Magnus Carlsen er første nordmann på toppen av gjev liste

Med rundt 4,4 millioner kroner innspilt er Magnus Carlsen e-sport-spilleren som har sopt inn mest penger i 2020 – uansett spill. Men for de nest beste spillere har 2020 vært magert.

Magnus Carlsen

BEST BETALT: Magnus Carlsen, her avbildet under videointervju med NRK før jula.

Foto: SKYPE / NRK

Til tross for tapet i kvartfinalen i går kan Carlsen se tilbake på et eventyrlig 2020.

Det viser tall fra Esports earnings. Nettstedet har hentet inn premiepenger i to tiår og samlet informasjon om premiepenger i alle e-sport-turneringer.

I 2020 er en norsk sjakkspiller på topp, og Carlsen er første nordmann som topper listen.

– Det er utrolig gøy å se. Det er et år som kunne ha vært tapt for sjakksporten. Men på grunn av inovasjon, internett og de nye turneringene har det blitt et fantastisk stort, sier Espen Agdestein.

Han er Carlsens tidligere manager, men er nå engasjert i Carlsens selskap Play Magnus.

Carlsen topper listen med 510.586,52 dollar i premiepenger. Call of Duty-spilleren James Eubanks (USA) er nummer to med 383.325 dollar.

– Det er overraskende. De andre e-sport-spillerne tjener vanvittig mye, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

– Hva med de nest beste?

På topp 10-listen over best betalte e-sport-spillere er det én annen sjakkspiller. Hikaru Nakamura har spilt inn 324.644 dollar. For sjakkspillerne bak verdenseliten har 2020 vært lite lukrativt.

– Det er all fokus på de beste. Hvis du ikke er blant de 20 beste i verden har det vært en stor endring. Før pandemien var det flere tusen proffe spillere. Nå er det 20. Det er greit å være blant de 20, men hva skjer med de nest beste? De har ikke noen steder å få motstand og gjøre framskudd, sier Atle Grønn.

Aryan Tari, Norges nest beste sjakkspiller, har spilt inn 26.728 dollar i år.

Johan Sebastian Christiansen har vært med i én nett-turnering med premiepenger. Der vant han 3.000 kroner. Ellers anslår han en inntekt på rundt 20.000 fra sjakkspilling i år.

– Det er ikke mye. Jeg har så vidt spilt turneringer. Inntektene er egentlig basert på sponsorer, sier Christiansen til NRK.

NRK har tidligere omtalt problemet med juks på nett på nivået under verdenseliten. Det gjør det vrient å lokke med store pengepremier for spillere som Christiansen.

– Det er mye juks, slår han fast.

Tjener mye på egne turneringer

I 2020 har han Carlsen vunnet syv turneringer. Når romjulssjakken trekkes i gang 2. juledag starter jakten på seier nummer åtte. Vinneren får 60.000 dollar. I Magnus Carlsen Chess Tour-finalen tidligere i år, sopte han inn 140.000 dollar.

Det skal sies at Carlsen er med på arrangør-siden i mesteparten av turneringene han har vunnet.

Gjennom nettstedet chess24 har Carlsen arrangert en egen turneringsserie med store pengepremier, til sjakken å være, i potten.

– Jeg har jo ikke gjort så veldig mye. Jeg har spilt de turneringene som har vært på nett, ellers ikke så mye, sier Magnus Carlsen til NRK.

– I pandemien har dette vært et fantastisk tilbud, men det er noen betenkelige sider med det. Han er både spiller og arrangør, og jeg kan ikke tenke meg at det forekommer i andre idretter, sier Atle Grønn.

Årets premieinntekt på 510.586,52 dollar blir som småpenger å regne sammenlignet med Carlsens inntekt tidligere; VM-seieren i London i 2018 ga ham omtrent 5,4 millioner kroner. VM-kampen som skulle ha vært arrangert i 2020 ble ikke noe av, men premiesummen hadde vært noe i nærheten.

Mye lavere enn i fjor

Tall for de siste 10 årene viser at 2020 har vært et kjempekrakk i e-sport-spilleres inntekter. De to siste årene har Dota 2-laget «OG», bestående av fem spillere, tjent mest. Lagets fem spillere, med blant andre finske Jesse Vainikka, dro inn 3,1 millioner dollar hver- Det er nesten seks ganger så mye som Carlsen står oppført med i år.

Da 16 år gamle Emil Bergquist Pedersen vant VM i Fortnite i fjor, spilte han inn 1,5 millioner dollar. Pedersen, bedre kjent som «Nyhrox», har i 2020 spilt inn 14.949 dollar.

Emil "Nyhrox" Bergquist Pedersen

VANT VM: Emil Bergquist Pedersen feirer seieren i Fortnite-VM i 2019. Det sikret ham 1,5 millioner dollar – og han ble med det best betalte norske e-sportspiller.

Foto: Johannes Eisele / AFP

Spill som Call of Duty, Dota 2 og Fortnite har ikke hatt de samme turneringene i 2020. Det gjør at spillerne har tjent langt mindre i år.

Dota 2-turneringen «The International» hadde i fjor en premiepott på over 34 millioner dollar, den største i e-sportens historie. Årets arrangement er utsatt til 2021.

Magnus Carlsen VM-gull

INNBRINGENDE: Foruten konfetti og smil kunne Carlsen innkassere omtrent 5,4 millioner kroner på VM-seieren i 2018.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sportsnyheter

VM-finalen glapp etter søster-krasj: – Jeg har en tvillingsøster som er litt idiot

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Tvillingsøstrene Udnes Weng kolliderte i semifinalen, noe som bidro til at Lotta røk ut. Nå truer hun søsteren Tiril med bank.

Siste nytt

 • Henry gir seg i Montreal

  Den tidligere Arsenal- og Barcelona-spilleren Thierry Henry gir seg som trener i Montreal Impact av familieårsaker, melder klubben på Twitter.

  Han har vært trener i den kanadiske fotballklubben siden 2019, etter en jobb i franske Monaco.

  FILES-FBL-EUR-NATIONS-MONACO-BEL-FRA-LIGUE1-HENRY
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Ryggplaget Nadal dropper turnering

  Tennisstjernen Rafael Nadal sliter med ryggen og må stå over ATP 500-turneringen i Rotterdam neste uke.

  Spanjolen, som står med 20 Grand Slam-seire kjente på ryggproblemene allerede før Australian Open. Han måtte trekke seg fra sin første kamp i ATP Cup i starten av februar.

  Onsdag ble det kjent at også Norges tennishåp Casper Ruud må stå over turneringen i den nederlandske byen etter magestrekken han pådro seg i Australian Open.

  Rafael Nadal
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Varsler startsjanse for King

  Joshua King har foreløpig måttet nøye seg med innhopp for Everton, men skal ikke være langt unna en plass i startelleveren.

  Det sa hans italienske stjernemanager Carlo Ancelotti på en pressekonferanse torsdag. Samtidig utelukket han langt på vei at King starter hjemme mot Southampton mandag.

  – Han er ikke langt unna. Det viktige for ham er å holde seg i form. Tilstanden hans er bra. Han jobber og tilpasser seg veldig bra. Han får en plass i førsteelleveren i løpet av noen kamper, sa Ancelotti.

  Så langt har King fått fire innhopp siden overgangen fra Bournemouth 31. januar.

  Joshua King
  Foto: TIM KEETON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal