NRK Meny
Normal

Magnus Carlsen dropper VM

Magnus Carlsen har bestemt seg for å droppe kvalifiseringen til sjakk-VM. Det kan koste ham både toppen av verdensrankingen og 10 millioner kroner.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har sjokkert sjakkverdenen ved å droppe VM

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Jeg synes regien rundt VM-syklusen er både urettferdig og umoderne, sier Carlsen til VG.

Har Magnus Carlsen tatt en riktig avgjørelse? Diskuter nederst i saken!

Det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, har bestemt at det skal spilles "kandidatkamper" i Kazan i Russland til våren. Vinneren der skal møte regjerende mester Viswatnathan Anand til kamp om VM-tittelen i 2012.

Carlsen er uenig i denne prosedyren.

- Det blir som om Spania som verdensmester i fotball i 2010 skal være forhåndskvalifisert til VM-finalen i 2014, sier Carlsen.

En tung avgjørelse

Han sier til VG at det ikke har vært noen lett avgjørelse å ta. Beslutningen har vært tung. Men nå har han bestemt seg, og informerte FIDE torsdag.

- Men jeg har ikke sagt nei til VM i all framtid. Jeg håper reglene blir endret, og jeg vil gjerne være med da, sier Carlsen.

I brevet til FIDE kommer Carlsen med forslag til hvordan han mener framtidige VM bør organiseres.

- En mulighet er en turnering med åtte eller ti spillere der alle møter alle, sier Carlsen.

Takker nei til millioner

Den norske 19-åringen sier samtidig nei takk til store penger. Da Anand møtte Veselin Topalov til VM-kamp i sommer, var premiepotten to millioner euro, eller 16 millioner kroner. Av disse fikk vinneren 10 millioner, taperen resten.

Hvis Carlsen hadde blitt verdensmester i 2012, hadde han blitt den yngste VM-vinner noensinne. Og i sjakkverdenen er det mange som tror han hadde klart det. Dermed er det også sannsynlig at den kommersielle interessen rundt han kunne gitt en enda høyere førstepremie.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street