Hopp til innhold

Selvkritisk Carlsen etter flere tabber: – Ikke funnet flyten i det hele tatt

På første dag av VM i lynsjakk havnet Magnus Carlsen i tidsnød gang på gang. Det er svært ulikt nordmannen.

Magnus Carlsen tilbyr remis

REMIS: Magnus Carlsen fikk remis i onsdagens siste parti.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Carlsen åpnet første dag av VM i lynsjakk med fire strake. Så snudde det for nordmannen.

Det ble tap i parti fem og seks, og etter at han hadde slått tilbake med seire i parti sju og åtte, kom dagens tredje tap i niende parti. I forrige VM i lynsjakk gikk Carlsen gjennom hele turneringen (21 partier) uten ett eneste tap.

– Det er kritisk for Magnus nå, som ikke bare taper, men gjør gjentatte tabber egentlig, og store tabber. Så blir han straffet når han møter en av de beste, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae etter tapet mot Sjakhrijar Mamedjarov.

Han reddet seg derimot inn igjen med to seire og en remis i de tre siste partiene, og han sørget med det for at han kun er 1,5 poeng bak Levon Aronian, som leder etter at tolv av 21 partier er spilt.

Gjennom alle partiene anslår Bae at Carlsen har gjort «et titalls» store tabber. Han definerer en tabbe som at «sjakkpila» svinger tre bønder til motstanderens side.

– Faktisk kunne Magnus tapt enda et par partier der han gjorde store tabber, men slapp unna. Dette er ikke sånn vi er vant til å se mesteren som kanskje er litt preget av det som skjedde i går, sier Bae.

Carlsen: – Ikke så veldig bra

Carlsen var positiv da han snakket med NRK etter de første partiene og sa han hadde en god start på dagen. Etter det siste partiene var derimot tonen en annen.

– Det var ikke så veldig bra, men får prøve igjen morgen, sier han.

Hva tenker du om tidsbruken din i dag?

– Den har ikke vært så veldig bra, men det er vanskelig. På starten gikk det bra, jeg greide å bruke riktig tid på riktig tidspunkt, men etter hvert har jeg ikke funnet flyten i det hele tatt, sier Carlsen, som ikke har gitt opp å forsvare VM-tittelen.

– Det er fortsatt en viss sjanse, så får jeg bare ha en god dag i morgen.

Atle Grønn er overbevist over at vi vil få se en annen versjon av sjakkstjernen i de avgjørende partiene torsdag.

– Jeg er 90 prosent sikker på at vi får se en helt annen Magnus i morgen, en Magnus i angrepsposisjon, og det er ikke så ille å være i angrepsposisjon, sier han og understreker:

Halvannet poeng på ni runder er ingenting.

Tapte to partier på rad

Carlsen åpnet med fire strake seire mot Fidel Corrales Jimenez, Sanan Sjugirov, Aleksandar Indjic og Klementij Sytsjev.

I parti fem kom onsdagens første tap for «verdensmesteren fra Lommedalen». Han sto med fire strake gevinster så langt i turneringen da han tapte mot polske Bartosz Soćko.

– Å vinne mot verdensmesteren er stort, sier Soćko til NRK.

– Dette var et spesielt dårlig parti av Carlsen, mente Torstein Bae etter partiet.

Carlsen spilte trygt i starten, men så kom tabbene. Han havnet langt bak på både tid og hadde en dårlig stilling. Polakken hadde syv bønder mot Carlsens fem, og til slutt ble det tap.

– Så kommer det en skikkelig brøler fra Carlsen. Det er veldig uvanlig at vi ser så mange svake trekk, sier Bae.

Carlsen skulle slå tilbake med hvitt mot russiske Vladimir Fedosejev, men røk på et nytt tap. Carlsen hadde et klart overtak, men ga det fra seg og gikk på et smertelig tap etter 52 trekk.

BLÅSER UT: Magnus Carlsen etter nok et tap.

– Jeg er glad for seieren, men turneringen fortsetter. Magnus kommer nok tilbake, sier Fedosejev til NRK.

– Han er litt ute av balanse nå, Magnus Carlsen. Jeg vet ikke om det har skjedd før at han har tapt to på rad i VM i lynsjakk.

Nordmannen er regjerende mester i turneringen etter seier i Moskva i 2019. Han har vunnet VM tre ganger på rad, og startet jakten på fire strake VM-gull onsdag.

I lynsjakk-VM spilles 21 runder. Torsdag 30. desember avsluttes turneringen med de ni siste partiene.

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Frankfurt vant dramatisk europaliga-finale

  Tidligere Arsenal-stjerne Aaron Ramsey ble syndebukk for Rangers da Eintracht Frankfurt og Jens Petter Hauge kom seirende ut av straffesparkkonkurransen.

  – Jeg kan ikke tro det. Vi er søren meg mestere! utbrøt Kevin Trapp i intervju med Viaplay.

  Det var Rafael Santos Borré som satte det avgjørende straffesparket.

  Dermed vant tyskerne europaligafinalen, og er klare for mesterligaen.

  Rangers var laget som tok ledelsen, etter at Joe Aribo sendte skottene i ledelsen. Men Frankfurt brukte bare ti minutter på å svare, da Rafael Santos Borré skled inn utligningen fra kloss hold. Dermed var lagene like langt med 20 minutter igjen av ordinær tid.

  Etter det var det ingen som klarte å få ballen i nettet, og kampen måtte gå til ekstraomganger i Sevilla.

  Rangers hadde en gigantisk mulighet til å ta ledelsen på tampen av ekstraomgangene, men en ellevill redning fra Kevin Trapp sørget for at det måtte avgjøres på straffekonk.

  Europa League - Final - Eintracht Frankfurt v Rangers
  Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters
 • Storhamar finaleklare etter thriller

  Storhamar var best da det gjaldt som mest og slo Sola 35-30 etter ekstraomganger i andre semifinalekamp i eliteseriesluttspillet i håndball.

  Dermed er Hamar-laget klar for finale med 2-0-seier i best av tre-serien. Det ble 37-27-seier på hjemmebane i det første oppgjøret.

  Sola ledet 14-13 til pause og var stort sett hele kampen ett eller to mål foran gjestene. Vendepunktet kom da Storhamar kvitterte til 29-29 på straffekast i siste sekund av ordinær tid.

  I ekstraomgangen var bortelaget overlegent. Sola maktet bare å score ett mål, mens Storhamar scoret seks og vant med fem mål.

  Anniken Obaidli og Kristin Venn var sentrale med sju mål hver for Storhamar. Fire spillere, blant dem veteranvingen Camilla Herrem, scoret seks mål for Sola. (NTB)

  Europaligaen håndball kvinner, kvartfinale 2. kamp, Viborg - Storhamar.
  Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix / NTB
 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste