NRK Meny
Normal

Magnus Carlsen i Grand Slam finalen

I 10 dager skal Magnus Carlsen spille mot den øvrige verdenstoppen i sjakk, sittende i et glassbur på torget i Bilbao!

Magnus Carlsen
Foto: STRINGER/RUSSIA / SCANPIX

Grand Slam turneringen Final Chess Masters Bilbao går over 10 runder, fra tirsdag 2. september til lørdag 13.september. De fem motstanderne er regjerende verdensmester Viswanathan Anand, tidligere verdensmester Veselin Topalov, Vassily Ivanchuk, Levon Aroninan og Teimour Radjabov. Alle spillerne møtes to ganger.

På papiret er verdensmester Anand favoritt før start, fulgt av Ivanchuk og Carlsen, men slikt betyr ikke stort når spillet kommer i gang. Her kan alle slå alle og hvem som helst kan vinne.

Det blir direktesendt partier hver dag fra klokken 17.00.

Hvem som vinner er en ting, men det er også knyttet stor spenning til hvem som leder verdensrankingen etter denne turneringen. I øyeblikket er Anand best med sine 2798 poeng. Ivanchuk har 2787,8 mens Carlsen har 2787,1. Topalov ligger bare 10 poeng bak disse igjen. Spillerne ofrer vel dette knapt en tanke under turneringen, men for oss andre setter det en ekstra spiss på begivenhetene!

Den uoffisielle verdensrankingen blir fortløpende oppdatert.

Viswanathan Anand

Magnus Carlsen har til dags dato ikke slått verdensmester Anand.

Foto: Alexandre Meneghini / AP

Det er ikke småpenger det spilles om heller. Arrangøren frister med premier til en samlet verdi av 400 000 euro! Førstepremien er på hele 150 000 euro og sisteplass får 30 000, så her er det litt å hente, uansett hvordan det måtte gå.

I tillegg til selve turneringen så gjør arrangøren også en del andre PR stunt. De skal bl.a sette ny verdensrekord i publikum til et sjakkparti! Dette gjøres ved at to av turneringens deltakere vil spille et parti lynsjakk i pausen på en Athletic Club Bilbao-kamp. Målet er å komme inn i Guinness rekordbok.

Det blir også spilt en daglig lynsjakk turnering for 120 deltakere, det blir avholdt konkurranse i sjakkproblem løsing, en åpen amatørturnering og det er masser av aktiviteter for barn. Dette ligger med andre ord an til å bli en sjakkens folkefest i Bilbao!

Vesselin Topalov

Tidligere verdensmester Veselin Topalov

Foto: VALENTINA PETROVA / AFP

Turneringen skal altså spilles på et torg i gamlebyen i Bilbao, hvor spillerne vil sitte i et diger glassbur (med markiser og god lufting!). Spanjolene tar altså sjakken ut i gatene. Kanskje en norsk arrangør kan stjele ide’en fra Spania? Dette kunne blitt enda mer spektakulær her hjemme, på en god vinterdag!

Siste nytt

 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP
 • SK snudde til seier i finalen

  FaZe, med norske Håvard «Rain» Nygaard på laget, tok ledelsen 1-0, men brasilianske SK slo tilbake og vant 3-1 i finalen i CS:GO-turneringen ESL Pro League i Odense søndag kveld.

  Håvard Nygaard
  Foto: NRK
 • Seier til Røiseland

  Snowboardkjøreren Mons Røisland vant søndagens verdenscupkonkurranse i Big Air i Colorado. I kvinneklassen tok Silje Norendal tredjeplassen.

  Det var Røislands andre seier i verdenscupsammenheng.

  Silje Norendal ble treer med poengsummen 156,75.

  Røisland
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge