Hopp til innhold

Avslører ukjent detalj fra historisk turnering: – Ordentlig fyllesyk

Magnus Carlsen var så fyllesyk at han hadde lyst til å gi opp. Aldri igjen, sier han om den spesielle oppladningen til et viktig parti i 2012.

Chess - FIDE World Rapid and Blitz Championships 2022

BURSDAGSBARN: Magnus Carlsen feiret bursdagen sin i London i 2012. Det endte med en fuktig bytur dagen før et viktig parti.

Foto: PAVEL MIKHEYEV / Reuters

Jeg husker fortsatt så grønnjævlig jeg følte meg under det partiet, mimrer Magnus Carlsen.

For i podkasten «Sjakksnakk» åpner han opp om en hittil ukjent episode. Det hele utspiller seg under storturneringen London Chess Classics i 2012 og byens rike uteliv.

Fuktig bytur

Historien innledes av programleder Odin Blikra Vea, som forteller at en liten gjeng skulle ut og spille bowling på Carlsens bursdag. Stemningen var på topp, og etter hvert ble det også noen enheter med alkoholholdig drikke.

Odin Blikra Vea

PODKASTVERT: Odin Blikra Vea har tidligere fungert som sjakkekspert for NRK.

Foto: NRK

Russiske Jan Nepomnjasjtsjij, som nylig gikk tapende ut av VM-kampen, jobbet på denne tiden som sekundant for Carlsen, men var den første som bestemte seg for å gå hjem for kvelden.

Den avgjørelsen lot vente på seg for Carlsen og resten av det lystige laget.

Jeg fikk jo ikke sove, forteller Blikra Vea om hvilken effekt flere koffeinholdige drinker hadde på nattesøvnen.

– Ordentlig fyllesyk

Mens han lå våken husket han at Carlsen hadde drukket det samme, og ble brått bekymret for mange timer på øyet sjakkstjernen ville få før et viktig førsteparti i London.

Det er første og eneste gang hvor jeg har spilt langsjakk og vært ordentlig fyllesyk. Jeg fikk jo ikke sove jeg, heller. Jeg hadde ikke sovet noen ting, forteller Carlsen i podkasten.

Han duppet av inne i spillelokalet, men våknet da navnet hans ble ropt opp i forkant av partiet. Motstanderen var Luke McShane, ofte omtalt som «verdens beste amatør».

Les også: Reddit-lekkasje skaper kaos i sjakkverda: – Amatørmessig

Ding Liren
Ding Liren

Carlsen, som var allerede da var verdens høyest rangerte spiller, fikk raskt problemer. Han forsøkte å utfordre engelskmannen, men McShane stilte forberedt.

Jeg kjente meg så trøtt og dårlig at på et tidspunkt hadde jeg lyst til å gi opp. Jeg ble utspilt, husker nordmannen fra møtet.

Fra «hangover» til over alle

Men så, i britens 28. trekk, åpnet det seg en mulighet. McShane bukket og åpnet for at Carlsen kunne vinne en offiser. Plutselig kjente han at «hangoveren ble kurert».

BUKK

I sitt 28. trekk spilte Carlsen bonde f6. Dermed satte han press på både løperen og springeren samtidig.

I salen satt en lettet Blikra Vea, som hadde fryktet at han ville få skylden om Carlsen tapte. Men nå fikk han overtaket i partiet, og etter over seks timer spill han kunne innkassere seieren og få litt etterlengtet søvn.

Sjakkekspert Atle Grønn påpeker at det ikke er en ideell opplading før et parti, men er ikke sjokkert over av vant kampen.

– At han klarte seg i et enkeltparti, er jeg ikke så overrasket over, sier han til NRK og fortsetter:

– At det er viktig å være i god fysisk form er noe som har kommet mer og mer i sjakken, men det går an å spille veldig bra uten å være i god form.

Carlsen vant til slutt hele turneringen, og passerte også Garry Kasparovs gamle ratingrekord for første gang i løpet av partiene i London. Ikke lenge etterpå gikk han også til topps i kandidatturneringen som kvalifiserte han til VM-kamp mot Vishy Anand året etter.

Bragden i 2013 ble Carlsens første VM-seier, en tittel han beholdt inntil nylig da Ding Liren beseiret Nepomnjasjtsjij i Astana.

Rating

RATINGHOPP: Etter partiet mot Gawain Jones passerte Carlsen Kasparovs gamle ratingrekord fra 1999.

Foto: RAY MORRIS-HILL / NTB

Siste nytt

 • Annullert mål og tverrliggertreff for Strand Larsen

  Jørgen Strand Larsen var uhyre nær scoring da Celta Vigo røk 1-2 i bunnkampen mot Las Palmas i spansk fotball mandag. Kampen ble avgjort langt på overtid.

  Scoringen til grekeren Anastasios Douvikas midt i annen omgang så en stund ut til å ha avgjort kampen i Celtas favør. Seks minutter før full tid utlignet imidlertid Jonathan Vieira for vertene.

  Sju minutter på overtid var snuoperasjonen så et faktum for vertene. Vieira gjorde forarbeidet da Marc Cardona avgjorde kampen.

  Før scoringene kunne Jørgen Strand Larsen ha scoret både én og to ganger.

  Etter en drøy halvtimes spill i første omgang rundet østfoldingen Las Palmas-keeper Alvaro Valles og satte ballen i tomt mål. Scoringen ble imidlertid annullert etter VAR-sjekk.

  Videodommerne fant en situasjon i forkant av målet som etter gjentatte repriser ble vurdert til å kvalifisere til et frispark for hjemmelaget.

  Strand Larsen hamret også ballen i tverrliggeren før pause da han fikk sjansen til å avslutte fra god posisjon. (NTB)

  F8GWKNM8BDs
  Foto: NTB
 • Etterlengtet Mudryk-scoring i Chelsea-seier

  Chelsea utnyttet svakt forsvarsspill, scoret to ganger på 82 sekunder og tok sesongens andre seier da Fulham ble slått 2-0 i Premier League mandag.

  London-klubben og manager Mauricio Pochettino hadde ikke vunnet på tre kamper før derbyet mot Fulham. Der kom det tre svært kjærkomne poeng.

  Scoringene som avgjorde kampen kom på rappen litt før halvspilt første omgang. Først scoret ukraineren Mykhajlo Mudryk sitt første mål for Chelsea etter å ha blitt presist og vakkert framspilt av lagkamerat Levi Colwill.

  Deretter ga Fulham-veteranen Tim Ream bort ballen i eget forsvar og fulgte opp med å skyte den via Chelsea-spiss Armando Broja og i mål da han skulle forsøke å rydde opp i egen bommert.

  Skåret i gleden for Pochettinos menn var at målscorer Broja måtte forlate banen midtveis i annen omgang med en skade. Angriperen er akkurat tilbake i spill etter en alvorlig kneskade. Nå kan et nytt avbrekk være på trappene. (NTB)

  CFI60mwrltg
  Foto: AP
 • Værproblemer for Ødegaards Arsenal

  Martin Ødegaard og Arsenal fikk en mer trøblete reise enn planlagt til tirsdagens mesterligamøte med franske Lens.

  Flyet med London-klubbens spillere skulle etter planen sette kursen mot Nord-Frankrike mandag ettermiddag, men dårlig vær skapte utfordringer, melder TV 2.

  Manager Mikel Arteta hadde bebudet pressekonferanse på fransk jord mandag kveld, men den seansen måtte skyves. Det måtte også et planlagt intervju med nettopp TV 2.

  Årsaken var at Arsenal-flyet fortsatt ikke hadde kommet seg avgårde.

  Ifølge britiske medier skal det være dårlig vær ved flyplassen i Luton, der Arsenal skal fly fra, som er grunnen til problemene og utsettelsene. Ved 20-tiden var det ikke avgjort om Arsenal-spillerne ville komme seg avgårde mandag. (NTB)

  cc-CZ5awnxA
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste