NRK Meny
Normal

Magnus Carlsen dropper VM

Magnus Carlsen har bestemt seg for å droppe kvalifiseringen til sjakk-VM. Det kan koste ham både toppen av verdensrankingen og 10 millioner kroner.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har sjokkert sjakkverdenen ved å droppe VM

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Jeg synes regien rundt VM-syklusen er både urettferdig og umoderne, sier Carlsen til VG.

Har Magnus Carlsen tatt en riktig avgjørelse? Diskuter nederst i saken!

Det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, har bestemt at det skal spilles "kandidatkamper" i Kazan i Russland til våren. Vinneren der skal møte regjerende mester Viswatnathan Anand til kamp om VM-tittelen i 2012.

Carlsen er uenig i denne prosedyren.

- Det blir som om Spania som verdensmester i fotball i 2010 skal være forhåndskvalifisert til VM-finalen i 2014, sier Carlsen.

En tung avgjørelse

Han sier til VG at det ikke har vært noen lett avgjørelse å ta. Beslutningen har vært tung. Men nå har han bestemt seg, og informerte FIDE torsdag.

- Men jeg har ikke sagt nei til VM i all framtid. Jeg håper reglene blir endret, og jeg vil gjerne være med da, sier Carlsen.

I brevet til FIDE kommer Carlsen med forslag til hvordan han mener framtidige VM bør organiseres.

- En mulighet er en turnering med åtte eller ti spillere der alle møter alle, sier Carlsen.

Takker nei til millioner

Den norske 19-åringen sier samtidig nei takk til store penger. Da Anand møtte Veselin Topalov til VM-kamp i sommer, var premiepotten to millioner euro, eller 16 millioner kroner. Av disse fikk vinneren 10 millioner, taperen resten.

Hvis Carlsen hadde blitt verdensmester i 2012, hadde han blitt den yngste VM-vinner noensinne. Og i sjakkverdenen er det mange som tror han hadde klart det. Dermed er det også sannsynlig at den kommersielle interessen rundt han kunne gitt en enda høyere førstepremie.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn