Hopp til innhold

Magnus Carlsen er første nordmann på toppen av gjev liste

Med rundt 4,4 millioner kroner innspilt er Magnus Carlsen e-sport-spilleren som har sopt inn mest penger i 2020 – uansett spill. Men for de nest beste spillere har 2020 vært magert.

Magnus Carlsen

BEST BETALT: Magnus Carlsen, her avbildet under videointervju med NRK før jula.

Foto: SKYPE / NRK

Til tross for tapet i kvartfinalen i går kan Carlsen se tilbake på et eventyrlig 2020.

Det viser tall fra Esports earnings. Nettstedet har hentet inn premiepenger i to tiår og samlet informasjon om premiepenger i alle e-sport-turneringer.

I 2020 er en norsk sjakkspiller på topp, og Carlsen er første nordmann som topper listen.

– Det er utrolig gøy å se. Det er et år som kunne ha vært tapt for sjakksporten. Men på grunn av inovasjon, internett og de nye turneringene har det blitt et fantastisk stort, sier Espen Agdestein.

Han er Carlsens tidligere manager, men er nå engasjert i Carlsens selskap Play Magnus.

Carlsen topper listen med 510.586,52 dollar i premiepenger. Call of Duty-spilleren James Eubanks (USA) er nummer to med 383.325 dollar.

– Det er overraskende. De andre e-sport-spillerne tjener vanvittig mye, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

– Hva med de nest beste?

På topp 10-listen over best betalte e-sport-spillere er det én annen sjakkspiller. Hikaru Nakamura har spilt inn 324.644 dollar. For sjakkspillerne bak verdenseliten har 2020 vært lite lukrativt.

– Det er all fokus på de beste. Hvis du ikke er blant de 20 beste i verden har det vært en stor endring. Før pandemien var det flere tusen proffe spillere. Nå er det 20. Det er greit å være blant de 20, men hva skjer med de nest beste? De har ikke noen steder å få motstand og gjøre framskudd, sier Atle Grønn.

Aryan Tari, Norges nest beste sjakkspiller, har spilt inn 26.728 dollar i år.

Johan Sebastian Christiansen har vært med i én nett-turnering med premiepenger. Der vant han 3.000 kroner. Ellers anslår han en inntekt på rundt 20.000 fra sjakkspilling i år.

– Det er ikke mye. Jeg har så vidt spilt turneringer. Inntektene er egentlig basert på sponsorer, sier Christiansen til NRK.

NRK har tidligere omtalt problemet med juks på nett på nivået under verdenseliten. Det gjør det vrient å lokke med store pengepremier for spillere som Christiansen.

– Det er mye juks, slår han fast.

Tjener mye på egne turneringer

I 2020 har han Carlsen vunnet syv turneringer. Når romjulssjakken trekkes i gang 2. juledag starter jakten på seier nummer åtte. Vinneren får 60.000 dollar. I Magnus Carlsen Chess Tour-finalen tidligere i år, sopte han inn 140.000 dollar.

Det skal sies at Carlsen er med på arrangør-siden i mesteparten av turneringene han har vunnet.

Gjennom nettstedet chess24 har Carlsen arrangert en egen turneringsserie med store pengepremier, til sjakken å være, i potten.

– Jeg har jo ikke gjort så veldig mye. Jeg har spilt de turneringene som har vært på nett, ellers ikke så mye, sier Magnus Carlsen til NRK.

– I pandemien har dette vært et fantastisk tilbud, men det er noen betenkelige sider med det. Han er både spiller og arrangør, og jeg kan ikke tenke meg at det forekommer i andre idretter, sier Atle Grønn.

Årets premieinntekt på 510.586,52 dollar blir som småpenger å regne sammenlignet med Carlsens inntekt tidligere; VM-seieren i London i 2018 ga ham omtrent 5,4 millioner kroner. VM-kampen som skulle ha vært arrangert i 2020 ble ikke noe av, men premiesummen hadde vært noe i nærheten.

Mye lavere enn i fjor

Tall for de siste 10 årene viser at 2020 har vært et kjempekrakk i e-sport-spilleres inntekter. De to siste årene har Dota 2-laget «OG», bestående av fem spillere, tjent mest. Lagets fem spillere, med blant andre finske Jesse Vainikka, dro inn 3,1 millioner dollar hver- Det er nesten seks ganger så mye som Carlsen står oppført med i år.

Da 16 år gamle Emil Bergquist Pedersen vant VM i Fortnite i fjor, spilte han inn 1,5 millioner dollar. Pedersen, bedre kjent som «Nyhrox», har i 2020 spilt inn 14.949 dollar.

Emil "Nyhrox" Bergquist Pedersen

VANT VM: Emil Bergquist Pedersen feirer seieren i Fortnite-VM i 2019. Det sikret ham 1,5 millioner dollar – og han ble med det best betalte norske e-sportspiller.

Foto: Johannes Eisele / AFP

Spill som Call of Duty, Dota 2 og Fortnite har ikke hatt de samme turneringene i 2020. Det gjør at spillerne har tjent langt mindre i år.

Dota 2-turneringen «The International» hadde i fjor en premiepott på over 34 millioner dollar, den største i e-sportens historie. Årets arrangement er utsatt til 2021.

Magnus Carlsen VM-gull

INNBRINGENDE: Foruten konfetti og smil kunne Carlsen innkassere omtrent 5,4 millioner kroner på VM-seieren i 2018.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Norge fekk nei frå Elitloppet

  Den norske trenarchampionen Frode Hamre reagerer kraftig på at det ikkje er nokon norsktrena hest med i årets Elitloppet i trav.

  – Både Cicero TG og Stoletheshow er gode nok til å vere med når ein ser på dei 16 som fekk plass. Eg synest det er skuffande at ein ikkje fann plass til ein norsk hest, ja rett og slett flaut for Solvalla, men, men det er dei som bestemmer, seier Hamre til Trav- og Galopp-nytt.

  Elitloppet blir køyrt søndag. Vinnaren av finalen får 5 millionar svenske kroner. det er venta cirka 40.000 tilskodarar på løpa i Stockholm laurdag og søndag.

  Den norskfødde hesten Cokstile (eigd og trena i Italia) er blant vinnarkandidatane.

  Nordmannen Dagfin Henriksen har base i Canada som travtrenar og kusk. Han har fått plass i løpet med hesten sin Perfetto. – Ein draum går i oppfylling, seier Henriksen til TGN om å delta i Elitloppet.

  Elitloppet
  Foto: MARCUS ERICSSON / TT / NTB
 • Golden State til NBA-finale

  Golden State Warriors er klar for sin sjette NBA-finale på åtte år.

  Det blei klart etter 120-110 over Dallas Mavericks i den femte semifinalekmapen i natt. Warriors vann dermed 4-1 i best av sju-serien.

  Klay Thompson scora 32 poeng i kampen i natt.

  Warriors blei meister i 2015, 2017 og 2018. Årets finalemotsandar blir enten Boston Celtics eller Miami Heat. Boston leier 3-2 før neste møte fredag kveld.

  Første finalekamp skal gå 2. juni i San Fransisco.

  Klay Thompson
  Foto: EZRA SHAW / AFP
 • Hovland under par i Texas

  Det norske golfesset Viktor Hovland ligg på ein delt 26.-plass etter den første runden av PGA-turneringa i Texas.

  Han ligg eitt slag under par, og det er tre slag opp til dei åtte som deler førsteplassen med fire slag under par. Seks av dei er amerikanarar.

  Det blei ein god start for Hovland som rulla inn for birdie allereie på det første holet, før det blei tre par på rad.

  På hol nummer fem gjekk han på ein bogey, men nordmannen slo tilbake på det åttande holet og sikra seg ein godkjent start på runden.

  Hovland spelte jamt og sørgde for par på de fleste hola mot slutten av runden. Han måtte likevel tole bogey på både hol 10 og 13. Han spelte derimot glimrande på dei siste hola og noterte seg for birdie på hol 17 og 18.

  Turneringa i Fort Worth i Texas, har rundt 80 millionar kroner i premiepengar. Vinnaren stikk av garde med 14 millionar.

  Viktor Hovland
  Foto: Carmen Mandato / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste