongen.

Christian Berge

Elverum-trener Christian Berge mener Erlend Mamelund betyr mye for norsk håndball.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Han er i særklasse ligaens beste spiller, han er egentlig for god for den norske serien – og i hvert fall god nok til å spille utenlands, sier Christian Berge, den tidligere tysklandsproffen som nå trener Haslums erkerival Elverum.

Og Mamelund har spilt utenlands flere ganger, sist i franske Montpellier med verdensstjerner som Nikola Karabatic. Haslum-spilleren tilbrakte kun et halvt år i den franske klubben – året før hadde han dominert den norske eliteserien.

I januar ikledde Mamelund seg på nytt Haslum-drakten. Elverum ledet serien soleklart, men med Mamelund tilbake begynte Haslum på nytt å vinne, og serien ble en thriller til siste serierunde. I år har Mamelund fått styre fra første sekund, og laget fra Bærum står med ni seiere av ni mulige.

– Jeg har alltid scoret mye mål, selv om ni mål i snitt er vel og bra, svarer Mamelund på selvsikkert vis.

Selv mener han grunnen til at Haslum gjør det så godt som de gjør er den nye generasjonen talenter som har tatt steget opp. Blant annet har atten år gamle Sander Sagosen, stortalentet som for alvor viste seg fram på landslaget under Bring Cup, stått for omtrent fem mål i snitt.

– Jeg og Einar (Riegelhuth Koren journ. Anm.) har gjort det som er forventet av oss, men det er unggutta som har levert, sier Mamelund.

Ufortjent kritikk

Tom Eirik Skarpsno

Haslum-trener Tom Eirik Skarpsno tillegger Erlend Mamelund mye av æren for lagets gode prestasjoner i pr.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Haslum-trener Tom Eirik Skarpsno tillegger imidlertid mer av æren til veteran Mamelund. Skarpsno trente også 29-åringen forrige gang han spilte i Haslum, og treneren legger opp mye av spillet sitt rundt den anvendelige bakspilleren.

– Det er laget som en total som gjør at Mamelund scorer så mye som han gjør, men han kan tilskrives mye av æren for at vi gjør det bra. Han er en viktig forsvarsbrikke, og han får ut det beste av de rundt seg.

Skarpsno tror Mamelund vil bli en viktig del i landslagstroppen som over jul skal spille europamesterskap i Danmark. Bakspilleren har flere ganger fått skylden for ting som har gått galt i avgjørende øyeblikk for det norske landslaget, det mener både han selv og Skarpsno er feil.

– Jeg har alltid følt meg trygg på det jeg driver med. Jeg har gjort én feil, og det var mot Serbia under VM i 2009, sier Mamelund, mens Skarpsno mener 29-åringens stil på banen gjør det lett å skylde på ham:

– Det går ikke så fort med ham, og han spiller på sin egen måte – det er ikke så spektakulært. For meg som trener er det veldig behagelig, men de egenskapene er ikke så lett å se for alle andre. Når han gjør feil kan det ofte se litt teit ut, men han har fått uforholdsmessig mye kritikk.

I søkelyset

Erlend Mamelund er ikke kjent for å gjemme seg bort på banen. Spesielt hos erkerival Elverum har Haslum-spilleren blitt et yndig hat-objekt for sin evne til å piske opp stemningen før kamp.

– Det handler om å by på seg selv. Jeg spiller også bedre når det er litt tenning, det viktigste er at man er venner før og etter kamp – de seksti minuttene på banen handler om å gjøre det som trengs for å vinne.

Det setter blant annet Elverum-trener Christian Berge stor pris på. Den tidligere landslagsspilleren mener Mamelund betyr mye for interessen rundt norsk eliteseriehåndball.

– Han har så mange flere egenskaper enn bare å være god på banen. Han skaper blest rundt håndballen, og det kommer helt sikkert til å ha en positiv effekt for interessen rundt sporten på sikt.

Med sine 79 mål leder Mamelund målstatistikken med femten mål på Stords Henrik Knudsen, som i tillegg har én kamp mer spilt. Nå er Haslum-trener Skarpsno spent på å se hvordan Mamelund vil bli brukt i EM.

– Han bidrar med kontinuitet til den norske troppen. Han har spilt mye høyreback på landslaget, og vil nok bli en viktig forsvarsspiller, en slags vaktmester bak på banen. Hvordan han vil bli brukt kommer an på hvordan de venstrehendte presterer, det skal uansett bli spennende å se.

For selv om troppen til landslagstrener Robert Hedin ikke er tatt ut ennå er Mamelund selv sikker på en plass i laget:

– Jeg regner med det skal være greit, sier kongen av eliteserien.

Haslums neste seriekamp er 11. desember mot Nøtterøy, før storoppgjøret mot Elverum tre dager senere.

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio