Hopp til innhold

Magnus Carlsen etter VM-nedturen: Åpner for comeback i langsjakk-VM

VM i fischersjakk ble en nedtur for Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen med blikket festet ned i sjakkbrettet under bronsekampen mot Nodirbek Abdusattorov søndag.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det står i sterk kontrast til fjorårets VM i sjakk, der Carlsen tok sin femte strake VM-pokal. I april sa han fra seg VM-tittelen.

Samtlige VM-kamper i langsjakk har vært langdryge med store krav til forberedelser. Spenningen er intens, og Carlsen mener han ikke lenger har noe å bevise.

Han åpner nå for å forsøke å ta tilbake verdensmestertittelen:

– Jeg vil ikke spekulere i sannsynligheten, men jeg utelukker det ikke i framtiden. Særlig ikke hvis det er endringer i VM-formatet, sa han i et intervju med islandske Ruv.

– Et voldsomt nervepress

Til NRK utdyper pappa og manager Henrik Carlsen:

– Når det gjelder formatet er åpningsforberedelsene nå så tidkrevende og begrensende for selve spillet i klassisk sjakk på toppnivå at Magnus vel har gått litt lei av VM-syklusene, sier Henrik Carlsen.

Magnus Carlsen og Henrik Carlsen

PAPPA: Henrik Carlsen er sjelden langt unna sønnen når han spiller turneringer. Har fra VM i lyn- og hurtigsjakk i Moskva i romjulen 2019.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Pappa og manager Henrik har vært tett på Carlsen i samtlige VM-kamper og vitnet hvordan en VM-kampen bryter ned spillerne.

Magnus Carlsen har følgende melding til NRK om hvilket format som får han til å gjøre VM-comeback.

– Det er ikke opp til meg å foreslå, men jeg vil ha kortere betenkningstid og flere partier, sier Magnus Carlsen til NRK.

Jeg mener at man skal ha lengre betenkningstid i fischersjakk, det er mer komplekst. Og kortere betenkningstid i vanlig sjakk, utdyper Carlsen.

Etter seieren i London i 2018 hadde han knapt fått pokalen før han lanserte en idé om at VM burde vært mer basert på lyn- og hurtigsjakk. Etter kampen mot «Nepo» i desember kom han med nye stikk mot formatet.

Ingenting skjedde, og Carlsen ga seg.

– Det er mye arbeid og et voldsomt nervepress. Han har følt på at han må vinne Det er mye verre enn hvis du er utfordrer. Da har du muligheten for å oppnå noe eksepsjonelt, forklarer Henrik Carlsen.

Carlsens store dilemma

Carlsens VM-nei kom ikke akkurat som troll i eske; han hadde tidligere varslet at Alireza Firouzja, franskmannen som trekkes frem som den nye stjerna, var den eneste han ønsket å møte.

– Én del av meg håpet at han skulle vinne, én del av meg håpet ikke det, sier Carlsen

En ny VM-kamp mot Nepomnjasjtsjij var åpenbart svært lite fristende.

Dermed blir neste VM-kamp mellom Jan Nepomnjasjtsjij og kinesiske Ding Liren. Og neste gang kan Carlsen kjempe om VM-tittelen.

– Han har spilt VM mange ganger, jeg vet ikke om han har konkrete tanker om comeback noen gang. Det kan være litt pikant å åpne for muligheten en gang i fremtiden. Det var vel det en del ville høre, sier pappa Henrik Carlsen.

– Vil du anslå sjansen for at Magnus Carlsen spiller VM igjen?

– Jeg pleier å si at «når det gjelder fremtiden, de som kan ha greie på det er bookmakere». Jeg vet ikke om de har odds på det, jeg har det ikke.

– Ville du satt penger på det?

– Det kommer an på oddsen, svarer Henrik Carlsen.

Siste nytt

  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal