Hopp til innhold

Magesmertene ga Klæbo en lærepenge

GÅLÅ (NRK): Johannes Høsflot Klæbo har fått en ny ting å jobbe med etter karrierens første femmil. Han må lære seg å drikke.

NM- ski del 2: 50 km menn klassisk.

VOND OPPLEVELSE: Å gå femmil var akkurat så brutalt som Johannes Høsflot Klæbo hadde trodd.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det var veldig vondt. Jeg måtte jobbe med meg sjøl, sier Johannes Høsflot Klæbo.

20-åringen har akkurat gått karrierens første femmil. Og det en femmil med individuell start under blytunge forhold på Gålå.

Avstanden opp til vinneren Martin Johnsrud Sundby ble hele seks minutter og 13 sekunder. Men Klæbo tok en meget respektabel niendeplass.

På plassen foran seg hadde den unge trøndere svenske Daniel Richardsson, som vant femmila i Holmenkollen i 2014. På plassen bak seg hadde han en annen svenske, Anders Södergren, som vant Kollen-femmila i 2008.

Det tar litt tid å bli en topp femmilsløper. Nå har vinterens langrennskomet tatt det første steget.

Drikkeproblemer

NM- ski del 2: 50 km menn klassisk.

KASTA LUA: Johannes Høsflot Klæbo ble nummer ni på NM-femmila.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg er langt bak Martin, men jeg føler likevel jeg står relativt grei. Det er en økt jeg kan legge i banken som er utrolig god å ha der, sier Klæbo til NRK.

Én av de viktigste lærdommene er at han må lære seg å drikke underveis.

– Jeg sliter sinnssykt med at jeg får vondt i magen når jeg begynner å drikke. Etter to kilometer hadde jeg vondt i magen. Så jeg må nok trene i sommer og høst på å drikke mer under hardøkter. Det er en utfordring, erkjenner han.

Før lørdagens femmil, hadde Klæbo knapt gått konkurranser over to mil. Da trenger man ikke drikke underveis.

– Man må venne kroppen til å tåle å ta inn drikke, det har jeg ikke vent meg til, for jeg har ikke gått så mange lange distanser, fastslår han.

Glad for fellesstart

Klæbo finner også motivasjon i at internasjonale femmiler arrangeres som fellesstart, både i mesterskap og i verdenscup.

– Det er jeg definitivt glad for, fastslår han.

Uansett startform ville Klæbo slitt med å følge teten lørdag. Men på et skarpere føre – som for eksempel under VM i Lahti – hadde fellesstart gitt ham et helt annet utgangspunkt.

– Det er stor forskjell. Da kan jeg bruke partiene jeg er bra på til å prøve å henge, og så kan man hvile der man kan. Det kan man ikke på intervallstart. Da må man bare holde trykket selv i fem mil, konstaterer Klæbo.

Og sier seg brukbart fornøyd med måten han klarte det på i første forsøk.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal