Hopp til innhold

Endelig vant Carlsen: – Surrealistisk det som har skjedd

Magnus Carlsen (24) slo tilbake etter sin elendige turneringsstart og slo Aleksandr Gristsjuk på «mirakuløst vis» i femte runde av Norway Chess.

Carlsen

IMPONERTE: Magnus Carlsen var tilbake på sitt beste og sikret seg sin første seier i Norway Chess.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det har vært litt surrealistisk det som har skjedd, Carlsen i TV 2s sjakkstudio etter å ha brukt 45 trekk på å slå Gristsjuk i søndagens parti.

En tydelig lettet 24-åring viser til at han før møtet med Gristsjuk sto med fattige 0,5 poeng på fire partier - hans svakeste turneringsstart på ti år.

Tidstabben i første runde har satt sitt preg på verdenseneren, som underveis i turneringen har omtalt eget spill som horribelt.

Mot russiske Gristsjuk var det imidlertid endelig duket for Magnus Carlsen slik vi kjenner ham. Den dobbelte verdensmesteren tok den ene fordelen han fikk og spilte til slutt sin konkurrent i senk.

– Jeg spilte ikke noe fantastisk parti i dag, men det er klart det er farlig å møte meg når jeg får noe å spille på, sier Carlsen.

– Mirakel

Søndag gikk han inn for å slå verdens syvende beste sjakkspiller og med det rette opp noe av det svake inntrykket han har gitt på hjemmebane.

Verdenseneren, som før partiet lå desidert sist i turneringen med 0,5 poeng etter fire partier, fikk tidlig et godt forsprang på klokka mot sin russiske konkurrent, men slet stort med å få en fordel på brettet.

Sjakkspiller og ekspert i TV 2s sjakkstudio, Simen Agdestein, tvilte underveis på at Carlsen kunne klare å ta sin første seier i Norway Chess, og uttalte følgende etter om lag 20 trekk:

– Det er et mirakel om han får noe ut dette. Det ser ut som en klar remis.

LES SAKEN: – Det kan ha vært en stor psykisk smell for ham

Tidstrøbbel

Gristsjuk hadde nemlig opparbeidet seg en solid stilling mot verdenseneren. Problemet var bare det at russeren hadde tatt seg god tid underveis og nå nærmet seg tidsnød.

Etter 24 trekk hadde 31-åringen kun om lag ti minuttet igjen på klokka og måtte flytte 16 trekk for å rekke tidskontrollen.

På dette tidspunktet hadde Carlsen ingen fordel på brettet, men den dobbelte verdensmesteren visste å legge press på sin motstander.

I løpet av de neste trekkene klarte Carlsen å finne en finurlig åpning og sin motstande mer enn nok å tenke på.

– Det er viktig å ta de sjansene man får. Det gjorde jeg i dag og etterpå så jeg meg ikke tilbake, sier Carlsen til TV 2.

– Carlsen på sitt beste

Og nordmannen så seg aldri tilbake. Russiske Gristsjuk taklet ikke presset og gjorde feil på feil, og etter 45 trekk måtte han omsider kaste inn håndkledet.

– Dette var Magnus på sitt beste, slik vi kjenner ham. Nå får vi håpe det er slutt på elendigheten, skrøt Agdestein etter partiet.

Carlsen tar på sin side ingenting for gitt før mandagens parti mot rivalen Hikaru Nakamura.

– Om det jeg har vært gjennom kan kalles en krise, er den ikke avblåst. Jeg har for få poeng og en lang vei å gå, sier Carlsen.

  • Jon Ludvig Hammer spilte for seier mot Veselin Topalov, men endte opp med å tape partiet. Han ligger dermed sist i Norway Chess med ett poeng, halvpoenget bak Carlsen på plassen foran. Nevnte Topalov leder med 4,5 poeng.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal