Hopp til innhold

Nå har City historisk sjanse: – Én kamp unna å være udødelige

Manchester City er én kamp unna en historisk trippel. Etter FA-cupseieren lørdag kveld fikk spillerne ett krav fra manager Pep Guardiola.

FA Cup Final - Manchester City v Manchester United

BETYR MYE: Pep Guardiola og Ilkay Gundogan var preget etter nok en tittel.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– Nå kan vi snakke om trippelen, sier Pep Guardiola til BBC etter kampen.

Lørdag ble City dobbeltmestere i England da Manchester United ble beseiret 2-1 på Wembley.

Nå har de en historisk mulighet i egne hender.

Ga spillerne klar beskjed

Fortsatt er det bare lørdagens motstander Manchester United som har vunnet de tre store, Premier League, FA-cupen og Mesterligaen, på én sesong i England.

Det skjedde helt tilbake i 1999, og neste lørdag har City en sjanse til å gjenskape bragden når mesterligafinalen går av stabelen.

– Disse Manchester City-spillerne er én kamp unna å være udødelige. Supporterne vil huske denne gjengen i mange, mange år. De er så nærme en helt utrolig prestasjon, sier tidligere storscorer Alan Shearer etter kampen.

775981944

Erling Braut Haaland kan feire nok et trofé.

Foto: GLYN KIRK / AFP

City-manager Pep Guardiola sier til BBC at han spillerne sine klar beskjed i garderoben etter kampslutt lørdag:

– Jeg sa til spillerne at de må legge press på seg selv for å bli anerkjent som noe bra, jeg sa at «nå må dere vinne Europa», forteller Pep, med klar beskjed før Inter-kampen i Istanbul 10. juni.

Akanji til NRK: – Det er et press

Overfor NRK innrømmer City-forsvarer Manuel Akanji at han føler på kroppen at City har en historisk mulighet nå.

– Det er et press, men det er en god situasjon å være i. Jeg er glad for å være her, jeg er glad for at vi er i denne posisjonen og jeg håper vi kan vinne neste uke, sier City-forsvareren til NRK om mesterligafinalen om en uke.

Målløs Haaland

Erling Braut Haaland var farlig frempå ved flere anledninger, men gikk målløs av banen for fjerde kamp på rad i City-drakta. Han gjorde likevel en godkjent kamp, og kan notere sitt andre trofé på kort tid.

Etter kampen gikk Haaland rett forbi NRK og VG i pressesonen på Wembley og ønsket ikke å la seg intervjue.

Hvilket lag var best i finalen?

Akanji var en av svært få City-spillere som stoppet for pressen. Sveitseren er sånn halvfornøyd med Citys prestasjon på Wembley mot naboene fra den røde delen av Manchester.

– Det var ikke en strålende kamp, men vi tok vare på sjansene våre. Det var ikke lett, United gjorde en bra jobb og satte oss under press mot slutten, men jeg er glad vi vant kampen, sier den tidligere Dortmund-spilleren til NRK.

Det var en emosjonell Jack Grealish som snakket med BBC etter kampen.

– Helt utrolig. Det er dette man drømmer om som et lite barn. Jeg tror ikke de utenlandske kjenner like mye på det, men vi engelske vet hvor mye det betyr, sier han til kanalen.

FA Cup Final - Manchester City v Manchester United

HERJET: Ilkay Gundogan var en av finalens store spillere og jubler her for sin andre scoring sammen med Erling Braut Haaland.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Ilkay Gündogan scoret begge målene da Pep Guardiolas stjernespekkede mannskap vant 2-1 mot byrivalene Manchester United i FA-cupfinalen.

Gündogan kan snart være ferdigspilt i Manchester City. Kontrakten hans utløper 30. juni og gjør at han kan forsvinne gratis. Den siste tiden er 32-åringen koblet til både Arsenal og Barcelona.

– For en sesong han har hatt. Ferdighetene har alltid vært der, men han har det mentale også. Han spiller de store kampene som om de var treningskamper. Han takler presset, sier Pep Guardiola om cupfinalehelten.

– Vil være et enormt tap

Lørdag viste han hva Premier League-mesteren går glipp av hvis han drar.

– Jeg kan ikke se for meg hvordan City kan la ham gå. Han har bidratt så mye denne sesongen, scoret noen viktige mål og vært en leder i dette laget. Det vil være et enormt tap om de lar ham dra, sier BBC' ekspertkommentator og tidligere England-spiller Jermaine Jenas.

Å vinne en finale er alltid spesielt. Alle troféer er spesielle. Denne gruppen spillere fortjener det. Vi spilte veldig bra, spesielt i andre omgang. Vi fortjente å løfte et nytt trofé, sier en tårevåt Gündogan til BBC etter kampen.

Om sin egen fremtid sier han:

Jeg trenger ikke sånne dager for å overbevise meg om å bli værende. Det er grunnen til at jeg har vært her i syv år. Ingenting er bestemt eller avgjort ennå, sier han.

Rekordrask scoring

Selve kampen startet med et absolutt smell. Bare 12 sekunder inn i finalen sendte kaptein Illkay Gundogan City i føringen da han på hel volley limte ballen i nettet fra 20 meter.

Det var tidenes raskeste mål i en FA-cupfinale, og han knuste dermed den tidligere rekorden til Louis Saha for Everton mot Chelsea etter 25 sekunder i 2009.

Britain Soccer FA Cup

Ilkay Gundogan sendte City i ledelsen etter 12 sekunder med denne suseren.

Foto: Dave Thompson / AP

Etter et drøyt kvarter holdt Gundogan på å notere seg for en målgivende pasning da han på vakkert vis fant Haaland i boksen, men nordmannen var halvsekundet for sent ute og fikk bare en tå på avslutningen fra fem meter.

VAR-drama

Etter en halvtime ble det dramatisk på Wembley. Etter en VAR-sjekk fikk United straffespark da kameraene fanget opp at Jack Grealish var nær ballen med armen da Aaron Wan-Bissaka headet, og plutselig fikk United, som frem til da hadde hatt lite å by på, en mulighet til å komme tilbake i kampen.

Riktig å dømme straffe?

Igjen går debatten om handsregelen i fotball.

Det er en korrekt straffe, men en tullete regel, sier Peter Schmeichel i BBC-studio.

Jeg må være forsiktig med hva jeg sier, for det frister å banne. Det irriterer meg så mye. Dommerne har gjort jobben sin og tatt en riktig avgjørelse, men hva i alle dager skal han gjøre?, supplerer tidligere storscorer Alan Shearer.

Britain Soccer FA Cup

Denne situasjonen ga til slutt et omdiskutert straffespark.

Foto: Dave Thompson / AP

1-1 sto seg også til pause. Men andre omgang var bare fem minutter gammel da Illkay Gundogan scoret sitt andre for dagen og økte til 2-1.

Han fikk ballen på 20 meter etter et innøvd dødballtrekk fra Kevin De Bruyne, og skuddet snek seg sakte inn til side for David De Gea i United-buret.

– De Gea er et stort problem

Skuddet var så løst at United-keeperen nok burde ha klart å hindre det baklengsmålet.

– De Gea er et stort problem for Manchester United. Å få orden på den posisjonen er langt viktigere enn å signere en spiss, mener Sky Sports-ekspert Jamie Carragher på Twitter.

20 minutter før slutt trodde Gündogan han hadde scoret hat trick i finalen da han satte ballen i mål etter at De Gea ga retur på et skudd fra Haaland, men målet ble korrekt annullert for offside.

Les også Krever endring etter dommerhetsen: – Det må straffes hardere

her

United jaktet utligning, men slet med å skape det helt store trykket.

Kampen endte dermed med 2-1-seier til den lyseblå delen av Manchester.

For Manchester United er nå sesongen over. Manchester City avslutter med mesterligafinale mot Inter 10. juni.

For Erling Braut Haaland venter også to landskamper for Norge 17. og 20. juni før han tar noen velfortjente uker sommerferie.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: Reuters
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal