Endelig vant Carlsen: – Surrealistisk det som har skjedd

Magnus Carlsen (24) slo tilbake etter sin elendige turneringsstart og slo Aleksandr Gristsjuk på «mirakuløst vis» i femte runde av Norway Chess.

Carlsen

IMPONERTE: Magnus Carlsen var tilbake på sitt beste og sikret seg sin første seier i Norway Chess.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det har vært litt surrealistisk det som har skjedd, Carlsen i TV 2s sjakkstudio etter å ha brukt 45 trekk på å slå Gristsjuk i søndagens parti.

En tydelig lettet 24-åring viser til at han før møtet med Gristsjuk sto med fattige 0,5 poeng på fire partier - hans svakeste turneringsstart på ti år.

Tidstabben i første runde har satt sitt preg på verdenseneren, som underveis i turneringen har omtalt eget spill som horribelt.

Mot russiske Gristsjuk var det imidlertid endelig duket for Magnus Carlsen slik vi kjenner ham. Den dobbelte verdensmesteren tok den ene fordelen han fikk og spilte til slutt sin konkurrent i senk.

– Jeg spilte ikke noe fantastisk parti i dag, men det er klart det er farlig å møte meg når jeg får noe å spille på, sier Carlsen.

– Mirakel

Søndag gikk han inn for å slå verdens syvende beste sjakkspiller og med det rette opp noe av det svake inntrykket han har gitt på hjemmebane.

Verdenseneren, som før partiet lå desidert sist i turneringen med 0,5 poeng etter fire partier, fikk tidlig et godt forsprang på klokka mot sin russiske konkurrent, men slet stort med å få en fordel på brettet.

Sjakkspiller og ekspert i TV 2s sjakkstudio, Simen Agdestein, tvilte underveis på at Carlsen kunne klare å ta sin første seier i Norway Chess, og uttalte følgende etter om lag 20 trekk:

– Det er et mirakel om han får noe ut dette. Det ser ut som en klar remis.

LES SAKEN: – Det kan ha vært en stor psykisk smell for ham

Tidstrøbbel

Gristsjuk hadde nemlig opparbeidet seg en solid stilling mot verdenseneren. Problemet var bare det at russeren hadde tatt seg god tid underveis og nå nærmet seg tidsnød.

Etter 24 trekk hadde 31-åringen kun om lag ti minuttet igjen på klokka og måtte flytte 16 trekk for å rekke tidskontrollen.

På dette tidspunktet hadde Carlsen ingen fordel på brettet, men den dobbelte verdensmesteren visste å legge press på sin motstander.

I løpet av de neste trekkene klarte Carlsen å finne en finurlig åpning og sin motstande mer enn nok å tenke på.

– Det er viktig å ta de sjansene man får. Det gjorde jeg i dag og etterpå så jeg meg ikke tilbake, sier Carlsen til TV 2.

– Carlsen på sitt beste

Og nordmannen så seg aldri tilbake. Russiske Gristsjuk taklet ikke presset og gjorde feil på feil, og etter 45 trekk måtte han omsider kaste inn håndkledet.

– Dette var Magnus på sitt beste, slik vi kjenner ham. Nå får vi håpe det er slutt på elendigheten, skrøt Agdestein etter partiet.

Carlsen tar på sin side ingenting for gitt før mandagens parti mot rivalen Hikaru Nakamura.

– Om det jeg har vært gjennom kan kalles en krise, er den ikke avblåst. Jeg har for få poeng og en lang vei å gå, sier Carlsen.

 • Jon Ludvig Hammer spilte for seier mot Veselin Topalov, men endte opp med å tape partiet. Han ligger dermed sist i Norway Chess med ett poeng, halvpoenget bak Carlsen på plassen foran. Nevnte Topalov leder med 4,5 poeng.

Siste nytt

 • Klæbo tilbake i verdenscupen

  Johannes Høsflot Klæbo sto over helgens verdenscuprenn i langrenn på Beitostølen, men er tilbake i Davos kommende helg. Sprint fri teknikk samt 10 og 15 kilometer skøyting står på programmet, men Klæbo går kun sprinten. Emil Iversen går ikke i Davos.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Robben overveier karriereslutt

  Bayern München-profilen Arjen Robben vurderer å avslutte karrieren når han forlater den tyske storklubben etter inneværende sesong. Til fotballmagasinet Kicker sier 34-åringen at det «ikke er hundre prosent klart» om han fortsetter som fotballspiller.

  FBL-EUR-C1-ATHENS-BAYERN-MUNICH
  Foto: ARIS MESSINIS / AFP
 • – Zlatan blir værende i USA

  Zlatan Ibrahimovic blir værende i Los Angeles Galaxy i amerikanske Major League Soccer. Milan gir opp jakten på svensken. Det bekrefter Milans sportsdirektør Leonardo.

  – Han hadde gitt Galaxy sitt ord på at han ville bli dersom klubben imøtekom hans krav.

  ZLATAN IBRAHIMOVIC
  Foto: Elisa Ferrari/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag