Hopp til innhold

Nå har City historisk sjanse: – Én kamp unna å være udødelige

Manchester City er én kamp unna en historisk trippel. Etter FA-cupseieren lørdag kveld fikk spillerne ett krav fra manager Pep Guardiola.

FA Cup Final - Manchester City v Manchester United

BETYR MYE: Pep Guardiola og Ilkay Gundogan var preget etter nok en tittel.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– Nå kan vi snakke om trippelen, sier Pep Guardiola til BBC etter kampen.

Lørdag ble City dobbeltmestere i England da Manchester United ble beseiret 2-1 på Wembley.

Nå har de en historisk mulighet i egne hender.

Ga spillerne klar beskjed

Fortsatt er det bare lørdagens motstander Manchester United som har vunnet de tre store, Premier League, FA-cupen og Mesterligaen, på én sesong i England.

Det skjedde helt tilbake i 1999, og neste lørdag har City en sjanse til å gjenskape bragden når mesterligafinalen går av stabelen.

– Disse Manchester City-spillerne er én kamp unna å være udødelige. Supporterne vil huske denne gjengen i mange, mange år. De er så nærme en helt utrolig prestasjon, sier tidligere storscorer Alan Shearer etter kampen.

775981944

Erling Braut Haaland kan feire nok et trofé.

Foto: GLYN KIRK / AFP

City-manager Pep Guardiola sier til BBC at han spillerne sine klar beskjed i garderoben etter kampslutt lørdag:

– Jeg sa til spillerne at de må legge press på seg selv for å bli anerkjent som noe bra, jeg sa at «nå må dere vinne Europa», forteller Pep, med klar beskjed før Inter-kampen i Istanbul 10. juni.

Akanji til NRK: – Det er et press

Overfor NRK innrømmer City-forsvarer Manuel Akanji at han føler på kroppen at City har en historisk mulighet nå.

– Det er et press, men det er en god situasjon å være i. Jeg er glad for å være her, jeg er glad for at vi er i denne posisjonen og jeg håper vi kan vinne neste uke, sier City-forsvareren til NRK om mesterligafinalen om en uke.

Målløs Haaland

Erling Braut Haaland var farlig frempå ved flere anledninger, men gikk målløs av banen for fjerde kamp på rad i City-drakta. Han gjorde likevel en godkjent kamp, og kan notere sitt andre trofé på kort tid.

Etter kampen gikk Haaland rett forbi NRK og VG i pressesonen på Wembley og ønsket ikke å la seg intervjue.

Hvilket lag var best i finalen?

Akanji var en av svært få City-spillere som stoppet for pressen. Sveitseren er sånn halvfornøyd med Citys prestasjon på Wembley mot naboene fra den røde delen av Manchester.

– Det var ikke en strålende kamp, men vi tok vare på sjansene våre. Det var ikke lett, United gjorde en bra jobb og satte oss under press mot slutten, men jeg er glad vi vant kampen, sier den tidligere Dortmund-spilleren til NRK.

Det var en emosjonell Jack Grealish som snakket med BBC etter kampen.

– Helt utrolig. Det er dette man drømmer om som et lite barn. Jeg tror ikke de utenlandske kjenner like mye på det, men vi engelske vet hvor mye det betyr, sier han til kanalen.

FA Cup Final - Manchester City v Manchester United

HERJET: Ilkay Gundogan var en av finalens store spillere og jubler her for sin andre scoring sammen med Erling Braut Haaland.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Ilkay Gündogan scoret begge målene da Pep Guardiolas stjernespekkede mannskap vant 2-1 mot byrivalene Manchester United i FA-cupfinalen.

Gündogan kan snart være ferdigspilt i Manchester City. Kontrakten hans utløper 30. juni og gjør at han kan forsvinne gratis. Den siste tiden er 32-åringen koblet til både Arsenal og Barcelona.

– For en sesong han har hatt. Ferdighetene har alltid vært der, men han har det mentale også. Han spiller de store kampene som om de var treningskamper. Han takler presset, sier Pep Guardiola om cupfinalehelten.

– Vil være et enormt tap

Lørdag viste han hva Premier League-mesteren går glipp av hvis han drar.

– Jeg kan ikke se for meg hvordan City kan la ham gå. Han har bidratt så mye denne sesongen, scoret noen viktige mål og vært en leder i dette laget. Det vil være et enormt tap om de lar ham dra, sier BBC' ekspertkommentator og tidligere England-spiller Jermaine Jenas.

Å vinne en finale er alltid spesielt. Alle troféer er spesielle. Denne gruppen spillere fortjener det. Vi spilte veldig bra, spesielt i andre omgang. Vi fortjente å løfte et nytt trofé, sier en tårevåt Gündogan til BBC etter kampen.

Om sin egen fremtid sier han:

Jeg trenger ikke sånne dager for å overbevise meg om å bli værende. Det er grunnen til at jeg har vært her i syv år. Ingenting er bestemt eller avgjort ennå, sier han.

Rekordrask scoring

Selve kampen startet med et absolutt smell. Bare 12 sekunder inn i finalen sendte kaptein Illkay Gundogan City i føringen da han på hel volley limte ballen i nettet fra 20 meter.

Det var tidenes raskeste mål i en FA-cupfinale, og han knuste dermed den tidligere rekorden til Louis Saha for Everton mot Chelsea etter 25 sekunder i 2009.

Britain Soccer FA Cup

Ilkay Gundogan sendte City i ledelsen etter 12 sekunder med denne suseren.

Foto: Dave Thompson / AP

Etter et drøyt kvarter holdt Gundogan på å notere seg for en målgivende pasning da han på vakkert vis fant Haaland i boksen, men nordmannen var halvsekundet for sent ute og fikk bare en tå på avslutningen fra fem meter.

VAR-drama

Etter en halvtime ble det dramatisk på Wembley. Etter en VAR-sjekk fikk United straffespark da kameraene fanget opp at Jack Grealish var nær ballen med armen da Aaron Wan-Bissaka headet, og plutselig fikk United, som frem til da hadde hatt lite å by på, en mulighet til å komme tilbake i kampen.

Riktig å dømme straffe?

Igjen går debatten om handsregelen i fotball.

Det er en korrekt straffe, men en tullete regel, sier Peter Schmeichel i BBC-studio.

Jeg må være forsiktig med hva jeg sier, for det frister å banne. Det irriterer meg så mye. Dommerne har gjort jobben sin og tatt en riktig avgjørelse, men hva i alle dager skal han gjøre?, supplerer tidligere storscorer Alan Shearer.

Britain Soccer FA Cup

Denne situasjonen ga til slutt et omdiskutert straffespark.

Foto: Dave Thompson / AP

1-1 sto seg også til pause. Men andre omgang var bare fem minutter gammel da Illkay Gundogan scoret sitt andre for dagen og økte til 2-1.

Han fikk ballen på 20 meter etter et innøvd dødballtrekk fra Kevin De Bruyne, og skuddet snek seg sakte inn til side for David De Gea i United-buret.

– De Gea er et stort problem

Skuddet var så løst at United-keeperen nok burde ha klart å hindre det baklengsmålet.

– De Gea er et stort problem for Manchester United. Å få orden på den posisjonen er langt viktigere enn å signere en spiss, mener Sky Sports-ekspert Jamie Carragher på Twitter.

20 minutter før slutt trodde Gündogan han hadde scoret hat trick i finalen da han satte ballen i mål etter at De Gea ga retur på et skudd fra Haaland, men målet ble korrekt annullert for offside.

Les også: Krever endring etter dommerhetsen: – Det må straffes hardere

her
her

United jaktet utligning, men slet med å skape det helt store trykket.

Kampen endte dermed med 2-1-seier til den lyseblå delen av Manchester.

For Manchester United er nå sesongen over. Manchester City avslutter med mesterligafinale mot Inter 10. juni.

For Erling Braut Haaland venter også to landskamper for Norge 17. og 20. juni før han tar noen velfortjente uker sommerferie.

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste