Hopp til innhold

Magnus Carlsens svar til kritikerne: – De har rett til å ha sine dumme meninger

LONDON/OSLO (NRK): Magnus Carlsen stilnet en del av kritikerne med den knusende seieren onsdag.

Magnus

Magnus Carlsen ble verdensmester for fjerde gang onsdag. Det skjer kun to dager etter at han fikk voldsom kritikk av en rekke eksperter.

I det 12. partiet tilbød nordmannen nemlig remis etter kun 31 trekk. På det tidspunktet sto han bedre både på brettet og på klokka.

Carlsen mente han var storfavoritt når det kom til hurtigsjakken. Onsdag viste han hvorfor, da han feide Fabiano Caruana av brettet med kort tenketid. Carlsen vant like gjerne tre av tre hurtigsjakkpartier. Dermed stilnet han også kritikken.

– På starten av det 11. partiet lå jeg ganske dårlig an, og da bestemte jeg meg for å fokusere på å ikke tape. Etter det tenkte jeg at hvis jeg skulle havne i en bedre posisjon i det tolvte partiet så kom jeg til å tilby remis. Jeg skjønner at det ikke er en innstilling alle vil at jeg skal ha, men det var det jeg følte ga meg den største sjansen til å vinne kampen, sier Carlsen.

FILE PHOTO: 2018 World Chess Championship - Magnus Carlsen v Fabiano Caruana

VANT DUELLEN: Magnus Carlsen tok sin fjerde strake VM-tittel.

Foto: Paul Childs / Reuters

Fortsatt uenighet

En av de sterkeste kritikerne var stormester Ian Rogers. Han trekker ikke tilbake kritikken, til tross for at Carlsen var knusende overlegen på onsdag.

– Nei, absolutt ikke. Det kunne endt helt annerledes hvis Caruana hadde funnet rett trekk i det første partiet. Den gode starten var ekstremt viktig for Magnus, mener Rogers i dag.

– Hvis det hadde vært 1–1 hadde han kanskje begynt å tvile litt på seg selv, og tenk «hvorfor tok jeg han bare ikke i det tolvte?», tror stormesteren.

Men ekspertene er absolutt ikke enige. Stormester David Howell hyller nordmannen for avgjørelsen.

FIDE SJAKK-VM

LUR: Magnus Carlsen var fornøyd med at han klarte å lure motstanderen i tidsnøden i omspillet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ja, det er genialt. Det er et mesterverk. Magnus vet sine styrker og svakheter. Han vet at han kan bruke styrkene sine i et slikt omspill. Hadde han tapt, ville vi sagt noe helt annet. Men det er som i kampen mot Karjakin. Når vi ser tilbake, ser vi hvor smart han er, sier Howell til NRK.

Han hyller nordmannen for måten han har vunnet enda et VM på.

– Dette er hans måte å gi en tilbakemelding til kritikerne. Han instinkter er bedre enn noen andre i verden. Det var nok en lur avgjørelse, sier stormesteren.

 • Her avgjør Carlsen kampen:

– Dumme meninger

I løpet av VM har begge spillerne uttalt at de ønsker seg lengre VM-kamper for å unngå så mange remiser. Både Carlsen og Caruana har foreslått at man kan spille 16 innledende partier istedenfor 12.

Likevel forsvarer Carlsen at hurtig- og lynsjakk er en del av langsjakk-VM.

– Jeg synes det bør legges mer vekt på hurtig- og lynsjakk innen sjakken, fordi det er i de grenene man viser at man er bedre enn motstanderen. Det er ikke usaklig at det er en del av langsjakk, sier Carlsen.

For Carlsen var ikke i tvil om at han gjorde rett vurdering på mandag.

– Jeg mener jeg tok den rette avgjørelsen, og ikke bare fordi jeg vant. Men Gary (Kasparov) og Vlad (Vladimir Kramnik) har rett til å ha sine dumme meninger, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Sunniva Hofstad ble juniorverdensmester i boksing

  18 år gamle Sunniva Hofstad fra Trondheim ble Norges første juniorverdensmester i boksing i spanske Benidorm lørdag.

  Hofstad vant over Angie Carolina Solano Vanegas fra Colombia i finalen i 75-kilosklassen, skriver Adresseavisen.

  Hofstad er allerede dobbel europamester.

  – Jeg har vært så sikker i hele dag, som gjorde meg nervøs, Men det ble så bra som vi turte å håpe på, sier trener Ole-Arne Næsgård til Adressa.

  (©NTB)

  Sunniva Hofstad ha rpå boksehansker i bokseringen, og bokser mot kamera
  Foto: Privat
 • Messi-magi sikret viktig Argentina-seier

  Argentina var under hardt press, men Lionel Messi og Enzo Fernandez sørget for en meget viktig seier over Mexico da de vant 2-0.

  – De hadde et massivt press. Måten de responderte på er et mesterlag verdig, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg etter kampen.

  – Nå har de meldt seg på igjen, sier han videre.

  Messi tonet ned forventningene noe etter den viktige seieren.

  – Vi kan ikke senke skuldrene nå. Vi har mange finaler igjen, og vi kan ikke gjøre feil, sier superstjerna etter kampen.

  Messi var relativt usynlig en god periode. Men som så mange ganger før, dukket han opp på rett øyeblikk og banket ballen i mål fra utenfor sekstenmeteren.

  Med det scoret han sitt åttende VM-mål. Det er like mange som Diego Maradona.

  Med tre minutter igjen av ordinær tid fikk Fernandez ballen av Messi etter et kort hjørnespark. Han vartet opp med en vakker avslutning, der han curlet ballen i lengste hjørne.

  Argentina hadde før den tid slitt lenge, og de klarte ikke å skape noen store sjanser. Problemet var kanskje at Mexico heller ikke skapte de store mulighetene.

  Nå står både Argentina og Saudi-Arabia med tre poeng, mens Polen har fire. Det er nettopp Polen som er siste motstander for Messi og co.

  Messi
 • Kilde briljerte i sesongåpningen: – Det er helt enormt

  Aleksander Aamodt Kilde herjet med konkurrentene og gikk til topps i utforrennet i canadiske Lake Louise lørdag.

  Den norske stjernen var seks hundredeler foran Daniel Hemetsberger på andreplass. Marco Odermatt var ti hundredeler bak nordmannen.

  – Helt enormt. Nervepirrende. Rett foran, det er deilig. Det kunne ikke vært en bedre start på sesongen, sier Kilde til Viaplay.

  30-åringen leverte en formidabel sluttspurt fra «fiskenettet» og til målgang. Det skulle bli helt avgjørende for utforrennet.

  Han avslørte at det var dårlig oversikt i starten.

  – Det var litt av en runde. Helt cowboy. Det slo mer enn jeg trodde. Det var vanskelig å vite hva som kom, fortalte han etter målgang.

  Fartsrenn i Lake Louise har ikke vært en favoritt for Kilde gjennom årene. I utfor sto han med en 6.-plass som best før lørdagens renn. Han hadde aldri vært på pallen på stedet som kjøres for siste gang på en stund i verdenscupen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste