Hopp til innhold

Magnus Carlsen er første nordmann på toppen av gjev liste

Med rundt 4,4 millioner kroner innspilt er Magnus Carlsen e-sport-spilleren som har sopt inn mest penger i 2020 – uansett spill. Men for de nest beste spillere har 2020 vært magert.

Magnus Carlsen

BEST BETALT: Magnus Carlsen, her avbildet under videointervju med NRK før jula.

Foto: SKYPE / NRK

Til tross for tapet i kvartfinalen i går kan Carlsen se tilbake på et eventyrlig 2020.

Det viser tall fra Esports earnings. Nettstedet har hentet inn premiepenger i to tiår og samlet informasjon om premiepenger i alle e-sport-turneringer.

I 2020 er en norsk sjakkspiller på topp, og Carlsen er første nordmann som topper listen.

– Det er utrolig gøy å se. Det er et år som kunne ha vært tapt for sjakksporten. Men på grunn av inovasjon, internett og de nye turneringene har det blitt et fantastisk stort, sier Espen Agdestein.

Han er Carlsens tidligere manager, men er nå engasjert i Carlsens selskap Play Magnus.

Carlsen topper listen med 510.586,52 dollar i premiepenger. Call of Duty-spilleren James Eubanks (USA) er nummer to med 383.325 dollar.

– Det er overraskende. De andre e-sport-spillerne tjener vanvittig mye, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

– Hva med de nest beste?

På topp 10-listen over best betalte e-sport-spillere er det én annen sjakkspiller. Hikaru Nakamura har spilt inn 324.644 dollar. For sjakkspillerne bak verdenseliten har 2020 vært lite lukrativt.

– Det er all fokus på de beste. Hvis du ikke er blant de 20 beste i verden har det vært en stor endring. Før pandemien var det flere tusen proffe spillere. Nå er det 20. Det er greit å være blant de 20, men hva skjer med de nest beste? De har ikke noen steder å få motstand og gjøre framskudd, sier Atle Grønn.

Aryan Tari, Norges nest beste sjakkspiller, har spilt inn 26.728 dollar i år.

Johan Sebastian Christiansen har vært med i én nett-turnering med premiepenger. Der vant han 3.000 kroner. Ellers anslår han en inntekt på rundt 20.000 fra sjakkspilling i år.

– Det er ikke mye. Jeg har så vidt spilt turneringer. Inntektene er egentlig basert på sponsorer, sier Christiansen til NRK.

NRK har tidligere omtalt problemet med juks på nett på nivået under verdenseliten. Det gjør det vrient å lokke med store pengepremier for spillere som Christiansen.

– Det er mye juks, slår han fast.

Tjener mye på egne turneringer

I 2020 har han Carlsen vunnet syv turneringer. Når romjulssjakken trekkes i gang 2. juledag starter jakten på seier nummer åtte. Vinneren får 60.000 dollar. I Magnus Carlsen Chess Tour-finalen tidligere i år, sopte han inn 140.000 dollar.

Det skal sies at Carlsen er med på arrangør-siden i mesteparten av turneringene han har vunnet.

Gjennom nettstedet chess24 har Carlsen arrangert en egen turneringsserie med store pengepremier, til sjakken å være, i potten.

– Jeg har jo ikke gjort så veldig mye. Jeg har spilt de turneringene som har vært på nett, ellers ikke så mye, sier Magnus Carlsen til NRK.

– I pandemien har dette vært et fantastisk tilbud, men det er noen betenkelige sider med det. Han er både spiller og arrangør, og jeg kan ikke tenke meg at det forekommer i andre idretter, sier Atle Grønn.

Årets premieinntekt på 510.586,52 dollar blir som småpenger å regne sammenlignet med Carlsens inntekt tidligere; VM-seieren i London i 2018 ga ham omtrent 5,4 millioner kroner. VM-kampen som skulle ha vært arrangert i 2020 ble ikke noe av, men premiesummen hadde vært noe i nærheten.

Mye lavere enn i fjor

Tall for de siste 10 årene viser at 2020 har vært et kjempekrakk i e-sport-spilleres inntekter. De to siste årene har Dota 2-laget «OG», bestående av fem spillere, tjent mest. Lagets fem spillere, med blant andre finske Jesse Vainikka, dro inn 3,1 millioner dollar hver- Det er nesten seks ganger så mye som Carlsen står oppført med i år.

Da 16 år gamle Emil Bergquist Pedersen vant VM i Fortnite i fjor, spilte han inn 1,5 millioner dollar. Pedersen, bedre kjent som «Nyhrox», har i 2020 spilt inn 14.949 dollar.

Emil "Nyhrox" Bergquist Pedersen

VANT VM: Emil Bergquist Pedersen feirer seieren i Fortnite-VM i 2019. Det sikret ham 1,5 millioner dollar – og han ble med det best betalte norske e-sportspiller.

Foto: Johannes Eisele / AFP

Spill som Call of Duty, Dota 2 og Fortnite har ikke hatt de samme turneringene i 2020. Det gjør at spillerne har tjent langt mindre i år.

Dota 2-turneringen «The International» hadde i fjor en premiepott på over 34 millioner dollar, den største i e-sportens historie. Årets arrangement er utsatt til 2021.

Magnus Carlsen VM-gull

INNBRINGENDE: Foruten konfetti og smil kunne Carlsen innkassere omtrent 5,4 millioner kroner på VM-seieren i 2018.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Irland slo tittelforsvareren i rugby-VM

  Verdensener Irland slo verdensmester Sør-Afrika 13-8 i lørdagens storkamp i VM i rugby union.

  Mack Hansen ble første spiller som greide å score et try mot Sør-Afrika i turneringen.

  – Dette var som en Grand Slam på steroider. Det føltes som det var 800.000 mennesker på tribunene, sa Hansen til ITV etter kampen.

  Cheslin Kolbe svarte med et try for «Springboks» tidlig i 2. omgang. Sør-Afrika ledet store deler av kampen, men måtte betale for dårlige spark.

  Manie Libbok tar seg vanligvis av dem, men han har slitt med presisjonen i VM. Scrumhalf Faf de Klerk har overtatt noen av sparkene, men de to misset til sammen fire av fem spark i lørdagens kamp, og det kostet 11 poeng.

  Et spark fra Jonathan Sexton midtveis i 2. omgang sendte Irland foran for godt. Da Jack Crowley sparket en ny trepoenger tre minutter før slutt, trengte Sør-Afrika et try for å utligne og få sjansen til å sparke vinnerpoengene.

  Sør-Afrika kom ikke nærmere enn ti meter fra Irlands mållinje, og for første gang kunne irene juble for seier over Sør-Afrika i en VM-kamp. Irland har nå vunnet 16 landskamper på rad. (NTB)

  sbhrBcWqYlM
  Foto: AP
 • Ellevilt volleymål reddet Manchester United

  En perlescoring av Bruno Fernandes sikret seieren for Manchester United i en slitekamp mot Burnley lørdag kveld.

  Midtstopper Johnny Evans, som fikk tillit fra start, lempet ballen presist i bakrom, hvor purtugiseren feide ballen i lengste hjørne på hel volley.

  Burnley var langt ifra ufarlige på eget gress. De tvang André Onana ut i full strekk og hadde et skudd i stolpen, men det ble bare nesten for Vincent Kompanys menn.

  Sander Berge kom innpå for hjemmelaget, men også hans heading etter en corner, snek seg like over.

  Dette var en sårt etterlengtet seier for Erik ten Hag og Manchester United, som sto med to seire og tre tap på de fem første kampene i serien før i kveld.

  Med tre poeng klatret de til 8. plass på tabellen. Burnley er helt sist med ett poeng på fem kamper.

  i2JUrg8VMMg
  Foto: Reuters
 • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

  Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

  Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

  – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

  – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

  7KBT5RKA0vo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste